Evropska komisija Sloveniji podaljšala rok glede prenosa direktiv s področja avtorskega prava

Datum: 22. 07. 2022

Vir: STA

Evropska komisija je Sloveniji do 19. oktobra podaljšala rok za odgovor glede prenosa določb direktiv EU s področja avtorskega prava v slovenski pravni red, so za STA potrdili na gospodarskem ministrstvu. Za uskladitev z direktivama Slovenija potrebuje posodobljeno zakonodajo s tega področja. Osnutka zakonskih predlogov sta že v vladnem postopku.


Prvotni rok za prenos dveh direktiv s področja avtorskega prava v slovenski pravni red je potekel že 7. junija lani.
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v sodelovanju z Uradom za intelektualno lastnino pripravilo osnutka predlogov novel zakonov o avtorski in sorodnih pravicah ter o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic. Oba osnutka predlogov sta že bila posredovana v postopek sprejemanja na vladi, so navedli na omenjenem ministrstvu, kjer si želijo njune čimprejšnje obravnave. Ob tem so napovedali, da bodo vsebinske spremembe zakonskih novel predstavili, ko bo vlada potrdila njuni besedili.


Osnovni razlog za pripravo osnutkov zakonskih predlogov je bila prav uskladitev slovenske ureditve na področju avtorskega prava z mednarodnimi oziroma evropskimi standardi. Torej gre za uskladitev predvsem z omenjenima direktivama EU, so še pojasnili na ministrstvu.
Spomnili so, da je Slovenija zaradi zamujenega roka za prenos iz Bruslja prejela že dva opomina. Slovenija je zaprosila za podaljšanje roka za odgovor na drugi opomin, Evropska komisija pa je odobrila podaljšanje do 19. oktobra letos. V Bruslju do takrat pričakujejo odgovor Slovenije glede prenosa določb omenjenih direktiv v nacionalni pravni red.


Oba predloga zakonskih novel sta bila sicer doslej že dvakrat dana v javno objavo - maja lani in februarja letos - ter trikrat v medresorsko usklajevanje. Na osnutka obeh predlogov novel zakonov je prišlo več pripomb številnih deležnikov, ki so jih, kot so navedli na ministrstvu, "po najboljših močeh in v prizadevanju za čim širše dobro skušali uskladiti in upoštevati".


"Ker pripombe posegajo na pomembno področje, jih je treba podrobno pregledati in proučiti ter se nanje ustrezno in argumentirano odzvati ter varovati tako ustvarjalce oziroma imetnike pravic kot uporabnike," so še navedli na
gospodarskem ministrstvu.