»Plačaj davek na neumnost!« - Odgovor Zavoda IPF na članek v tedniku Reporter z dne 23. aprila 2012

Datum: 26. 04. 2012

V skladu z Zakonom o medijih in Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih smo na tednik Reporter poslali zahtevo za objavo nasprotnih dejstev in odgovor na članek »Plačaj davek na neumnost!«, ki ga je tednik Reporter objavili na 36. strani Reporterja 23. aprila  2012 in 22. aprila 2012 na spletni strani http://www.reporter.si/ pod naslovom »Izterjevalci davka na neumnost«.

V celotnem zapisu je prišlo do popolnega izmaličenja stanja na področju zaščite sorodnih pravic v Sloveniji. Pavšalizacije, nepreverjene domneve, nepoznavanje pravnega področja zaščite intelektualne lastnine doma in v svetu ter osebnostno žaljenje pomenijo izjemno grob napad na delo, poslanstvo in ugled celotnega Zavoda IPF in njegovih članov. Prav tako nam je izjemno žal, če avtorica zapisa ne pozna ključnih akterjev na področju varovanja intelektualne lastnine v Sloveniji, kamor se uvršča Zavod IPF.

Zapis smo prebrali z velikim obžalovanjem, saj takšnega pristopa od medija, kot je Reporter, nikakor nismo pričakovali. Prav tako se nam zdi nedoumljivo, da eden od osrednjih nacionalnih tednikov ne spoštuje osnovnih postulatov novinarskega dela, kot je na primer preverjanje informacij. Žal nam je, da je prišlo do tako očitnega ujetja v enostranske intrige in da nismo imeli predhodne priložnosti pojasniti povsem zavajajočih dezinformacij, ki so se pojavile v zapisu.

Avtorica prispevka je zgolj na podlagi nepreverjenih govoric in domnev enostransko nanizala neresnične informacije o delovanju Zavoda IPF, zgodovini delovanja, mednarodnem sodelovanju in izvrševanju Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki smo ga pri svojem delu dolžni dosledno izvrševati.

Celotno besedilo prikaza nasprotnih dejstev si lahko preberete tukaj.

Gregor Štibernik, direktor