2024




Predstavitev novosti za organizatorje prireditev

Datum: 08. 03. 2024

7. marca 2024 je v MC Kotlovnica Kamnik potekal 1. Klub Mama 2024, na katerem je na povabilo organizatorja Mreže Mama predstavnicam in predstavnikom mladinskih centrov iz vse Slovenije novosti za organizatorje prireditev v imenu IPF, k.o. predstavila Katarina Kladnik.

 

 

Poudarila je, da je skladno z novim dovoljenjem - IPF je v letu 2023 namreč poleg dovoljenja za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov za reproduciranje in predelavo fonogramov dobil dovoljenje tudi za uveljavljanje pravic izvajalcev in filmskih producentov na videogramih – po novem potrebno prijaviti tudi predvajanje videospotov na prireditvah.

Prireditev je potrebno prijaviti vsaj 3 delovne dni pred izvedbo, v roku 15 dni po izvedeni prireditvi pa posredovati spored predvajanih varovanih del. IPF spodbuja uporabnike k uporabi spletnega portala.

Od 1.1.2024 se nadomestila za predvajanje glasbe za ozadje obračunavajo skladno z novim Skupnim sporazumom za določitev višine nadomestil za priobčitev javnosti fonogramov na prireditvah razvedrilne narave, na katerih priobčitev javnosti fonogramov ni ključnega pomena, ki za organizatorje predvideva več različnih popustov: 5% za pravočasno prijavo, 5 % za pravočasno posredovanje sporeda predvajanj  in podatkov za obračun nadomestila, 5% za elektronsko oddajo vseh podatkov,  15% za humanitarne oz. nevladne organizacije v javnem interesu, 15 % za promocijo nesnovne kulturne dediščine, 5 % za prireditev brez vstopnine, 5 % za članstvo v krovnem združenju in 10 % oz. 20 % zaradi nerazvitosti občine.




Srečanje članic SCAPR v Madridu

Datum: 02. 02. 2024

SCAPR (Societies' Council for the Collective Management of Performers' Rights), svetovno združenje kolektivnih organizacij izvajalcev, nekajkrat letno organizira t.i. in-person meetings oz. srečanja v živo za vse svoje članice. Tokrat so se na nekajdnevnih delavnicah družili v Madridu.

 

 

Več kot 90 posameznikov iz kolektivnih organizacij 24 držav je v štirih dneh dodobra obdelalo aktualne teme in izkoristilo srečanje v španski prestolnici.

Okrogle mize z razpravami različnih delovnih skupin pokrivajo vsa področja dela, s katerimi se vsakodnevno ukvarjajo kolektivne organizacije širom sveta. Posebej je aktualna uporaba informacijskih sistemov za izmenjavo podatkov IPD in VRDB, seveda z glavnim namenom, da se še poveča sodelovanje kolektivnih organizacij mednarodno, s tem pa učinkovitost izmenjave nadomestil izvajalcem po vsem svetu, ki se v zadnjem obdobju še povečuje.

 

Izmenjava znanja, izkušenj in predvsem dobrih praks je danes najbolj pomembna. Tako lahko tudi to srečanje v Madridu ocenimo za neprecenljivo.




Poziv k pravočasni prijavi fonogramov!

Datum: 25. 01. 2024

Rok za oddajo prijav je 28. februar 2024

Spoštovani ustvarjalci, spoštovani imetniki sorodnih pravic na fonogramih!

Še eno glasbeno ustvarjalno leto je za nami. V bazi IPF smo skozi leto zabeležili veliko novih skladb, ki so bile predvajane na naših radijskih valovih širom Slovenije. Če ste tudi vi eden izmed glasbenih ustvarjalcev ali imetnikov sorodnih glasbenih pravic in svojih glasbenih del še niste prijavil na IPF, vas vabimo, da to storite čim prej.

Prijave fonogramov, ki bodo na IPF prispele do 28. februarja 2024, bomo zajeli v obdelavo in upoštevali pri redni delitvi za leto 2023. Ob redni delitvi za fonograme uporabljene v letu 2023 bomo izvedli tudi končno delitev nadomestil za fonograme uporabljene v letu 2018. Zato je zelo pomembno, da preverite ali so vsi fonogrami, ki so nastali v preteklih letih, tudi prijavljeni pri IPF.

Portal ADMISS (https://admiss.ipf.si/aplikacije/admiss/) vam omogoča tako vpogled v podatke o predvajanih fonogramih, ki na IPF še niso prijavljeni, kakor tudi e-prijavo fonogramov. V ADMISS-u, s klikom na razdelek ''Kaj se rola?'', lahko spremljate podatke o predvajanjih vaših skladb na posameznih radijih za izbrana časovna obdobja.

Težave, pripombe in predloge nam lahko sporočite na elektronski naslov: upravicenci@ipf.si. Za pomoč se na nas lahko obrnete tudi po telefonu, na številko 01 527 29 32.

Zahvaljujemo se vam za zaupanje in sodelovanje ter vam želimo vse dobro!

Vaš IPF




Kolektivne organizacije za zaščito avtorske in sorodnih pravic podpisale Pismo o nameri sodelovanja pri uresničevanju skupnih prizadevanj

Datum: 03. 01. 2024

AIPA, k.o., IPF, k. o. ter ZAMP - ZDRUŽENJE AVTORJEV SLOVENIJE, k.o. so 19. decembra 2023 podpisali Pismo o nameri s katerim so se zavezali k sodelovanju na področju kolektivnega upravljanja avtorske in sorodnih pravic.

Sodelovanje bo osredotočeno na področje nadzora uporabe avtorskih del, promocije zakonite uporabe varovanih del, sodelovanja pri pripravi sprememb zakonodaje v korist imetnikov pravic ter sodelovanja pri razpisih in pozivih, povezanih s skupnimi potrebami oz. zmožnostmi kolektivnih organizacij.

 

Vse tri organizacije povezuje tudi to, da so odprte za sodelovanje z drugimi kolektivnimi organizacijami, ki bodo kot so-podpisnice želele pristopiti k nameri o uresničevanju ciljev in namenov omenjenega pisma.