Slovenski teden glasbe 2013 pred vrati

Datum: 24. 01. 2013

Ljubljana bo med 5. in 8. februarjem gostila drugi edinstveni glasbeno-izobraževalno-interakcijski dogodek pri nas - Slovenski teden glasbe (STG). Številna predavanja, mednarodni gosti, predstavniki slovenske in tuje glasbene industrije, glasbeni nastopi in delavnice, med drugim tudi strokovna svetovanja Zavoda IPF, bodo napolnila Kino Šiška in druga prizorišča. Več o STG najdete tudi na spletnem naslovu www.stg.si.

Namen in osnovna ideja STG še vedno ostaja širitev slovenske glasbe na tuja tržišča, rast in razvoj slovenske glasbene scene ter medsebojna povezava strokovnjakov s področja glasbe, novinarjev in splošnega občinstva, ki so jim vodilo glasba, kultura in urbani način življenja.

Predavanja z mednarodnimi gosti
Med najbolj zanimivimi letošnjimi gosti bo producent Greg Haver, ki je med drugim ustvarjal z izvajalci, kot so Manic Street Preachers, Melanie C, INME, Opshop, Codes, Catatonia, Super Furry Animals, Lost Prophets in Bullet For My Valentine. Med predavatelje so letos povabili Stephena O'Reillyja, ki že več kot deset let uporablja splet za povezovanje glasbenikov in njihovih oboževalcev, podobno pa povezuje tudi športnike in blagovne znamke. Podjetje Top Spin, kjer dela, ima v portfelju upravljanja številne znane izvajalce, od Eminema, Linkin Park, Sigur Ros, Arcade Fire pa do Paul McCartneya in Georga Harrisona. Mnogi pravijo, da je naše glasbeno tržišče izredno posebno, da izstopamo. Če je temu res tako, bo povedal Nick Hobbs, sicer lastnik agencije Charmenko iz Istanbula in solastnik agencije Charm Music na Češkem in Poljskem. Že od začetka osemdesetih s svojo ekipo organizira in promovira koncerte v Vzhodni Evropi, na Balkanu in Bližnjem vzhodu.

Širok nabor tem
Med temami, ki bodo prisotne na letošnjem STG, velja izpostaviti nekaj naslednjih: Promocija slovenskih glasbenih izvajalcev na spletu, YouTube in kakšne so moje pravice, Glasba že dolgo ni več brezplačna, Kaj je pomembnejše na festivalih: zabava obiskovalcev ali dobra glasba?, Burn Residency: predavanje Erika Hofstaedterja, vodje marketinga za burn energijsko pijačo v Evropi, Vloga in odgovornost nacionalnih medijev za promocijo popularne glasbe in "Brands & Bands" - slovenska glasba v oglaševanju.

Zavod IPF pripravlja brezplačno svetovanje
Pravnim vidikom zaščite sorodnih pravic in vsem vprašanjem, ki jih imajo glasbeni izvajalci v zvezi s tem področjem, se bomo 6. februarja posvetili tudi v Zavodu IPF. V Kinu Šiška bomo pripravili posebne svetovalnice, na katere vabimo vse naše člane in druge obiskovalce STG. Poseben svetovalni prostor pripravljamo v pritličju Kina Šiška.

Partnerstvo z Avstrijo
Letošnji STG 2013 bo zaznamovala pestra mednarodna udeležba. Med najpomembnejše dogodke letošnjega Slovenskega tedna glasbe zagotovo uvrščamo sodelovanje z Austrian Music Export in Waves Vienna, ki bo v Kino Šiška v petek, 8. februarja, pripeljal okoli 30 predstavnikov avstrijske glasbene industrije (promotorji, organizatorji, predstavniki založb, glasbeni novinarji) in pripravil druženje/mreženje z udeleženci letošnjega Slovenskega tedna glasbe.

Slovenski izvajalci na tuje festivale
Na letošnji STG razpis za glasbene izvajalce, ki se je začel 19. septembra in zaključil 14. oktobra, se je prijavilo 111 izvajalcev. Mednarodna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki mednarodnih festivalskih partnerjev, je izbrala: Barely Modern, Bro, Furry Walls, Hamo & Tribute 2 Love, Helahirn, Icarus Down, Katice, Kill Kenny, Moonlight Sky, Napravi mi dete, Puppetz in The Vast Blasts. Letošnji festivalski partnerji, ki bodo izbrali vsaj enega od slovenskih glasbenih izvajalcev, so: Exit (Srbija), Springfestival (Avstrija), Sziget (Madžarska), Taksirat (Makedonija), Terraneo (Hrvaška) ter festival in konferenca Waves Vienna (Avstrija).

Pisanje o glasbi 
Spletna revija o glasbi Odzven v okviru Slovenskega tedna glasbe organizira delavnico pisanja glasbenih kritik in recenzij, ki bo potekala v obliki participatorne delavnice pod vodstvom mentorja in v obliki predavanj z različnih polj glasbe, ki poleg ustvarjanja in izvajanja glasbe pomembno prispevajo k njeni končni podobi. Delavnice vodijo: Luka Zagoričnik, Igor Bašin, Matjaž Manček in Gregor Zemljič.

Novost: poslušalnice
V času dogodka se bo v M Hotelu zgodilo pet poslušalnic, kjer se bo zavrtela pesem prijavljenega glasbenega izvajalca, šestčlanska komisija pa bo glede na prvo poslušanje podala svoje mnenje. Komisijo bodo sestavljali najmanj štirje akterji iz tujine, ki niso obremenjeni s predhodnim poznavanjem glasbenega izvajalca.

Na več lokacijah v Ljubljani
Program STG 2013 bo potekal na več lokacijah v Ljubljani. Konferenčni del dogodka se bo odvijal v CUK Kino Šiška in M Hotelu. Večerni koncerti bodo v Menzi pri koritu, Orto baru in dvorani Komuna v CUK Kino Šiška.

Vstopnice
Cena enodnevne vstopnice za vse dogodke (festivalski in konferenčni del) znaša 15 €, cena vstopnice za vse dni festival znaša 38 €.