Največkrat predvajana skladba na radijskih postajah v letu 2012: GOTYE AND KIMBRA – SOMEBODY THAT I USED TO KNOW

Datum: 19. 03. 2013

Zavod IPF je danes predstavil Lestvico 100 največkrat predvajanih skladb v letu 2012 na radijskih postajah. Po predlanski domači zmagi je bila lani najbolj predvajana skladba Gotye and Kimbra - Somebody That I Used to Know, drugi so bili Train - Drive By, tretja pa Kelly Clarkson - Stronger. Najvišje uvrščena slovenska skladba je Muff - Naj sije v očeh na 7. mestu. Med stoterico največkrat predvajanih je bilo 38 slovenskih skladb, kar je 6 več kot v letu 2012, razmerje med slovensko in tujo glasbo pa ostaja 60:40. V raziskavo je bilo zajetih 51 radijskih postaj in analiziranih 193.722 izvedb.

Med 10 največkrat predvajanimi skladbami ena slovenska
Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je že tretje leto predstavila rezultate Lestvice največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah. V letu 2012 je največ predvajanj dosegla skladba Gotye and Kimbra - Somebody That I Used to Know, drugi (2.) so bili Train - Drive By, tretja (3.) Kelly Clarkson - Stronger, četrti (4.) Michel Telo - Ai se eu te pego, peti (5.) Fun ft. Janelle Monae - We Are Young, šesta (6.) Carly Rae Japson - Call Me Maybe, sedma (7.) je bila prva slovenska skladba Muff - Naj sije v očeh, osma (8.) Loreen - Euphoria, deveti (9.) Bruno Mars - Count On Me in deseta (10.) Adele - Someone Like You. Med 10 največkrat predvajanimi skladbami je samo ena slovenska, kar je glede na leto 2011 precejšnja sprememba: »Če smo lahko lani čestitali slovenskemu izvajalcu za skupno zmago in med deseterico našteli še tri slovenske skladbe, imamo žal pri lestvici za leto 2012 samo eno,« pojasnjuje predsednik Sveta Zavoda IPF Boštjan Menart.

Slovenska glasba vs. tuja: 40:60
V letošnjem letu so pri lestvici uvedli novost in razkrili vrstni red samo za prvih 10 skladb: »Naš namen je spodbujati slovensko glasbeno ustvarjalnost, zato ne želimo delati razlik pri največkrat predvajanih izvajalcih. Lestvica vsekakor ponuja neposreden vpogled v sliko radijskih glasbenih podob, ki pa se od radia do radia po pestrosti glasbenega izbora, tako številčno kot žanrsko, močno razlikuje,« pojasnjuje predsednik Skupščine glasbenih izvajalcev Zavoda IPF Boštjan Dermol. Razmerje med slovensko in tujo glasbo je bilo sicer v vsoti vseh predvajanj 60:40 v korist tujih izvajalcev, s čimer to razmerje ostaja skoraj nespremenjeno že vsa tri leta: »Razveseljivo je, da domača produkcija ohranja svoj delež, kljub temu da nimamo domače skladbe vsako leto na prvem mestu,« še dodaja Dermol. Je pa med stoterico mogoče najti največkrat predvajano skladbo leta 2011 (Tabu - Poljubljena) in najvišje uvrščeno slovensko izvajalko iz leta 2010 Nino Pušlar.

Predvajanja svojih skladb lahko spremljate sproti
Lestvica največkrat predvajanih skladb Zavoda IPF na radijskih postajah nastaja na podlagi mesečne evidence uporabe glasbe na radijskih postajah. »Letos smo v raziskavo vključili 51 radijskih postaj in analizirali 193.722 izvedb, s čimer smo ponovno vzpostavili kredibilen in objektiven okvir za analizo glasbenih trendov. Zaradi nadgradenj našega sistema smo lahko podatke analizirali mesec dni prej kot lani in tako še povečali ažurnost naše raziskave,« poudarja direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik. Člani Zavoda IPF - glasbeni izvajalci in proizvajalci fonogramov - lahko sicer kadarkoli sproti na spletni strani preverijo, kako in kje se predvajajo njihove skladbe, kar je izjemen unikum v spremljanju uporabe intelektualne lastnine v širšem prostoru.
 
Celotno lestvico si lahko ogledate tukaj.