Lestvica 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah v letu 2010

Datum: 23. 03. 2011

Danes objavljena lestvica Zavoda IPF »100 največkrat predvajanih skladb v letu 2010« razkriva, da so radijske postaje med tujimi izvajalci največkrat zavrtele skladbo Monday morning pevke Melanie Fione, na 16. mestu pa je prva slovenska glasbena izvajalka - Nina Pušlar s skladbo Slečeno srce. Posebej pripravljena lestvica 100 največkrat predvajanih slovenskih skladb v letu 2010 v vrh uvršča še Tabuje, April, Alyo, Alenko Godec, Jana Plestenjaka, Dan D in Vlada Kreslina. Razmerje med predvajano tujo in slovensko glasbo je bilo v letu 2010 60 : 40.

Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je na podlagi izpopolnjenega sistema sestavila lestvico 100 največkrat predvajanih skladb v letu 2010 in še posebno lestvico 100 največkrat predvajanih slovenskih skladb. »Glede na to, da smo zajeli 55 radijskih postaj, kar je več kot samo 'vzorec', lahko zatrdim, da smo dobili res dober vpogled v naš radijsko-glasbeni prostor. Ko gledamo celotno sliko in ne samo posamezna drevesa v gozdu, sem vesel, da je bilo tudi letos, tako kot pretekla leta, 40 % predvajane glasbe slovenske. To je vsekakor dobra popotnica za naprej in dokaz, da je medijski prostor še vedno zelo odprt za domačo produkcijo in kot tak založbam in izvajalcem verjetno bolj v ustvarjalno-produkcijski izziv kot pa alarm za spremembe,« poudarja direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik.

Boštjan Dermol, predsednik Sveta Zavoda IPF in predsednik Skupščine izvajalcev Zavoda IPF, dodaja: »Izjemno sem vesel, da se med najbolj predvajanimi fonogrami uporablja veliko kvalitetne, domače glasbe, slovenskih glasbenih izvajalcev in domače glasbene produkcije. Želim si in upam, da se bo delež uporabljene domače glasbe in komercialno izdanih fonogramov domačih izvajalcev z leti še povečeval ter da bodo nadomestila zbrana in razdeljena za ustvarjalce in izvajalce odlična motivacija in vzpodbuda za delo v prihodnje.«  Predsednik Skupščine proizvajalcev fonogramov Zavoda IPF Boštjan Menart pa vidi še dovolj priložnosti za razvoj slovenske glasbene produkcije: »Razveseljujoče je, da je delež slovenske in tuje glasbe v enakem razmerju kot v letu 2009, slabo pa to, da je bila najbolj predvajana tuja skladba predvajana enkrat več kot najbolj predvajana slovenska. Gre za impulz slovenskim glasbenim ustvarjalcem, ki se bodo morali bolj potruditi in ujeti tuje izvajalce, saj ti v zgodovini nikoli niso bili tako predvajani kot domači. Padec najbolj predvajanih slovenskih skladb je tako zaskrbljujoč.«

Med 100 največkrat predvajanimi skladbami prevladujejo glasbeni izvajalci, ki zasedajo prvih 15 mest. Na prvem mestu je kanadska glasbenica Melanie Fiona s sicer že leta 2009 posnetim singlom Monday Morning. V radijskem etru so med peterico največkrat predvajanih še Lady Gaga s skladbo Alejandro, Owl City s Fireflies, lanska zmagovalka Eurosonga Lena in Satellite in Marit Larsen s singlom If a song could get me you. Do 15. mesta najdemo med drugim tudi Black Eyed Peas, One Republic, Bon Jovija, Pink in Rhianno. Zanimivo je, da je med 100 največkrat predvajanimi kar nekaj skladb starejšega datuma skupin R.E.M., 4 Non Blondes, Toto, Fools Garden, Europe, Soul Asylum in Connells. Splošno znani mit o priljubljenosti hrvaške glasbe pa razbija edini hrvaški izvajalec - Gibonni, ki se je z lanskim singlom Žeđam uvrstil na 27. mesto.

Slovenske radijske postaje v zavidljivem 40 % deležu predvajajo tudi slovenske skladbe. Tako je največkrat predvajana slovenska glasbenica postala Nina Pušlar s skladbo Slečeno srce, in sicer na 16. mestu skupne lestvice. Če pogledamo lestvico 100 največkrat predvajanjih slovenskih skladb v letu 2010, ki so jo vzporedno pripravili v Zavodi IPF, ugotovimo, da sta na drugem in tretjem mestu singla Poljubljena in 42 skupine Tabu, sledi April in Sam boš šel domov, Alya z Brazil, Alenka Godec z Vsak je sam, Toše Proeski je s skladbo Moja osvojil sedmo mesto, osmi je Jan Plestenjak s singlom Ljubezen in smrt, deveti so novomeški rockerji Dan D z že nekaj let uspešno balado Čas, deseterico pa zaključuje  Vlado Kreslin s skladbo Z Goričkega v Piran. Na 21. mestu najdemo lanske zmagovalce EME Ansambel Roka Žlindre in Kalamare z Narodnozabavnim rockom, še vedno pa je na 50. mestu po predvajanju zimzelena uspešnica Dan ljubezni v izvedbi skupine Pepel in kri.