V poslušanje: Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 1. del

Datum: 02. 03. 2015

Izšla je dvojna kompilacijska zgoščenka Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 1. Del. Zgoščenko sta izdala Slovenski glasbenoinformacijski center - SIGIC in RTV Slovenija, ZKP - Založba kakovostnih programov in je prva v ambicioznem načrtu predstavitve ključnih del slovenske umetniške oziroma klasične glasbe. Tokratna izdaja prinaša cvetober izpod skladateljskih peres »klasikov« slovenske orkestrske glasbe 20. stoletja.

Izbor skladb je opravila strokovna komisija priznanih poznavalcev s področja slovenske klasične oziroma orkestrske glasbe, v vlogi solistov pa sta nastopila violinist Igor Ozim in Slovenski godalni kvartet. Poglobljeni in informativni spremljajoči esej h kompilaciji je prispeval dr. Gregor Pompe, predavatelj na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

O odličnosti glasbe na pričujoči zgoščenki je muzikolog dr. Aleš Nagode, eden od članov izbirne komisije, v uvodniku h kompilaciji povedal, da je »njeno merilo približevanje presežnemu, njen cilj je v neznanem, ne v znanem, v oddaljenosti, ne dosegljivosti, v skrajnem naporu, ne v udobnosti. Njen namen ni hitro in brez truda zadovoljiti človekovo vrojeno težnjo po glasbenem izrazu, ampak izzivati človeški um, da vedno znova in na novo konceptualizira doživljanje svojega notranjega in zunanjega sveta v zvočnih podobah.«

Vabljeni k poslušanju!