Predsednik Pahor izročil odlikovanja petim glasbenikom

Datum: 29. 06. 2022

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači podelil odlikovanja petim glasbenikom. Red za zasluge so prejeli Miha Dovžan, Vlado Kreslin, Vladimir Lado Leskovar, Oto Pestner in Andrej Šifrer.

 

Za življenjsko delo in izjemen prispevek k slovenski citrarski umetnosti je prejel Miha Dovžan red za zasluge. Miha Dovžan je slovenski citrarski glasbi vtisnil neizbrisno sled. S citrami je iskal in našel svojo narodnozabavno vižo z osnovo v ljudski glasbi, ki čuti dušo in seže v srce.

Za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski glasbeni umetnosti je Vlado Kreslin prejel red za zasluge. Vlado Kreslin je človek mnogih talentov, številnih izrazov, neskončnih sanj. Malo je glasbenikov, katerih ustvarjalni lok bi imel tak razpon in katerih stvaritve bi imele tak odmev. Vlado Kreslin je čarovnik besede in muzike. Z njima seže z Goričkega v Piran, od nekje do nekoč, od tebe do mene. Za njegov izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski glasbeni umetnosti se mu zahvaljujemo z državnim odlikovanjem.

Za življenjsko delo in ustvarjalni prispevek k slovenski popularni glasbi je Vladimir Lado Leskovar  prejel red za zasluge. Žametni glas slovenske popevke je z nami že skoraj petinšestdeset let. Lado Leskovar je eden redkih pevcev svoje generacije, ki še vedno nastopa, s svojo glasbeno poustvarjalnostjo pa presega meje let in povezuje poslušalce vseh starosti. Lado Leskovar je posnel več kot tristo popevk in šansonov, osvojil številne nagrade in prejel mnoga priznanja. Za izjemni prispevek k slovenski popularni glasbi se mu Republika Slovenija zahvaljuje z redom za zasluge.

Za izjemen pečat, ki ga je dal slovenski popularni glasbi je Oto Pestner prejel red za zasluge. Oto Pestner je ena najbolj unikatnih osebnosti slovenske zabavne glasbe, čudežni deček z zlatim glasom. Oto Pestner je doslej napisal več kot 500 popevk in aranžmajev, izdal več kot štirideset solističnih albumov, njegovih nastopov pa niti ni mogoče prešteti. Njegov polni, plemeniti tenor, ki v nasprotju z zakonitostmi moč z leti pridobiva in ne izgublja, je postal stalna spremljava naših življenj. Kljub petinpetdesetletni karieri Oto Pestner ostaja svež avtor in iskriv izvajalec.

Za izjemen avtorski prispevek k slovenski popularni glasbi je Andrej Šifrer prejel red za zasluge. Za glasbeno ustvarjanje Andreja Šifrerja je značilno iskanje visokih standardov na vseh področjih ustvarjalnosti. Še bolj pa se kot stalnica v njegovem avtorskem izrazu kaže želja po bližini in iskrenosti, po tem, da bi si bili ljudje blizu, skupaj, prijatelji.