Uspešna generalna skupščina kolektivne organizacije Društva KOPRIVA

Datum: 28. 08. 2024

Kolektivna organizacija Društvo KOPRIVA, ki zbira nadomestila za privatno in drugo lastno reproduciranje, je imela konec avgusta redno letno skupščino, na kateri so bili prisotni predstavniki treh njenih članic, kolektivnih organizacij IPF, AIPA in ZAMP, ter predstavnica Urada RS za intelektualno lastnino.

Uspešni rezultati poslovanja

Direktor Društva KOPRIVA, Nikola Sekulović, je predstavil rezultate poslovanja v letu 2023 in siceršnje razmere na trgu praznih nosilcev, ki so predmet tega nadomestila. Leto 2023 je bilo za Koprivo zelo uspešno, saj je dvignila prihodke iz 3 milijonov v letu 2022 na 3,5 milijona EUR nadomestil iz naslova novih in obnovljenih (t. i. »refurbished«) nosilcev, kar je dosegla kljub relativno skromni potrošnji na trgu. Rast prihodka gre predvsem na račun povečanja penetracije trga uvoznikov in trgovcev, ki trgujejo s praznimi nosilci.

Pomemben vir prihodka za IPF

V skupno štirih delitvah v letu 2023 je po vnaprej znanem delitvenem ključu Društva KOPRIVA odmerila skoraj 900.000 EUR kolektivni organizaciji IPF, kar je v celotnih prihodkih IPF v letu 2023 predstavljalo okrog 12 %. Gre torej za pomemben vir prihodka, čeprav v mednarodnem okolju mnogi analitiki in predstavniki kolektivnih organizacij že nekaj let govorijo o zatonu trga s praznimi nosilci. Če njihove trditve veljajo za trge drugih evropskih držav, npr. Francije, pa so navade potrošnikov v Sloveniji vsaj zaenkrat še drugačne.

Nikola Sekulović je prisotnim pojasnil tudi trende, ki jih lahko pričakujemo v bodoče, ter odprta pravna vprašanja, predvsem vprašanje shranjevanja v oblaku, kjer strokovna javnost še ni rekla zadnje besede.

Z leve proti desni: direktor AIPA Gregor Štibernik, direktorica ZAMP Barbara Pogačnik, direktor KOPRIVE Nikola Sekulović in direktor IPF Viljem Hribar.