V Sloveniji letna skupščina svetovnega združenja kolektivnih organizacij glasbenih izvajalcev SCAPR

Datum: 25. 05. 2012

Na Bledu se je danes končala tridnevna generalna letna skupščina svetovnega združenja kolektivnih organizacij glasbenih izvajalcev SCAPR. Skupščina je bila prelomna v 20-letni zgodovini organizacije, saj so se prej ločene organizacije IPDA, SCAPR in VRDB združile v eno veliko, močno krovno globalno organizacijo. Več kot 100 predstavnikov iz 50 organizacij z vsega sveta je izvolilo tudi novo vodstvo organizacije, ki jo bo v naslednjih štirih letih vodil Brad Keenan. Stalni član 12-članskega predsedstva organizacije ostaja Zavod IPF, saj je direktor Gregor Štibernik dobil vnovično potrditev štiriletnega mandata. 

Premagali Rio de Janeiro in Amsterdam
Na iniciativo slovenske članice krovnega svetovnega združenja kolektivnih organizacij izvajalcev SCAPR - Zavoda IPF so gostiteljstvo na lanski letni skupščini v Washingtonu dodelili prav Sloveniji, ki je premagala brazilski Rio de Janeiro in nizozemski Amsterdam. »Takšen dogodek nedvomno pomeni velik izziv in čast, poleg tega pa predvsem priznanje in visoko stopnjo zaupanja, ki so nam ga kolegi z vsega sveta namenili kot kolektivni organizaciji, sicer eni najmlajših na svetu, ki je v teh nekaj letih dosegla ogromen napredek in izjemne uspehe, kar ni ostalo neopaženo,« je ob koncu letne skupščine povedal predsednik Sveta Zavoda IPF Boštjan Dermol. 

Zavod IPF ostaja v predsedstvu SCAPR-a
Tridnevne letne skupščine SCAPR se je udeležilo preko 100 predstavnikov iz več kot 50 organizacij z vsega sveta. »Nedvomno je bila blejska skupščina prelomna v 20-letni zgodovini organizacije SCAPR, saj so člani na zasedanju potrdili, da se prej ločene organizacije IPDA, SCAPR in VRDB združijo v eno veliko in močno krovno globalno organizacijo,« je povedal direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik. Delegati so izvolili tudi novo vodstvo organizacije, ki jo bo v naslednjih štirih letih vodil Brad Keenan. Stalni član 12-članskega predsedstva organizacije ostaja slovenski Zavod IPF, saj je direktor Gregor Štibernik dobil vnovično potrditev štiriletnega mandata. Zavod IPF je sicer tudi redni član delovnih skupin SCAPRA - LWG, RAWG in CDWG, ki s svojim delim skrbijo za implementiranje različnih področij zaščite sorodnih pravic v delovanja nacionalnih kolektivnih organizacij. 

Podpisani novi bilateralni sporazumi
Priprave in organizacija dogodka so se začele že pred skoraj letom dni: »Slovenija je s tem dogodkom še utrdila svojo pozicijo med kolegialnimi organizacijami. Ponosni, smo, da je letošnja generalna skupščina prinesla dobre rezultate, ki so porok nadaljevanja razvoja zaščite sorodnih pravic v prihodnje,« pojasnjuje Boštjan Dermol in dodaja: »Skozi program smo jim predstavili tudi slovensko zgodovino, kulturo, glasbo in glasbene izvajalce. Vtisi so izjemni.« So pa v Zavodu IPF generalno letno skupščino izkoristili tudi za individualne pogovore s predstavniki kolektivnih organizacij z vsega sveta, s katerimi so podpisali nove bilateralne sporazume, ki urejajo mednarodno varstvo sorodnih pravic glasbenih izvajalcev.