Javni poziv vladi za zaščito imetnikov pravic

Datum: 30. 11. 2016

Veste, da slovenska kreativna industrija na leto ostane brez 1 milijona evrov zaradi administrativnih zapletov? Toliko namreč izgubimo, ker Urad RS za intelektualno lastnino ne podeli dovoljenja za kolektivno upravljanje pravic, za katere se nadomestila zbirajo z nakupi praznih medijev, kot so zgoščenke, usb ključi, diski …

Združenja in organizacije SAZOR GIZ, Zavod AIPA, IPF, ZAMP in Združenje SAZAS javno pozivamo Vlado Republike Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter Urad RS za intelektualno lastnino, naj nemudoma podelijo dovoljenje za kolektivno upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za privatno in drugo lastno reproduciranje.

Tega nadomestila zaradi nerazumnega zaviranja procesa podelitve dovoljenja za pobiranje nadomestila s strani  Urada RS za intelektualno lastnino že šest let ne pobira nihče, kar pomeni, da ostanejo imetniki pravic letno brez vsaj milijona evrov prihodka iz naslova svojih pravic (torej doslej okoli 6 milijonov!). To je še en dokaz več, da živimo v državi, v kateri avtorsko delo ni cenjeno, saj imajo celo javne ustanove težave s priznavanjem in uveljavljanjem pravic intelektualne lastnine.