IPF podpira prizadevanja makedonskih kolegov

Datum: 31. 01. 2013

Zaščita sorodnih pravic ima v naši regiji ponekod že zelo dobro razvito obliko delovanja, drugje pa se zaščita šele razvija. Država, ki je v svojo zakonodajo že zdavnaj zapisala varovanje teh pravic, a ga še ne izvaja, je Makedonija. V Zavodu IPF smo soorganizirali konferenco, ki jo je SCAPR - svetovno združenje kolektivnih organizacij glasbenih izvajalcev pripravil v Skopju.

Implementacija zaščite sorodnih pravic terja v časih spremenjenih gospodarskih razmer v regiji še posebne napore. Sistemi danes že uspešno delujejo v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, svoje pravice pa želijo zaščititi tudi izvajalci iz Makedonije, ki so se povezali znotraj MMI (Macedonian Music Industry) skupaj s proizvajalci fonogramov. Makedonski kolegi so prav na pobudo IPF-a v okviru SCAPR-a, svetovnega združenja kolektivnih organizacij glasbenih izvajalcev, v Skopju pripravili regionalno srečanje in delovno konferenco, ki so se je udeležili predstavniki kolektivnih organizacij za zaščito sorodnih pravic iz Slovenije, Hrvaške, Kosova in Makedonije.

Dobrodošle izkušnje kolegov
Dobro leto po začetku aktivnosti in pridobitvi dovoljenja s strani države so na pragu sklepanja prvih pogodb za plačilo nadomestil za uporabo del, pri čemer se srečujejo s podobnimi težavami, kot so jih imele vse kolektivne organizacije na začetku. Izkušnje, ki smo jih kolegi izmenjali, in znanja, ki smo jih posredovali, bodo zagotovo prispevala k uspešnejšim začetnim korakom makedonskih kolegov. Začetni koraki in znanja, ki smo jih delili, so bili zanimivi tudi za kolege s Kosova, kjer se prav tako pripravljajo na začetek zaščite sorodnih pravic.

Sodelovanje v regiji nujno
Z urejeno zaščito sorodnih pravic v regiji, kjer se bo državam z urejenim sistemom kmalu pridružila tudi Črna gora, se zagotovo povečuje stopnja zaščite del slovenskih glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. Vzpostavitev bilateralnih odnosov s kolektivnimi organizacijami v regiji je zato ena od prioritet Zavoda IPF. Nenazadnje smo se na lastna ušesa prepričali, da so slovenski glasbeni izvajalci priljubljeni tudi v Makedoniji, saj jih predvajajo tamkajšnje radijske postaje.