Srečanje delovnih skupin organizacije SCAPR

Datum: 03. 10. 2024

Srečanje, ki se ga je udeležilo več kot 95 predstavnikov 38 kolektivnih organizacij

Prejšnji teden je v Dublinu potekalo štiridnevno zasedanje delovnih skupin organizacije SCAPR, ki se ga je udeležilo več kot 95 predstavnikov članic iz 38 različnih kolektivnih organizacij, skupno pa je bilo izvedenih 12 različnih srečanj. Slovensko delegacijo so sestavljali direktor Viljem Marjan Hribar, pravnik Saša Lušić ter strokovni sodelavec Marjan Zupan. 

V več delovnih skupinah se je razpravljalo o aktualnih temah, vključno z izzivi, ki jih prinaša umetna inteligenca, zaščita osebnih podatkov in izboljšanjem mednarodnega sodelovanja med organizacijami.

Na srečanjih so sodelovali pravni, tehnični in poslovni strokovnjaki, ki so obravnavali vprašanja, kot so razvoj podatkovnih baz in tehničnih rešitev za izmenjavo podatkov, o pravnih okvirih za uporabo umetne inteligence in mnoga druga.

Posamezne tematike razdeljene po dnevih

Zasedanja različnih skupin so bila razdeljena po dnevih, začelo pa se je s sestankom delovne skupine IPN, katere cilj je, da so izvajalci identificirani natančno, saj le na ta način lahko prejmejo pravične prihodke za uporabo njihovih del. V nadaljevanju so se obravnavala vprašanja glede zagotavljanja tehničnih, pravnih in operativnih vpogledov, ki podpirajo razvoj baz in ključnih informacijskih sistemov. Drugi dan sta zasedali pravna ter tehnična delovna skupina. Pravna delovna skupina je sklenila, da se bo tudi v prihodnje poglabljala v pereča vprašanja, ki vplivajo na vsakodnevno delovanje kolektivnih organizacij. Člani tehnične delovne skupine pa se bodo osredotočili na prihodnji razvoj baz podatkov ter delali v smeri izboljšanja uporabniške izkušnje, kakovosti podatkov ter varnosti. Naslednje srečanje je vključevalo delovno skupino za poslovne operacije, odbor za bazo podatkov in delovno skupino za sodelovanje in razvoj. Zadnji dan zasedanja delovnih skupin pa je bil namenjen bazi VRDB. To je baza podatkov, ki jo upravlja organizacija SCAPR. Baza je namenjena izboljšanju upravljanja izvajalskih pravic na mednarodni ravni. Omogoča lažjo in bolj učinkovito izmenjavo informacij med različnimi kolektivnimi organizacijami. 

Srečanje je bil še en pomemben korak za krepitev sodelovanja med kolektivnimi organizacijami in izboljšanje sistema upravljanja pravic na globalni ravni.