IPF Z NAJBOLJŠIM LETNIM POROČILOM

Datum: 17. 11. 2016

IPF je včeraj v Ljubljani v družbi najuglednejših slovenskih podjetij v svoji kategoriji prejel priznanje za najboljše letno poročilo. Na 17. ocenjevanju, ki ga je pripravila Poslovna akademija časnika Finance, smo v kategoriji drugih organizacij osvojili prvo mesto. Nagrajeni so bili še Gorenje, Zavarovalnica Triglav in Snaga. IPF je sicer nagrado osvojil že drugič; prvič smo jo prejeli za letno poročilo 2013. Nagrajeno letno poročilo 2015 je na ogled na naši spletni strani.

Izbor najboljšega letnega poročila je letos potekal že 17. zapored. Organizatorji, Poslovna akademija časnika Finance, so podelili štiri glavne nagrade, glede na najvišji skupni seštevek točk v štirih skupinah organizacij (najvišji možen seštevek točk je bil tisoč), in sicer med velikimi podjetji (Gorenje), finančnimi ustanovami (Zavarovalnica Triglav), srednjimi in malimi podjetji (Snaga) ter drugimi organizacijami (IPF). »V letnem poročilu IPF vedno zasledujemo transparentnost oziroma preglednost. Velik poudarek smo dali grafičnim prikazom našega poslovanja, s čimer je poročilo berljivo na več zahtevnostnih ravneh. Omogoča hitro branje skozi grafične prikaze, bolj poglobljeno skozi tematske oznake z znakom #, fotografijami in naslovi ter zelo podrobno, ko bralec bere besedilo, pregleduje tabele in hkrati še vse prej omenjene elemente,« je ob podelitvi nagrade povedal predsednik sveta Zavoda IPF Boštjan Menart.

Nagrajeni IPF

Nagrado je prevzel predsednik sveta IPF Boštjan Menart

Nadgradnja transparentnosti IPF

V IPF so prvo nagrado za letno poročilo prvič prejeli za poslovno leto 2013, tako da je včeraj osvojena nagrada že druga. »Zagotovo je druga nagrada dodatno potrdilo transparentnosti našega dela in dostopnosti do informacij, ki jih naši uporabniki potrebujejo. S tem se lahko pohvali redko katera organizacija oziroma podjetje,« je povedal direktor IPF Viljem Marjan Hribar. IPF je sicer letos pridobil certifikat kakovosti ISO 9001, ki je v mednarodnem poslovnem okolju uveljavljen standard in marsikje dokaz sposobnosti organizacije za izpolnjevanje pričakovanih zahtev deležnikov. Primeri podobnih organizacij in mnogih podjetij kažejo, da dosledna uporaba smernic zagotavlja nenehno izboljševanje delovanja. V tem duhu je nastajalo tudi letno poročilo za leto 2015.

Kaj je ocenjevala komisija?

Strokovna komisija na tekmovanju Najboljše letno poročilo je ocenjevala kakovost vsebine in komunikacijski vidik letnega poročila za poslovno leto 2015. »To je zahteven projekt za vse, ki sodelujejo pri pripravi. Dokument vsebuje poslovne in računovodske informacije za leto 2015 in naj bi vseboval tudi vse pomembne dogodke v letu 2016 do datuma revizijskega poročila. Tako zahteva zakonodaja. Glavno odgovornost za verodostojnost, resničnost in poštenost podatkov ter informacij v vsebini letnega poročila imata uprava oziroma najvišje poslovodstvo in nadzorni svet oziroma lastniki. Nadzorni svet oziroma lastniki lahko pri preverjanju letnega poročila zahtevajo še dodatne dokumente o poslovanju. Prav tako revizor, ki je med drugim odgovoren za skladnost razkritij v letnem poročilu s predpisi,« so povedali organizatorji.

Nagrajenci