Arhiv novic objavljenih v letu 2010




UIL vabi imetnike pravic na popoldan odprtih vrat

Datum: 24. 06. 2010

Srečanje, na katerega ste vabljeni imetniki pravic na avtorskih delih, bo potekalo 28. 6. 2010 od 16. ure dalje na URSIL, ena izmed tem pa bodo tudi postopki izvajanja nadzora nad delovanjem kolektivnih organizacij. Podrobnosti si lahko preberete na spletnem mestu Urada.




Problem s pirati

Datum: 24. 06. 2010

Pozornost Evropskih sindikatov ustvarjalne industrije je v teh dneh usmerjena v skorajšnje glasovanje Evropskega parlamenta o Gallo poročilu, ki se nanaša na uveljavljanje pravic intelektualne lastnine na notranjem trgu. Rezultat glasovanja, ki bo potekalo 6. in 7. julija, bo za področje kreativnega sektorja evropskega gospodarstva pomenil veliko prelomnico. Glasovanje za poročilo, ki bo pripomoglo k pravilnemu reševanju kršitev na IP področju, je pred kratkim podprl tudi Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve.

Predsednik Unije glasbenikov (Musicians' Union) John Smith v zadnji izdaji Parliament Magazina, namenjenega evropskim politikom, predvsem poslancem Evropskega parlamenta, opozarja, da posledice digitalnega piratstva od Evropske Unije zahtevajo ostrejše ukrepe. Podlaga za zaskrbljenost so rezultati nedavno objavljene študije z naslovom "Gradimo digitalno gospodarstvo: Pomembnost ohranitve delovnih mest v evropski ustvarjalni industriji", ki napovedujejo, da bo zaradi piratstva do leta 2015 izgubljenih kar 1,2 milijona delovnih mest,  izguba prihodkov na drobno pa bo znašala 240 milijard evrov. Pri tem ne gre za bogate zvezdnike, ampak za ljudi, ki delajo v ozadju in pričakujejo spoštovanje svojih pravic ter plačilo za opravljeno delo, poudarja Smith.

Po mnenju predsednika Unije glasbenikov je v digitalni dobi delovna mesta moč zaščititi s smiselno, uporabniku prijazno ponudbo, ki bo pod primernimi pogoji oblikovala ustrezno vedenje potrošnikov. V Evropi obstaja več kot 260 spletnih aplikacij, ki omogočajo legalen prenos vsebin.  Dostopnost in inovativnost torej nista problem. Dejstvo je, da evropska zakonodaja in njeno izvajanje v praksi nista kos nalogi to področje ustrezno regulirati.

Velika Britanija je v svojo zakonodajo že vključila prve ukrepe za zmanjševanje nelegalne izmenjave datotek, Francija pa bo ponudnike internetnih storitev v kratkem obvezala k sistemu »postopnega odziva«. Pot v pravo smer pomeni tudi nedavna sodba Višjega sodišča v Dublinu, ki določa, da postopen odziv ne krši individualne pravice do zasebnosti.

Smith je prepričan, da Evropska Unija lahko oblikuje okolje, v katerem so umetniki pošteno plačani za svoje delo in v katerem potrošniki uživajo dobre ter zakonite storitve. Mednarodna kriza ustvarjalnega sektorja zahteva mednarodno strategijo. Zaradi delovnih mest in gospodarstva je čas, da se Evropska Unija spoprime s piratstvom.

Musicians' Union predstavlja preko 32.000 glasbenikov sveta, ki ustvarjajo na vseh področjih glasbene industrije. V njihovem imenu se pogaja z vsemi največjimi delodajalci in jim ponuja pomoč in vrsto storitev, ki jim olajšajo njihovo delo. Prizadeva si za ohranitev njihovih pravic in spodbujanje delovnih priložnosti, ne glede na njihov status, starost ali zvrst glasbe, ki jo ustvarjajo.

Uradniki Unije glasbenikom nudijo pomoč na področju avtorske zakonodaje, sklepanja pogodb, izterjave plačil, zdravstvenega zavarovanja itd.




Prijave komercialno izdanih fonogramov

Datum: 23. 06. 2010

Spoštovani,

obveščamo vas, da so bile na 12. redni skupščini izvajalcev in 11. redni skupščini proizvajalcev fonogramov Zavoda IPF dne 22. 6. 2010 sprejete predlagane spremembe Statuta Zavoda IPF in Pravilnika o delitvi nadomestil, ki med drugim spreminjata tudi način prijave komercialno izdanih fonogramov.

Do sprejema čistopisov Statuta in Pravilnika o delitvi nadomestil ter oblikovanja novih prijavnih obrazcev, oblikovanih v skladu s sprejetimi spremembami, ne bomo sprejemali novih prijav fonogramov. Akti in spremenjeni obrazci bodo predvidoma na voljo do konca julija 2010.

Hvala za razumevanje!




Poročilo o sejah skupščin Zavoda IPF

Datum: 23. 06. 2010

Spoštovane upravičenke, spoštovani upravičenci,

obveščamo vas, da sta včeraj, 22. junija 2010, potekali letni seji skupščin Zavoda IPF. Zaradi zagotavljanja obveščenosti imetnikov pravic v nadaljevanju podajamo povzetke najaktualnejših sklepov včerajšnjega dne:

  1. Izvoljeni so bili novi predstavniki v organe Zavoda IPF.
  2. Po novem bodo lahko izvedbe prijavljali tudi izvajalci sami, Zavod IPF pa bo v kratkem pripravil spremembe prijavnih obrazcev.
  3. V luči zadnjih pozivov UIL in sklepov Upravnega sodišča se do nadaljnjega ne izvajajo vsa tista določila Statuta in Pravilnik o delitvi nadomestil, ki se tičejo kakršnegakoli črpanja sredstev iz naslova promocijskih skladov, in določila, ki se tičejo omejevanja pravic članov skupščin.

 

Hkrati vas obveščamo, da bosta v čim krajšem možnem času na spletnih straneh Zavoda IPF dostopna overovljena zapisnika obeh sej ter čistopisa včeraj obravnavnih aktov.




Direktor Zavoda IPF imenovan v upravni odbor svetovnega krovnega združenja kolektivnih organizacij izvajalcev (SCAPR)

Datum: 27. 05. 2010

Direktor Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije (Zavod IPF) Gregor Štibernik je bil danes, 27. maja, imenovan v upravni odbor SCAPR (svetovno krovno združenje kolektivnih organizacij izvajalcev).  Volitve so potekale na seji generalne skupščine SCAPR v Bukarešti, na kateri je prisotnih 88 delegatov iz vsega sveta. Odbor sestavljajo še delegati iz ZDA, Nemčije, Francije, Španije in Danske.

Slovenija na področju kolektivnega uveljavljanja avtorske in sorodnih pravic na takšni funkciji doslej še ni imela svojega predstavnika, zato imenovanje za Zavod IPF pomeni veliko čast in priznanje, ter potrditev pravilnosti dosedanjega dela.

Zgledno poslovanje Zavoda IPF tudi sicer doživlja ugodne odzive in potrditve s strani mednarodnih organizacij, ki skrbijo za uveljavljanje in zaščito sorodnih pravic na področju glasbe. S svojo strokovnostjo Zavod IPF postaja ključna kolektivna organizacija, ki bo pomagala vzpostaviti ustrezno raven zaščite sorodnih pravic na Balkanu. Gregor Štibernik je bil za področje kolektivnega uveljavljanja pravic na podlagi predloga Evropskega patentnega urada imenovan tudi za svetovalca Ministrstva za kulturo Republike Makedonije, v enaki vlogi pa je že angažiran tudi na Kosovu.