Arhiv novic objavljenih v letu 2017




Nova mednarodna sporazuma za zaščito pravic

Datum: 24. 05. 2017

IPF je ob robu letne generalne skupščine organizacije SCAPR podpisal novi pogodbi za zaščito pravic glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. K dosedanjim bilateralnim pogodbam smo dodali angleško kolektivno organizacijo PPL in nadgradili pogodbo s poljsko organizacijo Stoart.
IPF je v Sloveniji edina kolektivna organizacija za zaščito sorodnih pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. Prav zato je pomembno, da nenehno, iz leta v leto, širimo število dvostranskih sporazumov s kolektivnimi organizacijami v Evropi in po svetu. Tako na današnji dan beležimo 32 tovrstnih pogodb za glasbene izvajalce in 18 pogodb za proizvajalce fonogramov. Namen takšnih sodelovanj je v prvi vrsti zaščita pravic naših članov v tujini, recipročno pa poteka tudi zaščita članov sopodpisnic pri nas. Posledično to pomeni, da naši izvajalci ali proizvajalci fonogramov ob morebitni uporabi njihovih del v teh državah prejmejo ustrezno nadomestilo. V letošnjem letu bomo nadaljevali z aktivnostmi za podpis novih pogodb in tako še povečevali njihovo število.

 

Podpis bilateralnega sporazuma s PPL
IPF je sklenil dvostranski sporazum o zaščiti pravic glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov z angleško kolektivno organizacijo PPL.

Podpis bilateralnega sporazuma s STOART
Z nadgradnjo obsega pogodbe smo še poglobili sodelovanje in zaščito del s poljsko kolektivno organizacijo Stoart.




Kako škodi glasbi nelegalna uporaba

Datum: 17. 05. 2017

Združenje imetnikov pravic (ZIP) je pripravilo zloženko, ki javnost osvešča o perečem problemu piracije v kreativni industriji. Leva roka – desni klik pojasnjuje, kakšno škodo piratsko deljenje in uporaba vsebin povzroča na področjih literature, glasbe in filma industriji sami in opozarja, da je to tudi kaznivo dejanje.

Leva roka desni klik
Zloženka Leva roka- desni klik

O ZIP
V letu 2016 je zaživelo Združenje imetnikov pravic ali krajše ZIP. Ta civilnodružbena platforma je namenjena združevanju, sodelovanju in skupnemu delovanju vseh imetnikov pravic s področja kulturnih in ustvarjalnih industrij. Glavni cilj združenja bo spodbujanje in zagotavljanje spoštovanja ustvarjalnosti in avtorskih pravic, izobraževanje uporabnikov vsebin, opozarjanje na nepravilnosti in kršitve ter ustvarjanje okolja za legalne dostope do zaščitnih vsebin.

 




Obvestilo o novinarski konferenci

Datum: 12. 05. 2017

Obveščamo vas, da Združenje imetnikov pravic Slovenije skupaj s partnerji vabi na novinarsko konferenco o legalni uporabi avtorskih del, ki bo potekala v sredo, 17. maja 2017, ob 11. uri v veliki dvorani na Ministrstvu za kulturo, Maistrova 10, Ljubljana.

Na konferenci bodo spregovorili:

  • Tone Peršak, minister za kulturo
  • predstavnik Združenja imetnikov pravic Slovenije
  • Aleš Ojsteršek, direktor Urada za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport
  • predstavnik Urada RS za intelektualno lastnino
  • predstavnik Tržnega inšpektorata RS

Uporaba legalno pridobljenih vsebin se v zahodnih državah vsako leto povečuje. V Sloveniji pa je ravno nasprotno, saj se večino varovanih del pridobiva na nelegalen način. Po podatkih mednarodne organizacije MUSO smo v Sloveniji v letu 2016 zabeležili 102.392.627 dostopov do nelegalnih glasbenih, filmskih in TV vsebin. Podobno je zaskrbljujoča zakonitost uporabe na področju literature in drugih stvaritev. Zaradi nevzdržnega stanja, ki ustvarjalcem in drugim imetnikom pravic ne priznava ustvarjalnega dela in nam tako onemogoča kreativno svobodo, smo se imetniki pravic odločili, da ustanovimo Združenje imetnikov pravic, katerega osnovno poslanstvo je spodbujanje zakonite uporabe intelektualne lastnine zlasti avtorskopravno varovanih del. Ko so ustvarjalcem in imetnikom pravic odvzeti kritični prihodki zaradi kraje, se namreč zmanjšajo pogoji in sredstva za ustvarjanje novih avtorskih izdelkov, pri ustvarjalcih pa se posledično izgublja možnost in volja po novem ustvarjanju, kar prav tako pripelje do zmanjšanja novih avtorskih vsebin.

Vsi imamo koristi od pestre in raznolike izbire avtorskih vsebin. Zagotovili jih bomo lahko le s spoštovanjem in podporo avtorskega dela kreativnih ljudi sedanje in prihodnjih generacij.

Vljudno vas prosimo, če nam svojo udeležbo lahko potrdite na naslov info@zip-si.org.




Največkrat predvajana skladba na radijskih programih v letu 2016: NINA PUŠLAR – TO MI JE VŠEČ

Datum: 11. 04. 2017

Drugič v zgodovini lestvice IPF je skupno največkrat predvajana skladba postala slovenska. V letu 2016 je bila to Nina Pušlar s pesmijo To mi je všeč. Na drugem mestu v letu 2016 je največkrat predvajana slovenska skladba iz leta 2015 Maraaya – Here for You. Največkrat lani predvajana tuja skladba je na 3. mestu Photograph Eda Sheerana. Med prvimi 20 največkrat predvajanimi skladbami v letu 2016 je 6 slovenskih, v letu 2015 sta bili le dve. Med 100 največkrat predvajanimi skladbami je 27 slovenskih, kar je 4 več kot v letu 2015. Sicer so radijski programi v letu 2016 predvajali manj slovenske glasbe kot leto prej, in sicer 38,2 %, v letu 2015 pa 42,78 %.


Slovenska glasba močnejša kot v 2015

Drugič v zgodovini lestvice, po letu 2011, ko so bili prvi Tabu s skladbo Poljubljena, se je zgodilo, da je na skupno prvem mestu slovenska skladba. Radijski programi so v letu 2016 največkrat predvajali pesem Nine PušlarTo mi je všeč, ki je nastala pod okriljem Cazz Produkcije. »Tako izvajalki kot lastniku pravic fonograma smo podelili priznanji in upamo, da bo slovenska glasbena industrija letos ponovno ustvarila hit, ki bo predvajan na domala vseh programih,« dodaja Viljem Marjan Hribar in pojasnjuje, da so To mi je všeč predvajali na 41 programih od 46 analiziranih.

Na drugem mestu lestvice je pristala slovenska zmagovalka leta 2015 MaraayaHere for You, tretji je trenutno eden najbolj priljubljenih glasbenikov na svetu Ed Sheeran s skladbo Photograph. Med 20 največkrat predvajanimi skladbami je sicer skupno 6 slovenskih skladb, v letu 2015 sta bili le 2. Njihov porast je zato viden tudi med 100 največkrat predvajanimi skladbami, saj je med njimi 27 slovenskih, v letu 2015 jih je bilo 23. Dodajmo, da je Ellie Goulding s skladbo Love me like you do, ki je bila skupno največkrat predvajana skladba leta 2015, v letu 2016 pristala na 9. mestu.


LESTVICA Top 100 skladb, predvajanih na radijskih programih v letu 2016.

 

Nagrajenka

Kaj kažejo trendi?

IPF vsako leto po prejemu sporedov radijskih programov pripravi analizo predvajane glasbe in trendov. Lestvica največkrat predvajanih skladb na radijskih programih je v sedmih letih postala merodajen pokazatelj uporabe glasbe na radiih: »V letu 2016 smo zabeležili 185.848 predvajanj različnih skladb na slovenskih radiih, podrobno smo pregledali njihovo uporabo in izluščili zanimive trende,« je povedal direktor IPF Viljem Marjan Hribar. IPF podpira projekte, namenjene promociji in spodbujanju priljubljenosti domače glasbene industrije. Najodmevnejši projekt IPF-a zadnjih let je zagotovo lestvica Največkrat predvajanih skladb na radijskih programih.

Predstavitev in analiza podatkov predvajanj skladb na radijskih programih 2016.


Največkrat predvajane slovenske skladbe:

2015: Maraaya – Here for you

2014: Tinkara Kovač – Spet

2013: Alya – Zlaži se mi

2012: Muff – Naj sije v očeh

2011: Tabu – Poljubljena (skupno 1. mesto)

2010: Nina Pušlar – Slečeno srce

Video reportaža




Predstavljamo vam EHONOVICE.SI

Datum: 30. 03. 2017

Ehonovice.si so nov glasbeni spletni portal, namenjen vsem članom IPF in drugim, ki jih zanima svet glasbe. Poleg rednega obveščanja o našem delu prek spletne strani in elektronskih novic smo se odločili, da vam ponudimo izbor tem s področij zaščite intelektualne lastnine ter domače in tuje glasbene industrije. Vsak dan vas na portalu čaka nova vsebina, pogosto z multimedijskimi dodatki in povezavami za dodatno branje. V prihodnje bomo portalu dodali še nove vsebine in storitve.

 

Vabimo vas k spremljanju in branju - Ehonovice.si!