Zavod IPF razkril največkrat predvajane skladbe na radijskih postajah – Poljubljena skupine TABU največkrat predvajana v letu 2011

Datum: 03. 04. 2012

Slovenska glasba vedno bolj uspešna - prvič, odkar objavljajo lestvico, slovenska skladba zasedela prvo mesto, med prvo dvajseterico je kar pet slovenskih uspešnic.

Zavod IPF je predstavil lestvico 100 največkrat predvajanih skladb v letu 2011. Opazen je trend krepitve slovenskih uspešnic, saj je najbolj predvajana skladba nasploh Poljubljena skupine Tabu, med prvi dvajseterico pa so še štiri - Kataya & Tangels - To je moj dan, April - Ladadidej, Bilbi - Hvala za vijolice in Neisha - Tiste lepe dni. Na večjo priljubljenost slovenske glasbe kaže podatek, da je bila lani prva slovenska skladba šele na 16. mestu. Med 100 največkrat predvajanimi skladbami v letu 2011 najdemo kar 32 slovenskih skladb, v letu 2010 jih je bilo le 19. Razmerje med predvajano tujo in slovensko glasbo pa ostaja 60 : 40.

Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je drugo leto zapored pripravila lestvico največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah v letu 2011. Če so v letu 2010 med največkrat predvajanimi prevladovali tuji glasbeniki, se je podoba glasbene krajine v letu 2011 močno spremenila: »Veseli nas, da je slovenska glasba uspešna. Na 1. mestu je prvič pristala slovenska skladba Poljubljena skupine Tabu, do 20. mesta pa se zvrstijo še štiri slovenske uspešnice,« pojasnjuje predsednik Sveta Zavoda IPF Boštjan Dermol. Na tretjem mestu je pristala Kataya & Tangels - To je moj dan, četrta je April - Ladadidej, osma je Bilbi - Hvala za vijolice, dvajseta pa Neisha - Tiste lepe dni. Najbolj predvajana tuja skladba je Price Tag pevke Jessie J. feat. B.O.B.

Do 100. mesta se zvrsti še 27 slovenskih skladb, torej skupaj 32, v letu 2010 pa je bilo v prvi stoterici le 19 slovenskih uspešnic. »Nesporno dejstvo je, da so slovenski glasbeniki urednikom in poslušalcem ponudili izjemne uspešnice, ki so še danes priljubljene pri poslušalcih,« pojasnjuje Goran Lisica Fox iz Skupščine proizvajalcev fonogramov pri Zavodu IPF. Razmerje med celotno predvajano glasbo pa ostaja, glede na leto 2010, nespremenjeno; 60:40 v korist tuje glasbene produkcije.

Podlaga za lestvico je mesečna evidenca uporabe glasbe na radijskih postajah. Upravičencem Zavoda IPF je sicer redno dostopna na njihovi spletni strani, tako da lahko glasbeni izvajalci skozi vse leto spremljajo predvajanje svojih del. »V letošnji raziskavi je bilo zajetih 57 radijskih postaj, pri čemer je zaradi dodatne obdelave nekaterih novih radijskih programov, ki jih v letu 2010 nismo mogli upoštevati, lestvica še pridobila na svoji kredibilnosti,« pojasnjuje direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik. Lestvico so sicer prvič predstavili lani, ko je naslov največkrat predvajane slovenske skladbe prejela Nina Pušlar, ki je pristala na skupno 16. mestu. Najbolj predvajana skladba leta 2010 je bila Monday Morning pevke Melanie Fione.