2021




Umrl Rok Koren

Datum: 15. 09. 2021

Prejeli smo žalostno novico, da je umrl Rok KOREN, odvetnik, ki nas je spremljal ob naših prvih korakih na področju kolektivnega uveljavljanja pravic na fonogramih, bil zaslužen za objavo naše prve tarife, prav tako pa nam je v svoji pisarni na Komenskega v Ljubljani, kjer smo podpisali prvo pogodbo za plačilo nadomestila (s POP TV in Kanalom A), nudil streho nad glavo.

Njegovim svojcem in sodelavcem izrekamo iskreno sožalje.




Obvestilo o opravljeni delitvi nadomestil

Datum: 06. 09. 2021

IPF, k.o. obvešča imetnike pravic, da je bila v petek, dne 3. septembra 2021, opravljena delitev nadomestil za javno priobčitev fonogramov za leto 2020 kakor tudi končna delitev za leto 2015.

Koliko sredstev je bilo razdeljenih v redni delitvi 2020 ter končni delitvi 2015 bo v spletni aplikaciji ADMISS predvidoma do konca septembra 2021 objavljeno v poročilu o opravljenih delitvah, višini sredstev v posamezni delitvi (ločeno za vsak reparticijski razred) ter izpisi obračunskih podatkov. Tam bo na voljo tudi vpogled v podatke o predvajanjih fonogramov ločeno po programih in po posameznih letih ter mesecih.

Če znesek izračunanega nadomestila doseže minimalno vsoto (5 €) in že razpolagamo z vsemi podatki potrebnimi za nakazilo, bomo nadomestilo izplačali predvidoma 10.09.2021.

Prosimo vas, da najkasneje do srede, 08.09.2021 na elektronski naslov obracuni@ipf.si sporočite dopolnitve oz. morebitne spremembe podatkov za izplačilo, saj po tem datumu spremembe ne bodo več možne.

Vse, ki izstavljate račune, prosimo, da na podlagi priloženega finančnega obvestila račun čimprej izdate ter ga pravilno naslovite na novi naslov: IPF, k.o., Argentinska ulica 17, 1000 Ljubljana.

Računi bodo plačani najkasneje v 30 dneh po prejemu.




Umrl je Janez Hvale

Datum: 23. 08. 2021

Po težki bolezni je v 70. letu starosti preminil Janez Hvale.

Bil je skladatelj, besedilopisec in dolgoletni član društva pesnikov slovenske glasbe, pevec, kitarist, bobnar...

Desetletja je ustvarjal v pop-rock vodah, a ga pomnimo tudi kot zadnjega kitarista Ansambla Lojzeta Slaka (2006 - 2011). Sodeloval je s skupino Zofka in ledeni možje, Predmestje, 12. Nadstropje, 12. Nasprotje, Pop Design, Heleno Blagne, zadnja leta pa je nastopal s skupino Rostfrajerji.

Svojcem in vsem njegovim izrekamo iskreno sožalje,

IPF, k.o.

(foto: Mediaspeed)




Najbolj predvajani na domačih radijih v prvi polovici 2021

Datum: 10. 08. 2021

Vsak radijski program ima nekoliko drugačno politiko, ko gre za umestitev skladb v svoje playliste, na podlagi tega se, vsaj večinoma, na različnih radijih predvaja različna glasba. Še zmeraj pa imajo določene skladbe in tudi izvajalci, po sledi svetovnih trendov, nasploh večje predvajanje. Po podatkih, ki jih sproti pošiljajo uredništva, smo tokrat pregledali rezultate za prvo polovico letošnjega leta.

Med vsemi skladbami se je največkrat zavrtela Head & Heart, izvajalca Joel Corry feat. Mnek, sledita Head Shoulders Knees & Toes – Ofenbach feat. Norma Jean Mart ter Lovefool in Twocolors.

 

Joel Corry x MNEK - Head & Hear

Skladba: https://www.youtube.com/watch?v=CRuOOxF-ENQ

Slovenski izvajalci so spet daleč zadaj, tukaj torej ni nobenih sprememb. Največkrat se je med vsemi domačimi zavrtela Klara Jazbec z Največ ter pristala na 33. mestu v skupnem pregledu. Sledi ji Miran Rudan s skladbo Medena, a je že dvajset mest za Klaro, torej na 53. mestu, za njim na 56. mestu vztraja Nina Pušlar Svet na dlani, potem pa na skupne 59. mestu Jan Plestenjak ter Meni dobro je.

 

Klara Jazbec - Največ

Skladba: https://www.youtube.com/watch?v=ibm2Otuc3yw

 




Pravnomočnost odločbe Sveta za avtorsko pravo

Datum: 04. 08. 2021

Obveščamo vas, da je bila v Uradnem listu Republike Slovenije št. 125/2021 objavljena pravnomočna Odločba Sveta za avtorsko pravo v zadevi vložnika IPF, k.o. proti nasprotni stranki Gospodarsko interesno združenje radiodifuznih radijskih in televizijskih medijev o zahtevi za določitev tarife (odločba št. 31229-1/2014-90 z dne 16.6.2020, ki je postala pravnomočna s sodbo Upravnega sodišča RS I U 1003/2020-31 z dne 10. 6. 2021).

Tarifa za uporabo izdanih fonogramov v zasebnih radijskih programih v Sloveniji se določi na naslednji način:

  • 4 % osnove za obračun nadomestila, če predstavlja delež izdanih fonogramov v konkretnem radijskem programu najmanj 75 % celotnega časa oddajanja,
  • 3 % osnove za obračun nadomestila, če delež predstavlja izdanih fonogramov v konkretnem radijskem programu najmanj 50 % in manj kot 75 % celotnega časa oddajanja,
  • 2 % osnove za obračun nadomestila, če predstavlja delež izdanih fonogramov v konkretnem radijskem programu manj kot 50 % celotnega časa oddajanja.

V nadaljevanju tarifa določa zavezance za plačilo, osnovo za obračun nadomestila, možna znižanja nadomestil, dolžnost izdajatelja do predložitve dokumentacije, način plačevanja nadomestila, minimalno tarifo ter druge podrobnosti, potrebne za izvajanje tarife. 

Tarifa prične veljati in se uporabljati s prvim naslednjim dnem od dneva objave pravnomočne odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije.

Upamo, da je s tem končana dolgoletna pravna negotovost, ki je nastala s koncem veljavnosti sporazuma, ki je bil v uporabi do konca leta 2011, in da bomo z izdajatelji komercialnih radijskih programov končno lahko vzpostavili zdravo razmerje, ki bo v največjo možno korist imetnikov pravic na varovanih delih.

Odločba je na voljo na tej povezavi.