Arhiv novic objavljenih v letu 2015




UMRL JE JOŽE ANTONIČ, SRCE IN DUŠA ALPSKEGA KVINTETA IN SLOVENSKE NARODNO-ZABAVNE GLASBE

Datum: 01. 12. 2015

Narodno-zabavna glasba živi v vseh kotičkih Slovenije, ljudem je ljuba, jih tolaži in razveseljuje.  Alpski stil igranja, ki ga je razvil in v vseh letih delovanja negoval in širil Alpski kvintet, ni glasba generacije, ampak glasba vseh generacij, mnoge pesmi in melodije imamo vsi v spominu. Včasih niti ne vemo kateri ansambel je prvi zaigral katero od praktično ponarodelih pesmi in tudi če pesmim in melodijam, tudi tistih, ki so jih kot prvi zaigrali in zapeli člani znamenitega Alpskega kvinteta, ne pripišemo avtorstva, zelo dobro vemo, da je to naša glasba. Člani Alpskega kvinteta, ansambla, ki bo prihodnje leto obeležil 50-letnico delovanja, so ustvarili mnogo takšnih melodij, mnoge med njimi tudi Jože Antonič, kitarist, komponist in soustanovitelj tega legendarnega ansambla. Jože Antonič žal ne bo več ustvarjal nepozabnih melodij, ne bo nas razveseljeval in nam vlival dobre volje in optimizma s svojimi nastopi, ne bo ga več na znamenitih Alpskih večerih. Bo pa še naprej z nami, njegove melodije bodo živele naprej in z njimi tudi on.   




FAIR INTERNET: vseevropska peticija za do izvajalcev pravičen internet

Datum: 13. 11. 2015

V prvi polovici leta 2015 se je na svetovnem spletu pretočila več kot milijarda pesmi, filmov in televizijskih serij; številke so se v primerjavi z letom 2014 več kot podvojile.

Čeprav priljubljenost in vrednost Spotify, Netflix, iTunes in drugih zakonitih storitev prenašanja vsebin na zahtevo narašča, izvajalci še vedno ne dobimo pravičnega deleža za uporabo svojih posnetih izvedb. 

Štiri mednarodne organizacije, ki zastopajo več kot pol milijona evropskih izvajalcev (AEPO-ARTIS, EuroFIA, FIM in IAO), so se združile in sprožile spletno kampanjo za popravo krivic do izvajalcev, poimenovano Fair internet.

IZVAJALCI BI MORALI ZA UPORABO SVOJIH DEL DOBITI PRIMERNO NADOMESTILO TUDI NA INTERNETU. Da bomo korak bližje temu, podpišite to PETICIJO in jo delite s prijatelji in sodelavci v družabnih omrežjih.

https://www.change.org/p/evropsko-komisijo-evropski-parlament-svet-evropske-unije-naj-bo-internet-pravi%c4%8den-za-glasbene-izvajalce

Osveščanje je ključno za vzpostavljanje pravičnega zakonodajnega okvira za evropske izvajalce.

Hvala za podporo!

 

Skupščina izvajalcev IPF

http://www.fair-internet.eu/




SCAPR’S REGIONAL WORKSHOP ON PERFORMERS’ RIGHTS

Datum: 04. 11. 2015

On Thursday, 12th of November 2015 will be a regional conference of SCAPR, the Societies' Council for the Collective Management of Performers' Rights, dealing with most current international topics.

Apart from right holders from the territory of the Western Balkans (Macedonia, Serbia, Montenegro, Kosovo, Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia), France and Great Britain, representatives of Intellectual Property Offices from those countries are also invited to participate.

Though this is a regular yearly meeting with a defined structure, this time, due to two extremely important national Legal acts, which are currently being discussed (Copyright act and Act on collective management of copyright), both domestic and foreign experts dealing with copyright and administrative law are expected to attend. The event will thus provide a valuable and unmissable opportunity for an comparison of good practices, and more importantly exchange of opinions about the upcoming legislature changes, which are about to implement the EU CRM Directive.




Za FAIR INTERNET

Datum: 03. 11. 2015

Iz organizacije AEPO-ARTIS naprošajo najširši krog javnosti za sodelovanje v anketi FAIR INTERNET.

Za podporo kampanji FAIR INTERNET so podatki o nadomestilih za glasbene izvajalce s strani storitev na zahtevo neobhodni, saj samo podatki omogočajo izhodišča za dobro in uspešno komunikacijo organizacije AEPO-ARTIS s politiki in novinarji.

Gre za nekaj preprostih vprašanj, dostopnih preko spletne ankete, ki vam ne bo vzela več kot 3 minute časa. Anketa je anonimna. Tisti, ki želite pridobiti več informacij o kampanji, pa lahko na koncu pustite svoje podatke.

Anketo je mogoče izpolniti preko spletne povezave: http://survey-en.fair-internet.eu (na tej povezavi je anketa v angleškem jeziku, na povezavi http://survey-hr.fair-internet.eu je anketa v hrvaškem jeziku, v slovenskem jeziku pa anketa ni na voljo).

Sodelujte tudi vi!




Posvet o delitvi sredstev Promocijskega sklada izvajalcev

Datum: 14. 10. 2015

Spoštovani,

na seji Skupščine izvajalcev IPF, ki je bila decembra 2014, je bila izrečena pobuda, da se ponovno premisli o načinu delitve sredstev Promocijskega sklada izvajalcev. Da bi prišli do konkretnih predlogov, vas vabimo na posvet, ki bo potekal

v sredo dne 21. oktobra 2015 ob 16. uri v prostorih IPF na Šmartinski cesti 152, hala VI, Ljubljana.

Obveščamo vas, da je zaradi učinkovitejše razprave in lažje organizacije dogodka, prijava udeležbe obvezna in sicer do torka, 20. oktobra 2015. Do navedenega datuma je potrebno v pisni obliki oddati tudi svoje videnje načina delitve sredstev promocijskega sklada v prihodnje.

Svojo udeležbo prijavite na povezavi: registracija, kjer boste oddali tudi svoje predloge.

 

Boštjan Dermol, predsednik Skupščine izvajalcev IPF

Viljem Marjan Hribar, v. d. direktorja IPF