Na obisku v Sloveniji direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

Datum: 26. 09. 2023

Na povabilo ministra za gospodarstvo, turizem in šport ter direktorice Urada za intelektualno lastnino je bil na obisku v Sloveniji generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization – WIPO) Daren Tang.

Slovenija v sodelovanju z WIPO pripravlja prvo nacionalno strategijo za področje intelektualne lastnine. Trenutno je v zaključni fazi priprava analize stanja področja intelektualne lastnine v Sloveniji, ki bo podlaga za oblikovaje strategije, in sicer strateških ciljev ter najprimernejših ukrepov za njihovo doseganje.

V organizaciji direktorice Urada RS za intelektualno lastnino gospe Karin Žvokelj so se z direktorjem WIPO Tangom srečali tudi predstavniki vseh kolektivnih organizacij, ki so se ob tem predstavile in osvetlile svoja videnja razvoja avtorskopravnega okolja. Izrazile so potrebo po tesnem sodelovanju, zlasti pri vprašanjih zaščite v spletnem okolju in pri izzivih, ki jih prinaša umetna inteligenca. Direktor Tang je pokazal veliko razumevanja za vprašanja s področja delovanja kolektivnih organizacij, saj je na svoji karierni poti vodil tudi urad za intelektualno lastnino v Singapurju, kjer se je podrobno spoznaval z delom kolektivnih organizacij in izzivi kolektivnega upravljanja pravic.

Direktor IPF, k.o. Viljem Marjan Hribar je izrazil zadovoljstvo z načinom ureditve področja kolektivnega upravljanja v Sloveniji in s krepitvijo varstva imetnikov pravic z zadnjimi spremembami slovenske avtorskopravne zakonodaje. Ocenil je, da je Slovenija avtorskopravno moderna in urejena država, ki je lahko zgled mnogim drugim državam. Navedeno slovenskim kolektivnim organizacijam omogoča učinkovito delovanje, saj večina njih sodi med najuspešnejše kolektivne organizacije na svetu. Priporočil se je za razumevanje in sodelovanje tudi vnaprej, saj je možnosti za razvoj še veliko.

Tudi direktor Tang si želi sodelovanja pri reševanju prihajajočih izzivov, posebej pa je opozoril na potrebo po spodbujanju zanimanja za avtorsko pravna vprašanja med mladimi.