Lestvica Največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah pomladi in poletja

Datum: 03. 10. 2012

 

Slovenska glasba je v letu 2012 utrdila in povečala svoj delež med najbolj predvajanimi skladbami, ugotavlja naša osemmesečna lestvica Največkrat predvajane skladbe na radijskih postajah. Prva mesta zasedajo tuje skladbe, na prvem mestu je uspešnica »Somebody that I used to know« Gotya in Kimbre. Prva slovenska je na 7. mestu »To leto bo moje« Jana Plestenjaka, Eve Boto in Maxa, do dvajsetega mesta pa sledita še enkrat letošnja slovenska evrovizijska predstavnica Eva Boto z »Verjamem« na 13. mestu in Nika Zorjan s »Čas za nas« na 14. mestu. Med 100 največkrat predvajanimi je letos bistveno več slovenske glasbe kot v enakem obdobju lani, ko je bilo na lestvici 25 slovenskih skladb. Letos jih je med stoterico 34.

V Zavodu IPF smo drugo leto zapored pripravil vmesno lestvico največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah, ki zajema pomlad in poletje 2012. Če so bile lani na prvih mestih slovenske skladbe, je letos trend podoben kot leta 2010. Na prvih 12 mestih so tuje skladbe, med katerimi je bila najbolj predvajana »Somebody that I used to know« Gotya in Kimbre, druga je skupina Train s skladbo »Drive by«, tretji pa je Michel Telo z »Ai se eu te pego«. Prva slovenska skladba je na sedmem mestu, in sicer »To leto bo moje« v izvedbi Jana Plestenjaka, Eve Boto in Maxa. Do dvajsetega mesta sledita še dve slovenski skladbi. Na 13. mestu je naša letošnja evrovizijska predstavnica Eva Boto z »Verjamem«, 14. pa je Nika Zorjan s skladbo »Čas za nas«. Skupina Tabu, ki je s skladbo »Poljubljena« osvojila naziv največkrat predvajane skladbe leta 2011, je letos četrti najpogosteje predvajani slovenski izvajalec na 27. mestu, in sicer s skladbo »Romanje«, ki so jo posneli z Andrejem Šifrerjem.

V letu 2011 je bilo med 100 največkrat predvajanimi le 25 slovenskih, letos pa se ta trend pogostosti predvajanja slovenske opazno izboljšal in se povzpel na številko 34: »Čeprav slovenski glasbeniki niso posegli po najvišjih mestih, je v tem letu na lestvici kar 9 slovenskih skladb več kot lani, kar je zagotovo spodbudno, in želimo si, da bi prihodnje leto ugotovili kombinacijo tako najvišjih mest kot še večjega števila slovenskih glasbenikov med največkrat predvajanimi,« pojasnjuje predsednik Sveta Zavoda IPF Boštjan Menart.
 
V Zavodu IPF lestvico Največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah že tretje leto zapored pripravljamo na podlagi mesečnih poročil o predvajanju glasbe na radijskih postajah. »V letošnjo spremljanje največkrat predvajanjih skladb je vključenih 55 radijskih postaj, kar je zelo širok nabor, ki zagotavlja izjemno zanesljivost in kredibilnost podatkov,« pojasnjuje direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik. Lestvico smo sicer prvič predstavili leta 2010, ko je naslov največkrat predvajane slovenske skladbe prejela Nina Pušlar, ki je pristala na skupno 16. mestu. Najbolj predvajana skladba leta 2010 je bila »Monday Morning« pevke Melanie Fione. V letu 2011 pa je bila najbolj predvajana skladba leta »Poljubljena« skupine Tabu.

Povezava: Lestvica 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah v prvi polovici leta 2012.