Nagrade Zlata piščal 2023

Datum: 19. 05. 2023

V mariborskem Sodnem stolpu so podelili devete strokovne glasbene nagrade Zlata piščal. Novomeška indie rock pop skupina MRFY je prejela zlate piščali v kar treh kategorijah - za izvajalca leta, album leta Use in skladbo leta Angeli. Primorska vzhajajoča hip-hop izvajalka MASAYAH je postala novinka leta, Andrej Šifrer je prejel nagrado za življenjsko delo.

 

Nagrade za posebne dosežke preteklega leta na področju slovenske popularne glasbe je kulturno-umetniško društvo Zlata piščal podelilo devetič, tokrat v Mariboru v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Lutkovnim gledališčem Maribor in Kulturno četrtjo Minoriti.

Drugič v zgodovini podeljevanja so šle nagrade v treh kategorijah istemu izvajalcu. To je nazadnje uspelo Siddharti leta 2019.

 

"Izvajalec leta mora imeti cel komplet, dobre komade, dobre koncerte, dobro vizualno podobo, dober album in da je angažiran v neki splošni zavesti ljudi," so na podelitvi povedali MRFY. Za izvajalca leta so bili nominirani še Hamo & Tribute 2 Love, Joker Out, Alo!Stari, Batista Cadillac in Žan Serčič.

"Najboljše je delati album, ko ti gre dobro. Ta trenutek nam gre zelo dobro. Pustili smo prosto pot glasbi, naredili tisto, kar nam je ustrezalo, vsakemu komadu smo pustili, da je to, kar je, in nismo se omejevali," so o svojem albumu Use povedali MRFY. Za album leta so bili nominirani še Batista Cadillac, Regen, Silence, Neisha in Joker Out.

Za pesem leta so bili nominirani še Fed Horses, Regen, Zlatko, Luka Basi, Leopold I., Maraaya, Batista Cadillac, Masayah, Aka Neomi in Žan Serčič.

Novinka leta Masayah pravi, da je nagrada zanjo velika motivacija za delo v prihodnje. "Na mojo glasbo in na album, ki sem ga gradila skozi tri leta, odkar me je zapustil moj oče, je zelo vplival prav on - vse to delam za njega. Za vse nas. To bo ostalo za nami," je povedala. Ob njej so bili za novinca leta nominirani še Hoffman, Kokosy, Regen in Žigan Krajnčan.

Foto: Tadej Majhenič