Poslušalci menijo, da je v času umetne inteligence ustvarjalnost bistvena

Datum: 05. 12. 2023

Odnos poslušalcev glasbe do umetne inteligence (AI) je bil prvič prikazan v največji svetovni raziskavi:

~ 79 % jih meni, da je človeška ustvarjalnost še vedno bistvena za ustvarjanje glasbe

~ 76 % jih meni, da ustvarjalčeve glasbe ali vokala AI ne bi smel uporabljati brez dovoljenja

~ 74 % se jih strinja, da se AI ne sme uporabljati za "kloniranje" oz. lažno predstavljanje ustvarjalcev brez dovoljenja

 

IFPI, ki predstavlja svetovno založniško industrijo, je delil ugotovitve o odnosu do umetne inteligence iz največje raziskave ljubiteljev glasbe po svetu. Raziskava izhaja iz njihovega prihajajočega letnega poročila Engaging with Music 2023, ki preučuje, kako se poslušalci po vsem svetu ukvarjajo z glasbo in kaj čutijo do nje. Z odgovori več kot 43.000 ljudi iz 26 držav je poročilo največja glasbena študija te vrste in najbolj podroben vpogled v razmišljanje poslušalcev.

 

Letos poročilo prvič vključuje razdelek posvečen umetni inteligenci (AI), saj hiter napredek tehnologije še naprej predstavlja priložnosti in izzive za glasbeni posel in izvajalce. Jasno je, da poslušalci zelo cenijo pristnost – skoraj osem od desetih glasbenih poslušalcev (79 %) meni, da je človeška ustvarjalnost še vedno bistvena za ustvarjanje glasbe.

 

Poslušalci, ki se zavedajo zmožnosti umetne inteligence, da posnema in kopira obstoječi repertoar izvajalcev, menijo, da je uporaba glasbe katerega koli izvajalca brez dovoljenja ustvarjalcev popolnoma nesprejemljiva: 76 % jih meni, da umetna inteligenca ne bi smela uporabljati izvajalčeve glasbe ali vokala brez dovoljenja. Poleg tega se jih 74 % strinja, da se AI ne sme uporabljati za "kloniranje" ali lažno predstavljanje ustvarjalcev brez dovoljenja. Velika večina poslušalcev podpira tudi potrebo po transparentnosti, saj se jih 73 % strinja, da bi moral sistem AI jasno navesti vso glasbo, ki jo je uporabil.

 

Frances Moore, izvršna direktorica IFPI , je dejala: »Medtem ko ljubitelji glasbe po vsem svetu vidijo tako priložnosti kot grožnjo za glasbo, je njihovo sporočilo jasno: avtentičnost je pomembna. Poslušalci verjamejo, da bi morali sistemi AI uporabljati glasbo le, če je pridobljeno vnaprej odobreno dovoljenje, in da bi morali biti pregledni glede gradiva, ki ga uporabljajo njihovi sistemi. To so pravočasni opomniki za oblikovalce politik, v razmišljanju, kako uvesti standarde za odgovorno in varno umetno inteligenco.« 

 

Ugotovitve letnega poročila o AI vključujejo:

Glasbeni navdušenci so že dobro seznanjeni z umetno inteligenco, mnogi jo uporabljajo in se zanimajo za njene zmožnosti. 

89 % jih pozna AI 

 

Skoraj osem od desetih ljubiteljev glasbe (79 %) meni, da je človeška ustvarjalnost še vedno bistvena za ustvarjanje glasbe. 

 

Dovoljenje za uporabo glasbe je zelo pomembno:  

76 % jih meni, da umetna inteligenca ne bi smela uporabljati izvajalčeve glasbe ali vokala brez dovoljenja  

74 % se jih strinja, da se AI ne sme uporabljati za "kloniranje" ali lažno predstavljanje umetnikov brez dovoljenja.   

 

Velika večina poslušalcev podpira transparentnost:  

73 % se jih strinja, da bi moral sistem AI jasno navesti vso glasbo, ki jo je naložil oz. uporabil za usposabljanje.  

 

Poslušalci podpirajo določitev pravil za sisteme AI: 

70 % se jih strinja, da bi morale obstajati omejitve glede tega, kaj lahko počne umetna inteligenca  

64 % jih pravi, da bi morale vlade imeti vlogo pri določanju omejitev glede tega, kaj lahko počne umetna inteligenca.