2022
Obvestilo o opravljeni delitvi nadomestil

Datum: 04. 07. 2022

IPF, k.o. obvešča imetnike pravic, da je bila v petek, 1. julija 2022, opravljena delitev nadomestil za javno priobčitev fonogramov za leto 2021 ter delitev nadomestil iz naslova reproduciranja fonogramov za privatno ali drugo lastno uporabo, kakor tudi končna delitev za leto 2016.

Koliko sredstev je bilo razdeljeno v redni delitvi 2021 ter končni delitvi 2016, bo v spletni aplikaciji ADMISS, predvidoma do konca julija, objavljeno v poročilu o opravljenih delitvah, višini sredstev v posamezni delitvi (ločeno za vsak reparticijski razred) ter izpisi obračunskih podatkov. Kot doslej, bodo tam na vpogled tudi podatki o predvajanjih fonogramov, ločeno po programih in po posameznih letih ter mesecih.

Če znesek izračunanega nadomestila doseže minimalno vsoto za nakazilo (5 €) in že razpolagamo z vsemi podatki potrebnimi za nakazilo, bomo nadomestilo izplačali predvidoma 11. julija 2022.

Prosimo vas, da najkasneje do petka, 8. julija 2022, na elektronski naslov obracuni@ipf.si, sporočite dopolnitve oz. morebitne spremembe podatkov za nakazilo, saj po tem datumu spremembe ne bodo več možne.

Vse, ki izstavljate račune, prosimo, da na podlagi priloženega finančnega obvestila račun čimprej izdate ter ga pravilno naslovite na naš naslov: IPF, k.o., Argentinska ulica 17, 1000 Ljubljana.

Računi bodo plačani najkasneje v 30 dneh po prejemu.
Skupščina AEPO-ARTIS 2022

Datum: 01. 07. 2022

S prihodom poletja je AEPO-ARTIS prvič po izbruhu pandemije končno lahko izvedel srečanje 'v živo'. Generalna skupščina z obrobnim druženjem je bila priložnost za srečanje članov in kolegov ter možnost, da se nadoknadi nekaj zamujenega v zadnjih dveh letih.

 

 

Na skupščini so pregledali delo AEPO-ARTIS v preteklih 9 mesecih. Člani so dobili odgovore na različna vprašanja, ki so se pojavila na nacionalni ravni. Predsednik Tilo Gerlach je ob tem dejal: »Upam, da v prihodnje ne boste dvakrat pomislili, preden se boste obrnili na nas za pomoč,«

V upravni odbor so bili ponovno izvoljeni predstavniki AIE, SAMI in GVL, Gerlach pa je prepričan, da bodo skupaj z ostalimi člani upravnega odbora lahko dosegli veliko za člane AEPO-ARTIS in izvajalce, ki jih zastopajo.

 

 
Obvestilo poslovnim partnerjem – uporabnikom fonogramov (glasbe)

Datum: 30. 06. 2022

Ne pozabite – od 1. 7. v uporabi novi sporazum in nove pogodbe!

S 1. 7. 2022 se prične uporabljati nov Skupni sporazum za ureditev pogojev uporabe in plačevanja nadomestil iz naslova javne priobčitve fonogramov na področju dejavnosti gostinskih obratov (dejavnost strežbe jedi in pijač), obratovalnic, delavnic, frizerskih in kozmetičnih salonov ter nastanitvenih obratov sklenjen med Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Turistično gostinsko zbornico Slovenije ter IPF, k.o.

Poslovni partnerji, ki ste zavezani k plačilu nadomestil, ste vabljeni, da čimprej sklenete nove pogodbe, s katerimi bodo nadomeščene tiste, ki jih imate sklenjene na podlagi tarife iz leta 2005 oz. skupnega sporazuma iz leta 2006.

Novi Skupni sporazum ne določa le novih višin nadomestil, temveč so na novo določene tudi druge okoliščine, ki vplivajo na višino nadomestil. Le sklenjena pogodba pa je podlaga za uveljavljanje popustov, ki vam po sporazumu lahko pripadajo.

Če z IPF, k.o. še nimate sklenjene pogodbe, pa bi jo zaradi javnega priobčevanja fonogramov morali imeti, se obrnite na kontaktne naslove IPF in čim prej uredite podpis pogodbe.

 
Predsednik Pahor izročil odlikovanja petim glasbenikom

Datum: 29. 06. 2022

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači podelil odlikovanja petim glasbenikom. Red za zasluge so prejeli Miha Dovžan, Vlado Kreslin, Vladimir Lado Leskovar, Oto Pestner in Andrej Šifrer.

 

Za življenjsko delo in izjemen prispevek k slovenski citrarski umetnosti je prejel Miha Dovžan red za zasluge. Miha Dovžan je slovenski citrarski glasbi vtisnil neizbrisno sled. S citrami je iskal in našel svojo narodnozabavno vižo z osnovo v ljudski glasbi, ki čuti dušo in seže v srce.

Za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski glasbeni umetnosti je Vlado Kreslin prejel red za zasluge. Vlado Kreslin je človek mnogih talentov, številnih izrazov, neskončnih sanj. Malo je glasbenikov, katerih ustvarjalni lok bi imel tak razpon in katerih stvaritve bi imele tak odmev. Vlado Kreslin je čarovnik besede in muzike. Z njima seže z Goričkega v Piran, od nekje do nekoč, od tebe do mene. Za njegov izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski glasbeni umetnosti se mu zahvaljujemo z državnim odlikovanjem.

Za življenjsko delo in ustvarjalni prispevek k slovenski popularni glasbi je Vladimir Lado Leskovar  prejel red za zasluge. Žametni glas slovenske popevke je z nami že skoraj petinšestdeset let. Lado Leskovar je eden redkih pevcev svoje generacije, ki še vedno nastopa, s svojo glasbeno poustvarjalnostjo pa presega meje let in povezuje poslušalce vseh starosti. Lado Leskovar je posnel več kot tristo popevk in šansonov, osvojil številne nagrade in prejel mnoga priznanja. Za izjemni prispevek k slovenski popularni glasbi se mu Republika Slovenija zahvaljuje z redom za zasluge.

Za izjemen pečat, ki ga je dal slovenski popularni glasbi je Oto Pestner prejel red za zasluge. Oto Pestner je ena najbolj unikatnih osebnosti slovenske zabavne glasbe, čudežni deček z zlatim glasom. Oto Pestner je doslej napisal več kot 500 popevk in aranžmajev, izdal več kot štirideset solističnih albumov, njegovih nastopov pa niti ni mogoče prešteti. Njegov polni, plemeniti tenor, ki v nasprotju z zakonitostmi moč z leti pridobiva in ne izgublja, je postal stalna spremljava naših življenj. Kljub petinpetdesetletni karieri Oto Pestner ostaja svež avtor in iskriv izvajalec.

Za izjemen avtorski prispevek k slovenski popularni glasbi je Andrej Šifrer prejel red za zasluge. Za glasbeno ustvarjanje Andreja Šifrerja je značilno iskanje visokih standardov na vseh področjih ustvarjalnosti. Še bolj pa se kot stalnica v njegovem avtorskem izrazu kaže želja po bližini in iskrenosti, po tem, da bi si bili ljudje blizu, skupaj, prijatelji.
47. Generalna skupščina SCAPR, junij 2022

Datum: 13. 06. 2022

Po dveh letih in pol sestankov na daljavo in oteženega zbiranja nadomestil zaradi pandemije bolezni COVID-19, so se člani SCAPR končno ponovno srečali v Rimu, na svoji 47. generalni skupščini, ki jo gosti ena od njenih italijanskih članic, NUOVO IMAIE.

Skupščina je bila priložnost, da se vsi člani poslovijo od Eanna Casey (izvršni direktor RAAP). Potem, ko je 6 let služil kot predsednik upravnega odbora SCAPR, bo odslej užival zasluženo upokojitev.

Posledično so bile letne volitve v upravni odbor SCAPR odprte za dodatni sedež. Tilo Gerlach (izvršni direktor GVL, Nemčija), Peter Leathem (izvršni direktor PPL, VB) in Agnieszka Parzuchowska Janczarska (izvršna direktorica STOART, Poljska) so bili ponovno izvoljeni za nov 4-letni mandat. Roberto Mello (ABRAMUS CEO, Brazilija) je nov dobrodošli član z 2-letnim mandatom.

Novi predsednik upravnega odbora pa je postal soglasno imenovani José Luis Sevillano, izvršni direktor AIE v Španiji.

»Počaščen sem za to imenovanje in se želim zahvaliti članom upravnega odbora za podporo. Prav tako me veseli, da novi odbor SCAPR širi svoj obseg v mednarodnem smislu, z zastopanjem organizacij in članov iz različnih regij sveta,« je povedal novi predsednik SCAPR, Jose Luis Sevillano.

47. generalna skupščina je bila priložnost za obravnavo razmer v Ukrajini, slišali so zelo čustveni govor predstavnice ukrajinske članice ULCRR SCAPR Nataliie Teslia. Medtem ko je Natalia pojasnila dramatične posledice te nerazumne agresije, je posebej poudarila neverjetno solidarnost in podporo Ukrajini in ukrajinskim beguncem.

Poleg različnih lokalnih pobud SCAPR in njegovih članov je generalna skupščina potrdila ustanovitev posebnega solidarnostnega sklada za Ukrajino z namenom:

  • finančno podpreti ukrajinske izvajalce,
  • podpore ukrajinskim organizacijam izvajalcev in njihovim zaposlenim,
  • podpore kulturnim dejavnostim za ukrajinske begunce.

Člani SCAPR so se morali soočiti tudi s svojo odgovornostjo v zvezi s članstvom ruske kolektivne organizacije VOIS. Po potrditvi nekaterih sprememb statuta, je skupščina potrdila predlog upravnega odbora SCAPR za podaljšanje prekinitve članstva VOIS. Ruska organizacija nima več dostopa do podatkovnih baz SCAPR IPD in VRDB in je onemogočena za sodelovanje pri kakršni koli dejavnosti članov v prihodnjem letu ter do naslednje seje skupščine.

Med skupščino so bili člani obveščeni o razvoju projekta mednarodne številke izvajalca (IPN) in pripadajočem orodju za uporabo, ki je zdaj v nadgrajeni obliki pripravljeno za uporabo.

Medtem, ko SCAPR še zbira in pregleduje letna poročila svojih članov, številke, ki bodo kmalu objavljene, kažejo nekaj izboljšanja v letu 2021 v primerjavi z letom prej, kar se tiče zbiranja in delitve nadomestil.

Leta 2021 je SCAPR CMO zastopal več kot 1,2 milijona izvajalcev (pevcev, glasbenikov, igralcev, dirigentov, plesalcev, …), s 3,5-odstotnim zvišanjem v primerjavi z letom 2020.

Foto: Peter Leathem, Twitter