Arhiv novic objavljenih v letu 2015




Brezplačna delavnica "Od A do Ž o organizaciji dogodkov in prireditev"

Datum: 04. 05. 2015
Seznanite se s postopki prijave prireditev in pridobitvijo vseh potrebnih dovoljenj za njihovo izvedbo. Brezplačno usposabljanje je namenjeno vsem NVO iz Osrednjeslovenske regije, ki se ukvarjate s pripravo dogodkov in prireditev, zato bo čas namenjen tudi vašim konkretnim vprašanjem in dilemam. 

Vabljeni na brezplačno usposabljanje, ki bo 5. 5. 2015 od 16.30 do 20.00, na Vojkovi 63 v Ljubljani (v predavalnici ŠOU v Ljubljani, 3. nadstropje).

Poleg splošnih okvirov se boste seznanili z obrazci za prijavo prireditev ter dolžnostmi in obveznostmi, ki jih imate kot organizatorji prireditev. 
Program:
  • kaj je javi shod in kaj javna prireditev,
  • kdaj je prijava prireditev obvezna,
  • kdaj potrebujemo dovoljenje upravne enote,
  • potrebni podatki in dokazila,
  • obveznosti prireditelja,
  • način delovanja Združenja za zaščito glasbenih avtorskih pravic Sazas,
  • način delovanja Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev Fonogramov Slovenije IPF,
  • kaj mora organizator urediti pred ali po izvedbi prireditve, da ne krši avtorskih pravic,
  • kdaj je organizator zavezan k plačilu prispevka.
Izvajalci:
  • Tinka Rauh in Dušan Kastelic z Zavoda IPF
  • Bernarda Pintar in Hana Zekič z Združenja SAZAS
  • Petra Cilenšek s Stičišča NVO osrednje Slovenije
Prijava:

Udeležba na delavnici je brezplačna za nevladne organizacije iz Osrednjeslovenske regije.Prijava je obvezna. Prijavite se na povezavi e-prijave do zasedbe mest oz. do ponedeljka, 4. 5. 2015.
 
Za več informacij pokličite na telefonsko številko 059 927 619 ali pišite na info@consulta.si
 
Vljudno vabljeni!



26. april, Svetovni dan intelektualne lastnine praznuje pod geslom: »Get up, stand up! for music.«

Datum: 24. 04. 2015

Zavzemi se za glasbo!

"Get up, stand up, stand up for your rights.

Get up, stand up, don't give up the fight."

Večini ob teh verzih v ušesih zazveni znan napev, zelo veliko jih podzavestno reče "O! Bob Marley". Da, Bob Marley, eden najbolj prepoznavnih reggae glasbenikov, ki bi bil letos star 70 let, a je žal umrl za posledicami melanoma že davnega leta 1981.

Marleyevi verzi so moto letošnjega svetovnega dneva intelektualne lastnine, ki ga praznujejo vse države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), torej tudi Slovenija. 26. april je bil izbran za svetovni dan intelektualne lastnine, ker je 26. aprila 1970 začela veljati Konvencija o ustanovitvi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino, z njim pa države članice dvigujejo zavest o vlogi intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju in počastijo prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu. WIPO vsako leto praznik tematsko usmeri na eno od področij intelektualne lastnine in letos je to glasba.

Intelektualna lastnina, kar je skupni izraz za pravice, s katerimi je mogoče zavarovati različne intelektualne stvaritve s področja industrije, znanosti, umetnosti in književnosti, je izjemnega gospodarskega pomena, pravna zaščita intelektualne lastnine pa zagotavlja upoštevanje individualne ustvarjalnosti človeštva. Nedvomni podjetniški potencial, ki ga omogoča človeški intelekt, je skozi zgodovino in danes izjemno dragocen kapital in največja konkurenčna prednost. Pravna zaščita intelektualne lastnine zaobjema industrijsko lastnino, avtorsko in sorodne pravice in ostale pravice. V Sloveniji pravice glasbenih ustvarjalcev ureja Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, ki je že leta v postopku spreminjanja in ki že leta buri duhove.

Pa vendar – zakaj ob vseh problemih tega sveta na svetovni dan intelektualne lastnine izpostavljati prav glasbene avtorsko in sorodne pravice? Glasba živi s človeštvom od zmeraj, od trenutka, ko je veliki pok presekal tišino in ustvaril življenje. Od pradavnine, skozi vse civilizacije je živela tudi glasba. Glasba, ob kateri uživamo danes, prihaja iz navdiha in trdega dela neugotovljivega števila ustvarjalnih ljudi po vsem svetu – pevcev, tekstopiscev, glasbenikov, aranžerjev, založnikov, distributerjev in mnogih drugih. Že dolgo se ne prenaša iz roda v rod samo po ustnem izročilu, nosilcev zvoka je v današnjem času ogromno. In več kot je možnosti prisluhniti in poslušati glasbo, vse manj glasbe se prodaja, vse manjši je prihodek glasbene industrije. »Če nam je torej samoumevno nagraditi trud natakarice, kuharja, frizerja, avtomehanika, arhitekta in snažilke, zakaj nam ni enako samoumevno nagraditi ustvarjalcev in ponudnikov tiste vsebine naših življenj, ki nas je zmožna v mislih prestaviti v drug svet, nas spraviti v solze in smeh, nam prebuditi spomine na kak dogodek iz preteklosti vsakič, ko jo slišimo, in ki na nas vpliva, pa če si to priznamo ali ne?« je zapisal Miha Šinkovec v zborniku »IPF steber kolektivnega uveljavljanja pravic« (IPF, 2015). Ja, zakaj mislimo, da mora biti glasba zastonj in da si lahko z njo postrežemo kot z javnim dobrim, ne da bi niti pomislili, da jo je moral nekdo ustvariti in da tudi on potrebuje denar za življenje in ustvarjanje?

Tudi zato je letošnji svetovni dan intelektualne lastnine pospremljen z verzi »Get up, stand up, stand up for your rights», zato je moto svetovnega dne "Get up, stand up. For music." Ker je naše življenje povezano z glasbo, ki jo želimo vsi deliti in uživati, in ker se moramo zavedati, da je tudi glasbeno ustvarjanje tako kot vsaka druga človeška ustvarjalnost intelektualna lastnina, ki jo je treba spoštovati. Ne samo zaradi preteklosti – predvsem zaradi prihodnosti in prihodnje ustvarjalnosti. Tudi glasbene! Glasba je univerzalni jezik človeštva in če vsem tistim, ki so jo, jo ustvarjajo in jo bodo ustvarjali, odrekamo njihovo individualno ustvarjalnost in spoštovanje njihovega dela, potem rušimo temelje človeštva – ustvarjalnost!




Posebni skladi za promocijo in spodbujanje domače ustvarjalnosti – v tujini praksa pri nas pa …

Datum: 21. 04. 2015

Gregor Štibernik, direktor IPF, je pred nedavno razpravo, ki jo je organizirala STA v sklopu razprav ob robu priprave novega ZASP, v intervjuju za STA ponovno opozoril na nujnost delovanja posebnih skladov za promocijo in spodbujanje domače ustvarjalnosti. Med drugim je povedal:

»Vztrajanje določenih državnih organov pri ozki interpretaciji zakona o avtorski in sorodnih pravicah povzroča neenakopraven položaj domačim imetnikov pravic napram tujim. Za primer naj navedem Španijo: ko se pri nas Julio Iglesias predvaja po radiu in zanj zberemo nadomestila, mu jih, zmanjšane za stroške uveljavljanja, izplačamo preko njegove kolektiven organizacije. Ko se Magnifico predvaja na radiu v Španiji, njihova organizacija pošlje Magnificov honorar, zmanjšan za stroške uveljavljanja nam na IPF. Pred tem za spodbujanje nacionalnega ustvarjanja od njegovega honorarja odtegnejo 10 odstotkov.

Tako generiranje sredstev za ohranjanje kulturne raznolikosti je poznano povsod po Evropi in ga ureja ter definira bodisi zakonodaja bodisi akti kolektivnih organizacij. Slovenija je pravzaprav edina država, kjer je državni organ prepovedal tovrstne sklade. Kolektivne organizacije v Slovenji zberejo 15–20 milijonov EUR prihodkov iz nadomestil letno. Z oblikovanjem posebnih skladov bi lahko za spodbujanje domače ustvarjalnosti pred izplačili v tujino v Sloveniji z vsem soglasjem sestrskih kolektivnih organizacij v drugih državah, ki to že desetletja uspešno počno, zadržali in nato preko mehanizma »spodbud« v domače kulturno okolje »vrnili« tudi do 5 milijonov EUR letno. S tem bi zagotavljali nadaljnje nastajanje literarnih, glasbenih in avdiovizualnih del. Zgolj za ilustracijo: govorimo o sredstvih, ki zadoščajo za najmanj 5 razkošnih celovečercev, lahko bi financirali 10 javnih agencij za knjigo ali umetnostnih galerij, ali pa bi posneli kar 5.000 novih skladb.«




Samo ti, tvoj mali zaslon na dotik in LAIBACH. Do Laibacha tudi z aplikacijo za mobilne telefone.

Datum: 16. 04. 2015

LAIBACH so ena naših najprepoznavnejših skupin, ki dosega vidne uspehe doma in v tujini tako zaradi izjemnih nastopov kot tudi inovativnega pristopa. Zato ne presenečajo z novostjo, ki vsaj pri nas na tem področju še ni zelo uveljavljena - z aplikacijo za mobilne naprave. In tudi tu dosegajo izjemen mednarodni uspeh: uvrstitev na lestvico najbolj prenašanih vsebin. Nika (www.nika.si)  je s skupino Laibach, BMA studijem (www.bma-studio.si) in podjetjem Ratneek (www.ratneek.com) ustvarila LAIBACH aplikacijo, ki se je na t. i. top listi uvrstila zelo visoko.

undefined

Uradna LAIBACH aplikacija je na voljo na iTunes in GooglePlay. Vse, kar ste kdaj želeli vedeti o skupini je zdaj na voljo vsak trenutek, s pomočjo vaše mobilne naprave.

Tako kot druge aplikacije za mobilne telefone, je tudi LAIBACH aplikacija namenjena vsem, ki želijo biti na tekočem z vsem, kar se je dogajalo, se dogaja in se še bo dogajalo s to skupino: najnovejše novice, poslušanje in/ali kupovanje glasbe, ogledi videoposnetkov, interakcija z Laibach skupnostjo, najnovejše informacije, datumi potovanj, vstopnice, fotografije, Laibach zgodovina in vse ostalo. Le dotik loči do informacij.

Ustvarjalci in vsi, ki soustvarjajo Laibach, so z aplikacijo in njenimi rezultati zelo zadovoljni, odziv s strani uporabnikov je namreč izjemen. Aplikacija je nastavljiva, prilagodljiva, lahko jo je uporabljati in povezati z obstoječimi platformami in socialnimi omrežji. Deluje tako na iOS-u kot Androidu.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.p1156IA

iOS: https://itunes.apple.com/si/app/laibach/id968678581




Vabilo na okroglo mizo "Posebni skladi kot pomemben finančni vir za ustvarjalce na področju kulture"

Datum: 14. 04. 2015

Slovenska tiskovna agencija (STA) vabi na tretjo v seriji okroglih miz s področja avtorske in sorodnih pravic z naslovom "Posebni skladi kot pomemben finančni vir za ustvarjalce na področju kulture".

V pogovoru bodo sodelovali: Metod Pevec, režiser; Mitja Čander, založnik in kulturni delavec; Primož Grašič, predsednik glasbenega odbora pri SAZAS-u in Xavier Blanc, generalni sekretar evropskega združenja izvajalcev Aepo Artis.

Dogodek bo v četrtek, 16. aprila 2015, ob 14. uri v ljubljanskem Maxiju,Trg republike 1 (1. nadstropje), v Maxi klubskem salonuVljudno vabljeni!