Vnovična verifikacija zakonitosti varovanja osebnih podatkov v Zavodu IPF

Datum: 16. 12. 2010

Zavod IPF kot referenčna ustanova na področju zbiranja, upravljanja in razvoja pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov že od začetkov svojega delovanja v svoje sisteme in delovne procese implementira slovenska zakonodajna določila, evropsko zakonodajo in mednarodne primere dobrih praks. V duhu upoštevanja in realizacije transparentnosti, zakonitosti in varnosti zbiranja podatkov deluje tudi spletna baza ADMISS, ki upravičencem na inovativen način omogoča sprotni nadzor nad predvajanjem posameznih del in pregled s tem povezanih izplačil. Prav tako pa so na spletni strani objavljeni nekateri, za javnost pomembni podatki, ki prispevajo k transparentnosti delovanja Zavoda IPF.

V marcu leta 2010 sta delovanje sistema, upoštevanje zakonodaje in varnost podatkov, na podlagi prijav uporabnikov, ki so želeli dodatno zagotovilo za spoštovanje črk zakona, preverila državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov in raziskovalec pri Informacijskem pooblaščencu. V postopku pregleda sta pod drobnogled vzela zakonitosti obdelave osebnih podatkov, njihovo zavarovanje, posredovanje in evidentiranje posredovanja, izvajanje določb ZVOP o katalogu in registru zbirk osebnih podatkov ter drugih določb omenjenega zakona.

Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov in raziskovalec pri Informacijskem pooblaščencu sta skozi postopek pregleda le še dodatno verificirala zakonitost, varnost in preglednost delovanja Zavoda IPF ter upravljanja vseh osebnih podatkov, njihov zbirk ter še nekaterih drugih področij. Na naše veliko zadovoljstvo in v podporo transparentnosti delovanja Zavoda IPF ostaja dostop do podatkov v sistemu ADMISS in do seznamov najbolj predvajanih zasedb, solistov, skladb in drugih seznamov, ki so narejeni na podlagi prejetih poročil o predvajanjih, neokrnjen.

Oglejte si tudi poročilo o inšpekcijskem nadzoru, o čemer smo poročali tudi na naših straneh.
Zapisnik o opravljenem nadzoru si lahko preberete tukaj, sklep informacijskega pooblaščenca pa je na voljo tukaj.