Generalna skupščina SCAPR 2024 v Johhanesburgu in vabilo v Ljubljano 2025

Datum: 10. 06. 2024

49. generalna skupščina mednarodnega združenja SCAPR se je konec maja v treh dneh odvila v Južni Afriki. Upravljanje pravic izvajalcev, rezultati, trenutno aktualne teme s področja upravljanja pravic ter izzivi, ki čakajo organizacijo v prihodnosti, so bile glavne teme skupščine. Tokrat je bil poudarek, glede na lokacijo skupščine, na upravljanju pravic v Afriki, ki je zelo hitro rastoč trg.

 

 

Mednarodna organizacija za zaščito pravic izvajalcev SCAPR povezuje 56 kolektivnih organizacij iz 41 držav, ki ščitijo pravice izvajalcev. V letu 2023 so članice zbrale skupno 949 milijonov EUR, v letu 2022 pa 875 milijonov evrov. Članice SCAPR so imele ob koncu leta 2023 sklenjenih 790 medsebojnih pogodb o zastopanju, od tega je bilo samo v letu 2023 sklenjenih 60 novih pogodb.

Na tokratni generalni skupščini so bili v 12-članski upravni odbor imenovani štirje novi člani. Annie Morin iz Kanade (Artisti), Robert Mello iz Brazilije (ABRAMUS), Kyoko Kojima z Japonske (CPRA/GEIDANKO) in Pfanani Lishivha iz Južnoafriške Republike (SAMPRA), ki se bodo preostalim članom pridružili pri določanju usmeritev, politik in oblikovanju strategije razvoja SCAPR, v največjo korist članic združenja.

 

Ob koncu skupščine so organizatorji sporočili še lokacijo jubilejne, 50. generalne skupščine SCAPR-a, ki jo bo med 13. in 15. majem 2025 gostila Ljubljana.


Organizacija jubilejne skupščine je bila zaupana AIPA in IPF, ki kot odličen primer sodelovanja med organizacijama obljubljata vsebinsko izjemno bogat dogodek, kot sta na skupščini izpostavila direktorja Viljem Marjan Hribar (IPF) in Gregor Štibernik (AIPA).