Nina, Nina, Nina je največkrat zavrtena domača skladba v 2022, Pušlarjeva pa tudi nasploh najbolj predvajana domača izvajalka

Datum: 16. 05. 2023

Podelitev glasbenih nagrad Zlata piščal, letošnje leto v izjemnih prostorih Sodnega stolpa v Mariboru, se je tudi tokrat pričela z resnejšimi in za glasbeno branžo zelo pomembnimi temami.

 

(Foto: Tadej Majhenič)

Okrogla miza z naslovom “Nove pravice: kaj prinašajo glasbenim ustvarjalcem” je odpirala teme in prinašala odgovore z gosti: Špelo Grčar, pravnico, strokovnjakinjo s področja avtorskega prava, Juretom Karasom, diplomiranim filozofom, režiserjem in scenaristom, članom dvojca Slon in sadež ter Jernejem Dirnbekom, glasbenikom, literatom, avtorjem verzov in proze.

(Foto: Tadej Majhenič)

Spremembe v avtorsko-pravni zakonodaji, ki so v veljavi od oktobra 2022, deljenje vsebin na spletu oz. pravice s spletnih platform, pričakovanja izvajalcev v zvezi s platformami za pretakanje, izkušnje izvajalcev s prihodki z naslova uporabe videospotov, pa o 'preteči' ali ne umetni inteligenci tudi v glasbi, to je nekaj tem, skozi katere je okroglo mizo vodil Bor Greiner.

Direktor IPF, k.o. Viljem Hribar je nato predstavil dogajanje na področju radiev v Sloveniji. Najprej nasploh v preteklem letu, nenazadnje pa podelil še tradicionalni nagradi: Največkrat predvajana domača skladba in najbolj predvajan slovenski izvajalec v 2022. Letos je oba naslova osvojila Nina Pušlar. Njena skladba Nina, Nina, Nina je bila največkrat zavrtena v preteklem letu, Pušlarjeva pa je bila hkrati tudi najbolj predvajana domača izvajalka nasploh in ima ta naslov že četrto leto zapored.

 

 

Zastopanost slovenske glasbe na slovenskih radijskih postajah je še vedno izjemno zaskrbljujoča in pesimistična. Med sto največkrat zavrtenimi so namreč v 2022 le štiri slovenske skladbe. 

  1. Nina, Nina, Nina – Nina Pušlar (na 48. mestu)
  2. Na vetru s severa – Jan Plestenjak (na 56. mestu)
  3. Lažeš mi – Miran Rudan InDesign (na 65. mestu)
  4. Medena – Miran Rudan (na 89. mestu)

(Foto: Tadej Majhenič)

Največkrat so v Sloveniji v 2022 radiji predvajali pesem Bam, Bam Camile Cabello in Eda Sheerana.

Radiji, ki imajo največji delež slovenske glasbe, so: Brezje, Veseljak, Velenje, Sraka in Slovenske gorice.

Radiji, ki zavrtijo najmanj slovenske glasbe, pa so: Antena, Center Slovenija, Capris, City in Ekspres.