Mednarodno aktiven začetek septembra

Datum: 03. 09. 2024

V začetku septembra so se na delovnem obisku zglasile predstavnice sestrske kolektivne organizacije Slovgram iz Bratislave in tako vrnile obisk, ki smo ga pri njih opravili pred letom dni. Direktorica Natalia Škvareninova je s seboj pripeljala še pravnico Nado Vamošiovo ter vodjo oddelka zbiranja Ivano Hrehušovo.

Vedno večja potreba po intenzivnejših in bolj poglobljenih sestankih

Na mednarodnih konferencah, kjer se srečujemo predstavniki kolektivnih organizacij s celega sveta, je v zadnjih letih čutiti vedno večjo potrebo po intenzivnejših in bolj poglobljenih sestankih v manjši zasedbi, kjer lahko organizacije, ki delujejo na podobnih trgih, so si podobno velike ali imajo podobna avtorskopravna vprašanja vezana na nove izzive, izmenjajo konkretne izkušnje in razmišljanja. IPF ves čas aktivno išče tovrstne sogovornike, saj dolgoletne izkušnje kažejo, da za mnoga vprašanja na temo upravljanja pravic že obstajajo odgovori, vendar jih je treba poiskati. Izzivi, ki smo jim priča v današnjem svetu, mnogokrat zahtevajo složen skupni nastop. Dobro poznavanje delovanja drugih kolektivnih organizacij je nujen predpogoj za oblikovanje takih zavezništev.

Delovni sestanek v prostorih IPF med predstavnicami Slovgram in predstavniki IPF.

 

Delitev dragocenih izkušenj in znanj

Na tokratnem obisku smo predstavniki IPF, k.o. delili naše bogate izkušnje z delom na segmentu priobčitve javnosti pri t. i. »malih uporabnikov« s poudarkom na učinkoviti in čim bolj ekonomični strategiji nadzora nad uporabo glasbe, saj imamo na tem segmentu nekaj korakov prednosti v primerjavi z mnogimi organizacijami v tujini. Primerjali smo zakonske ureditve, tarife in prakso na segmentu radiodifuzije in radiodifuzne retransmisije ter s tem povezanih izzivov čezmejnega licenciranja. Srečanje smo nadaljevali s temo privatnega reproduciranja in izzivov povezanih s pojavom umetne inteligence. Delovni sestanek smo zaokrožili s temo bilateralnega sporazuma o izmenjavi zbranih nadomestil, ki je med organizacijama podpisan od leta 2018, se pa redno pregleduje in posodablja ob nastopu novih pravnih dejstev na eni ali drugi strani.

V sproščenem vzdušju so se predstavniki organizacij Slovgram in IPF podali v hribe nad Bohinjem.

 

Prijetno s koristnim

Ob robu uradnega obiska smo želeli gostjam podariti tudi izkušnjo lepih razgledov po naši čudoviti naravi, zato smo se podali na krajši pohod v planine nad Bohinjskim jezerom, nad katerimi so bile navdušene. Na večernem druženju pa so se nam pridružili še izvršni direktor kolektivne organizacije SAMI, Švedska, Stefan Lagrell, generalni direktor španske kolektivne organizacije AIE, Jose Luis Sevillano, ter Gregor Štibernik, direktor kolektivne organizacije AIPA.

Na ločenem sestanku smo z Josejem Luisom Sevillanom, ki med drugim vrši tudi funkcijo predsednika upravnega odbora mednarodne izvajalske organizacije SCAPR, razpravljali o uporabi glasbe v avdiovizualnih delih, evidencah te uporabe in tarifah za primerno nadomestilo za tovrstno rabo.

Z leve proti desni: direktor SAMI Stefan Lagrell, direktor AIE Jose Luis Sevillano, direktor AIPA Gregor Štibernik, predstavnika IPF Miha Šinkovec in Klemen Mihačič, predstavnice SLOVGRAM Ivana Hrehušova, Nada Vamošiova ter direktorica Natalia Škvareninova, predstavnika IPF Tinka Rauh in direktor Viljem Marjan Hribar.