Predstavitev novosti za organizatorje prireditev

Datum: 08. 03. 2024

7. marca 2024 je v MC Kotlovnica Kamnik potekal 1. Klub Mama 2024, na katerem je na povabilo organizatorja Mreže Mama predstavnicam in predstavnikom mladinskih centrov iz vse Slovenije novosti za organizatorje prireditev v imenu IPF, k.o. predstavila Katarina Kladnik.

 

 

Poudarila je, da je skladno z novim dovoljenjem - IPF je v letu 2023 namreč poleg dovoljenja za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov za reproduciranje in predelavo fonogramov dobil dovoljenje tudi za uveljavljanje pravic izvajalcev in filmskih producentov na videogramih – po novem potrebno prijaviti tudi predvajanje videospotov na prireditvah.

Prireditev je potrebno prijaviti vsaj 3 delovne dni pred izvedbo, v roku 15 dni po izvedeni prireditvi pa posredovati spored predvajanih varovanih del. IPF spodbuja uporabnike k uporabi spletnega portala.

Od 1.1.2024 se nadomestila za predvajanje glasbe za ozadje obračunavajo skladno z novim Skupnim sporazumom za določitev višine nadomestil za priobčitev javnosti fonogramov na prireditvah razvedrilne narave, na katerih priobčitev javnosti fonogramov ni ključnega pomena, ki za organizatorje predvideva več različnih popustov: 5% za pravočasno prijavo, 5 % za pravočasno posredovanje sporeda predvajanj  in podatkov za obračun nadomestila, 5% za elektronsko oddajo vseh podatkov,  15% za humanitarne oz. nevladne organizacije v javnem interesu, 15 % za promocijo nesnovne kulturne dediščine, 5 % za prireditev brez vstopnine, 5 % za članstvo v krovnem združenju in 10 % oz. 20 % zaradi nerazvitosti občine.