Arhiv novic objavljenih v letu 2015




IPF pripravil svetovno novost – aplikacijo EDO, ki glasbenikom in založbam omogoča vpogled v spoštovanje njihovih pravic!

Datum: 31. 12. 2015

Glasba ima moč, ima pa tudi ustvarjalce in ustvarjalke, ki jo ustvarjajo zato, da bi jo poslušali mnogi, kjerkoli in kadarkoli. Glasba je predvajana v mnogih javnih prostorih – ¬gostinskih lokalih, okrepčevalnicah, barih, slaščičarnah, trgovinah, frizerskih in kozmetičnih salonih in še veliko drugih lokacij bi lahko našteli. Tisti, ki jo predvajajo, s predvajanjem dosegajo neko vrednost, predvajajo jo zato, ker prinaša korist njihovi dejavnosti. Zato je prav, da uporabo plačujejo in s tem omogočijo ustvarjalcem in ustvarjalkam finančno neodvisnost in možnost nadaljnjega ustvarjanja. S tem se pravzaprav načeloma vsi strinjajo, toda – ja, vedno nastopi še »toda«. Ali vemo, kdo spoštuje glasbo in zanjo plačuje, kakor to določa zakonodaja?

Zato vam kot posebno novoletno »darilo« IPF podarja aplikacijo EDO, s katero lahko s pametnim telefonom takoj ugotovite, ali upravljavec nekega lokala izpolnjuje svoje obveznosti in predvajanje glasbe plačuje. Z veseljem vam predstavljamo EDO – prvo rešitev, ki uporabniku aplikacije omogoča pregled nad spoštovanjem sorodnih glasbenih pravic med uporabniki glasbe.

Uporabniki aplikacije imajo vpogled v seznam poslovnih subjektov, ki imajo pri IPF licencirano uporabo glasbe. Uporaba aplikacije je preprosta: najprej se prepričajte, ali lokal, kjer npr. trenutno na terasi uživate v pitju kave, resnično predvaja kakršnokoli posneto glasbo. Po zagonu aplikacije lahko takoj preverite, ali se ime lokala, v katerem slišite predvajanje glasbe, nahaja na seznamu, prikazanem na zaslonu vaše mobilne naprave. Ni vedno nujno, da bo vaš lokal na prvem mestu, saj je to odvisno od natančnosti prikazane lokacije, ki jo prikazuje vaša mobilna naprava, pa tudi od natančnosti podatkov. Zato je vedno treba preveriti vse prikazane »zadetke«. V kolikor objekta, v katerem se nahajate, ni na seznamu, lahko z nekaj kliki IPF-ju sporočite neprijavljeno uporabo glasbe in tako prispevate k spoštovanju pravic glasbenih izvajalcev in glasbenih založb.

Delovanje aplikacije temelji na določitvi geo lokacije (zemljepisne dolžine in širine) posameznega objekta. Te informacije smo pridobili deloma z avtomatsko, deloma z ročno obdelavo. Pri obeh načinih seveda lahko pride do določenih odstopanj, zato vas prosimo, da nam najdene netočnosti sporočite na elektronski naslov app@ipf.si. Na isti naslov nam lahko sporočite tudi morebitne »hrošče« in predloge za izboljšave. Uporaba je popolnoma anonimna, saj IPF ne beleži podatkov o uporabnikih aplikacije. Več si lahko preberete tudi na povezavi https://ipf.si/ipf/aplikacije.

Aplikacija je na voljo na platformah Android in iOS ter deluje na pametnih telefonih in tablicah. Naložite jo lahko brezplačno s pomočjo Google Play ali App Store.

Uporaba je zares preprosta, poskusite in prispevajte k dvigu zavesti in spoštovanju intelektualne lastnine! V začetku prihajajočega leta bomo pripravili srečanje, kjer vam bomo aplikacijo še podrobneje predstavili.

Hvala, ker nam pomagate, da skupaj prispevamo k dvigu zavesti in spoštovanju intelektualne lastnine!

Sodelavke in sodelavci IPF vam želimo srečno in uspešno leto 2016!




Pridobitev ISRC kode preko spletne strani isrc.ipf.si

Datum: 22. 12. 2015

Spoštovani upravičenci, spoštovane upravičenke,

nedolgo nazaj smo vas seznanili, da je IPF kot nacionalna agencija postal del svetovnega sistema za dodeljevanje ISRC kod, torej dvanajstmestne kode, ki unikatno identificira vsak glasbeni posnetek ali videogram, ne glede na to, kje na svetu nastane. ISRC omogoča preprosto in pravilno ugotavljanje katera skladba je bila predvajana, kdo je lastnik te skladbe ter katera izvajalec in proizvajalec sta upravičena do nadomestila za javno uporabo te skladbe. V današnjem času, ko prevladuje sodobna tehnologija, so tovrstne informacije zares nepogrešljive.

Ko smo vas seznanili z možnostjo pridobitve ISRC kode preko IPF, smo vam obljubili tudi podrobnejše informacije glede načina pridobitve kode in ureditev spletne prijave za njeno pridobitev. Spletna stran, kjer je mogoče dobiti podrobnejše informacije o ISRC kodi in njeni pridobitvi, je sedaj že aktivna, in sicer na naslovu: https://isrc.ipf.si/.

Na spletni strani so informacije o tem, kaj ISRC koda je, kakšne so njene prednosti, kako je koda sestavljena, prijavni obrazec ter odgovori na najpogosteje zastavljana vprašanja.

Veselimo se vašega obiska nove spletne strani, seveda pa nas lahko za kakršne koli informacije pokličete tudi na 01 52 72 932.

Lepo vas pozdravljamo in vam želimo spevno leto 2016.

Sodelavke in sodelavci IPF




V spomin Simoni Weiss, lepi, dobrosrčni, široko izobraženi pevki in avtorici številnih besedil slovenske zabavne glasbe

Datum: 21. 12. 2015

Simona Weiss je odšla, a za vedno v srcih naših bo živela, kot je zapela v eni od pesmi. Simona Weiss je izrazila eno željo in zapela tisoč želja, ki so nam segle do srca. Njene pesmi so del nas, izražajo vse tisto, kar nosimo v sebi in preporedko izrečemo. Simona je to zapela in mi smo besedila potihoma šepetali z njo.

Pisanje nekrologa je lahko in hkrati težko pisanje. Lahko zato, ker mora tipkovnica izliti čustva in srce brez omejitev, kar ji pač pade pod tipke in težko zato, ker so to vrstice o nekom, ki ga ni več in ki ga ne boš mogel nikoli več srečati, mu pogledati v oči, mu podati roko. Simona Weiss je bila lepa, s svojo nežno lepoto je pritegovala poglede in brez dvoma je lepota zaznamovala njeno življenje. Toda pri Simoni Weiss je bila lepota v neverjetnem soglasju s srčnostjo in talentom in, seveda, izjemnim glasom, in vse je prelila v pesmi in melodije, ki so se nas dotaknile in nam ostajajo v spominu. Njene pesmi bodo živele z nami, poslušali in šepetali si jih bomo v lepih trenutkih in v trenutkih, napolnjenih z žalostjo, tako kot sedaj, ko se poslavljamo od nje. Vsi si želimo, da bi trajalo večno, toda to življenje nesrečno, drugače hotelo je, je pela Simona Weiss in s temi besedami se poslovimo od nje.




Pojasnilo IPF v zvezi z neresničnimi navedbami g. Hvaleta za oddajo ODMEVI

Datum: 15. 12. 2015

V oddaji Odmevi, ki je bila na sporedu TV Slovenija 1 v ponedeljek, 14. 12. 2015, je bila v prispevku z naslovom Poslovanje SAZAS-a, med drugim objavljena izjava g. Janeza Hvaleta, člana upravnega odbora SAZAS: »Samo dva glasbenika sta, ki se že leta pritožujeta na združenje SAZAS. Oba sta, to se govori med glasbeniki in je splošno znano, na plačilni listi lastnika mreže Infonet in Zavoda IPF, in to je glavni vzrok. Vemo pa, zakaj je mreža Infonet naperjena proti združenju SAZAS, saj ji dolguje veliko milijonov, slovenskim avtorjem zaradi neplačevanja uporabe avtorskih del v svojih programih.«

Gre za popolnoma neresnično, žaljivo, zlonamerno in za javnost zavajajočo insinuacijo gospoda Hvaleta, zato jo odločno zavračamo. Matjaž Jelen in Dušan Zore nista in nikoli nista bila na plačilni listi IPF.

Viljem Marjan Hribar, v. d. direktor IPF




IPF postal nacionalna agencija za dodeljevanje ISRC kod

Datum: 07. 12. 2015

Spoštovani upravičenci,

sporočamo vam, da je IPF postal nacionalna agencija za dodeljevanje ISRC kod. Do sedaj ste te kode lahko pridobili le preko mednarodne organizacije IFPI, sedaj pa bo to mogoče urediti preko IPF-a. 

ISRC je mednarodni identifikacijski sistem za glasbene posnetke in glasbene videograme. Dvanajstmestna koda ISRC (International Standard Recording Code) unikatno identificira vsak glasbeni posnetek ali videogram po vsem svetu. ISRC omogoča preprosto in pravilno ugotavljanje, katera skladba je bila predvajana, IPF-u pa omogoča lažjo določitev izvajalcev in proizvajalcev fonogramov na uporabljeni skladbi. V današnjem času, ko prevladuje sodobna tehnologija, je taka vrsta gotovosti nepogrešljiva. Digitalnih distribucij in uporab, ki niso vezane na fizične izdelke, je vedno več.
Vsaka koda ISRC je unikatna in stalna oznaka za določen posnetek, zapisana v posnetku kot digitalni prstni vtis. Vsak posnetek že ob izidu dobi lastno kodo ISRC, ki jo določi založba. Ta koda ostane na posnetku nespremenjena tudi takrat, ko se ta isti posnetek ponovno pojavi na drugem nosilcu zvoka. Na primer, če se single določenega izvajalca najprej pojavi na njegovem samostojnem albumu, ki je izdan leta 2005, in je nato ponovno objavljen na albumu največjih uspešnic istega leta, se koda ne spremeni, saj gre za isti posnetek. Tudi če posnetek dobi drug lastnik, koda ISRC ostane nespremenjena.
Kodo ISRC je Mednarodna federacija fonografske industrije (IFPI) v sodelovanju z Mednarodno organizacijo za standardizacijo (ISO) razvila leta 1986. Od kataloških številk ali barkod (črtna koda) se razlikuje po tem, da se le-ta nanaša neposredno na glasbeni posnetek in ne na fizični nosilec na katerem je glasbeni posnetek posnet ali objavljen. Koda ISRC v številnih državah po svetu že pomaga pri avtomatski registraciji predvajanja.
IFPI priporoča, da se kodo ISRC uporabi na vsakem glasbenem posnetku in videogramu.
V kratkem vam bomo posredovali tudi podrobnejše informacije glede načina pridobitve kode ter uredili posebno spletno stran s podatki za njeno pridobitev.
Lepo vas pozdravlja ekipa IPF.