2024




Obvestilo o opravljeni delitvi nadomestil

Datum: 15. 07. 2024

IPF, k.o. je 28. junija 2024 opravil delitev nadomestil za leto 2023 ter končno delitev za leto 2018.

Vsem imetnikom pravic, ki so jim bila dodeljena nadomestila, so bila v začetku julija poslana finančna obvestila.

V spletni aplikaciji ADMISS bo najkasneje do konca avgusta objavljeno, koliko sredstev je bilo razdeljeno v redni delitvi 2023 in končni delitvi 2018. Če bi želeli vpogled v svoje obračunske podatke pred objavo v sistemu ADMISS, vas prosimo, da nam to sporočite in vam bomo želene izpise posredovali takoj, ko bo mogoče.

V poročilu bodo zajeti podatki o opravljenih delitvah, višini sredstev v posamezni delitvi (ločeno za vsak reparticijski razred) ter izpisi obračunskih podatkov. Tam bodo, kot doslej, na vpogled tudi podatki o predvajanjih fonogramov, ločeni po radijskih in televizijskih programih in po posameznih mesecih ter letih.

 

Imetnik pravic lahko v zvezi z izvedeno delitvijo IPF, k.o. poda pritožbo po določbah Statuta IPF, k.o., če meni, da mu nadomestilo ni bilo obračunano oz. mu je bilo obračunano napačno.

Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01/52 72 932 in na elektronskem naslovu: obracuni@ipf.si

 




Člane IPF, k. o. obveščamo o sklicu seje skupščine

Datum: 15. 07. 2024

Na podlagi določil Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP) in na podlagi Statuta IPF, k.o. sklicujem

sejo Skupščine IPF, k.o.,

ki bo v sredo, 31. julija 2024, ob 9.00 v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, Dimičeva ulica 13, Ljubljana (Dvorana C, 1. nadstropje).

 

Dnevni red:

  1. Otvoritev seje skupščine
  2. Poročilo Nadzornega odbora IPF, k.o., sprejem Letnega poročila za poslovno leto 2023 in sprejem Finančnega načrta za poslovna leta 2024, 2025 in 2026
  3. Namenski skladi
  4. Imenovanje v organe upravljanja
  5. Akti IPF, k.o.
  6. Razno

 

Viljem Marjan Hribar, direktor

                                                                                                       

 

POSEBNA OPOZORILA

1. V skladu s 35. členom Statuta mora morebitni pooblaščenec pooblastilo za sodelovanje in glasovanje na skupščini kolektivni organizaciji predložiti najpozneje 3 delovne dni pred zasedanjem skupščine. Navodila pooblaščencu morajo biti jasno razvidna iz pooblastila. Priglasitve pooblastil, ki jih kolektivna organizacija prejme po izteku uradnih ur na dan izteka roka iz navedenega člena, so neveljavne in pooblaščenec na seji skupščine pooblastiteljev, katerih pooblastitev je prepozno prijavil, ne more zastopati.

2. Zaradi zagotavljanja ustreznih pogojev za izvedbo seje skupščine vas prosimo, da svojo udeležbo na seji najavite na elektronski naslov skupscine@ipf.si vsaj tri delovne dni pred izvedbo seje skupščine.

Gradiva za sejo skupščine bodo od 15. 7. 2024 objavljena na spletni strani ADMISS (https://admiss.ipf.si/, razdelek Dokumenti), v času uradnih ur pa jih po predhodni najavi lahko prevzamete tudi na sedežu IPF, k.o., Argentinska ulica 17, Ljubljana.

Poslano:

  • članom Skupščine IPF, k.o.
  • Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino
  • Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve



Predvajanja izvajalcev na radijih v prvi polovici leta 2024

Datum: 15. 07. 2024

Po izkušnjah sodeč prva polovica leta že nakazuje trende predvajanja skladb na radijskih postajah. Zato na IPF, k.o., po prejetih seznamih predvajanj naredimo raziskavo o tem ne le ob koncu leta, temveč že po 6. mesecih.

Največkrat se je letos doslej zavrtela skladba Overdrive izvajalca Ofenbach feat. Norma Jean Martine, na drugem mestu je Dua Lipa s Houdini in na tretjem Cyril s pesmijo Stumblin' In.

 

 

Najbolj nas kljub vsemu zanima, kako se predvajajo domači izvajalci in slovenske skladbe. Med prvih 100 jih je deset, a razen dveh, brez vsakršnih sprememb, kdo so.

Nina Pušlar je tudi letos najbolj predvajana, med sto ima kar tri svoje, najvišje uvrščena je Ironija, ki je hkrati tudi najvišje uvrščena domača skladba na 27. mestu. Letošnja prva sprememba je drugo mesto, ki pripada Luki Basiju in Skrito v raju na 32. mestu, njej pa sledijo Joker Out s Carpe Diem.

 

 

Med 100 najdemo še vedno železni repertoar Nejc Lombardo, sicer pa Miran Rudan Indesign, Žan Serčič ter Maraaya, nato pa še druga t.i. sprememba – Raiven in Veronika.

Če bi si lahko zaželeli, bi si gotovo še več domačih med 100 in pa predvsem večjo raznolikost izvajalcev. Morda pa le.




IFPI svetovna konferenca za pravice priobčitve javnosti v Londonu

Datum: 12. 06. 2024

Vsakoletna svetovna konferenca mednarodnega združenja fonogramske industrije IFPI je tokrat potekala v Londonu, 22. in 23. maja.

 

 

Udeleženci, ki predstavljajo glasbene založbe, kolektivne organizacije za upravljanje pravic proizvajalcev fonogramov ter nekatera druga interesna združenja, so se prvi dan srečanja udeležili delavnice o inovacijah na področju licenciranja javne priobčitve. Drug z drugim so govorili o primerih dobre prakse ter izmenjali izkušnje reševanja konkretnih izzivov, s katerimi se soočajo trgi različnih držav.

Drugi dan konference je bil posvečen pregledu poslovanja v letu 2023 in analizi finančnih rezultatov ter trendov, novostim na področju licenciranja izdajateljev radijskih in TV programov, pregledu ključnih kazalnikov in novih pomembnih pravnih odločitev, ki bodo verjetno krojile poslovne odločitve v bodoče.

Ena od tem konference je bila izboljšanje sistema delitve nadomestil, poseben poudarek pa je bil dan uporabi mnogoterih orodij umetne inteligence v kolektivnem upravljanju.




Generalna skupščina SCAPR 2024 v Johhanesburgu in vabilo v Ljubljano 2025

Datum: 10. 06. 2024

49. generalna skupščina mednarodnega združenja SCAPR se je konec maja v treh dneh odvila v Južni Afriki. Upravljanje pravic izvajalcev, rezultati, trenutno aktualne teme s področja upravljanja pravic ter izzivi, ki čakajo organizacijo v prihodnosti, so bile glavne teme skupščine. Tokrat je bil poudarek, glede na lokacijo skupščine, na upravljanju pravic v Afriki, ki je zelo hitro rastoč trg.

 

 

Mednarodna organizacija za zaščito pravic izvajalcev SCAPR povezuje 56 kolektivnih organizacij iz 41 držav, ki ščitijo pravice izvajalcev. V letu 2023 so članice zbrale skupno 949 milijonov EUR, v letu 2022 pa 875 milijonov evrov. Članice SCAPR so imele ob koncu leta 2023 sklenjenih 790 medsebojnih pogodb o zastopanju, od tega je bilo samo v letu 2023 sklenjenih 60 novih pogodb.

Na tokratni generalni skupščini so bili v 12-članski upravni odbor imenovani štirje novi člani. Annie Morin iz Kanade (Artisti), Robert Mello iz Brazilije (ABRAMUS), Kyoko Kojima z Japonske (CPRA/GEIDANKO) in Pfanani Lishivha iz Južnoafriške Republike (SAMPRA), ki se bodo preostalim članom pridružili pri določanju usmeritev, politik in oblikovanju strategije razvoja SCAPR, v največjo korist članic združenja.

 

Ob koncu skupščine so organizatorji sporočili še lokacijo jubilejne, 50. generalne skupščine SCAPR-a, ki jo bo med 13. in 15. majem 2025 gostila Ljubljana.


Organizacija jubilejne skupščine je bila zaupana AIPA in IPF, ki kot odličen primer sodelovanja med organizacijama obljubljata vsebinsko izjemno bogat dogodek, kot sta na skupščini izpostavila direktorja Viljem Marjan Hribar (IPF) in Gregor Štibernik (AIPA).