Sindikati in združenja pozvali k reševanju glasbene industrije

Datum: 11. 03. 2021

Na vlado, ministre, državne sekretarje, vodje poslanskih skupin in druge odločevalce je bil naslovljen poziv k reševanju glasbene industrije na področju avtorskih pravic.

Kmalu bo minilo leto dni, odkar je  bilo zaradi ukrepov Vlade Republike Slovenije za preprečevanje okužb s SARS-Cov-2 poslovnim subjektom, ki opravljajo določene dejavnosti, prvič omejeno njihovo poslovanje. Po prvi odpravi ukrepov pozno spomladi 2020 so se zaradi ponovnega širjenja okužb ukrepi Vlade RS za zajezitev širjenja okužb v sredini meseca oktobra 2020 ponovno uveljavili in še danes v mnogih dejavnostih veljajo.

Predlog, ki so ga pripravili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat kulture in narave Slovenije - Glosa in Zveza sindikatov vseh glasbenikov Slovenije ter Gospodarsko interesno združenje za zaščito interesov glasbenih založnikov, Združenje fonogramske industrije Slovenije in IPF, k.o. je, da bi deveti protikoronski paket vseboval začasni ukrep, po katerem bi zagotovili sredstva za izpad prihodkov kolektivnih organizacij.

Kot predlagajo, bi kolektivnim organizacijam, ki upravljajo z avtorsko in sorodnimi pravicami v Sloveniji, iz proračuna zagotovili sredstva, s katerimi bi pokrili razliko, ki je nastala med letoma 2019 in 2020 pri nadomestilih za javno predvajanje fonogramov. S tem bi vsaj nekoliko omilili stisko slovenske glasbene industrije.

Ker so bile zaradi ukrepov za preprečevanje okužb dejavnosti zaustavljene, poslovni subjekti, kot so fitnes centri, frizerski saloni, gostinski obrati, določene trgovine, hoteli, kopališča, diskoteke in plesne šole pa so delovali omejeno, so škodo utrpeli tudi imetniki avtorskih pravic, v tem primeru izvajalci in proizvajalci fonogramov. Pri teh subjektih se namreč fonogrami ne predvajajo, kolektivna organizacija IPF pa jim ne more zaračunati uporabe glasbe.

Lani so prihodki od javnega predvajanja glasbe v teh dejavnostih upadli za več kot milijon evrov, in sicer v primeru uporabe fonogramov pri poslovni dejavnosti za nekaj več kot 700.000 evrov glede na leto 2019, v primeru enkratne uporabe fonogramov na dogodkih in prireditvah pa za dobrih 300.000 evrov, piše v pozivu. Zaradi tega bo izvajalcem in proizvajalcem fonogramov v letošnjem letu razdeljenih dober milijonov evrov sredstev manj kot v preteklem letu. To bo pomenilo dodatni padec prihodkov za imetnike pravic oziroma ustvarjalce, ki so že tako prizadeti, ker ne morejo izvajati svoje primarne dejavnosti - koncertov, še piše v pozivu.