2019
Češka vlada potrdila digitalni davek

Datum: 20. 11. 2019

Vir: SiolNET

Foto: Reuters

Če bodo predlog zakona podprli tudi parlamentarci, bodo morali internetni velikani, kot sta Google in Facebook, češki državi plačati sedemodstotni davek na oglaševalske prihodke, ustvarjene pri čeških uporabnikih.

O digitalnem davku razmišljajo tudi druge evropske države. Ko Evropski uniji ni uspelo doseči enotne tovrstne obdavčitve, so še nekatere evropske države, najglasnejše so Nemčija, Francija in Italija, začele razmišljati o lastnih predlogih tovrstne obdavčitve.

Ti predlogi brez izjeme povzročajo veliko nezadovoljstvo v Združenih državah Amerike, kjer je doma večina tehnoloških podjetij, ki z zvito uporabo pravnih trikov, predvsem preusmerjanja prihodkov v davčno ugodnejše države, plačujejo nesorazmerno malo davkov na svoje globalne prihodke.

Predmet obdavčitve bi bili vsi oglaševalski dohodki, ustvarjeni pri čeških uporabnikih, kar vključuje ciljano oglaševanje, zagotavljanje digitalnih prodajaln in prodajo uporabniških podatkov.

Zavezanci za ta davek bi bila podjetja z vsega sveta, ki ustvarijo najmanj 750 milijonov evrov letnega prihodka in sto milijonov čeških kron (3,9 milijona evrov) letnega prometa na češkem trgu ter imajo doseg od najmanj 200 tisoč uporabnikov.

Češko finančno ministrstvo poudarja, da je ta davek "zgolj začasna rešitev, dokler ne bo dosežen globalni dogovor" in da temelji na dozdajšnjih predlogih pripadajoče (še neimplementirane) panevropske zakonodaje.

Uvedbo načrtujejo junija naslednje leto, kar bi v češko davčno blagajno že v letu 2020 prineslo 2,1 milijarde čeških kron (82 milijonov evrov) svežega denarja, v naslednjih letih pa približno pet milijard čeških kron (195 milijonov evrov) letno.
Prvo vabilo k pogajanjem za sklenitev skupnega sporazuma za določitev višine nadomestil za javno priobčitev fonogramov na prireditvah v organizaciji ljubiteljskih kulturnih društev

Datum: 13. 11. 2019

Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije, k.o. (v nadaljevanju: IPF, k.o.), Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, v skladu z Zakonom o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic poziva reprezentativna združenja uporabnikov k pogajanjem za sklenitev skupnega sporazuma za določitev višine nadomestil za javno priobčitev fonogramov na prireditvah v organizaciji ljubiteljskih kulturnih društev.

Vsi zainteresirani naj svoj interes za sodelovanje na pogajanjih pisno izrazijo najpozneje v roku 8 dni po objavi tega poziva na naslov IPF, k.o., Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti info@ipf.si. Upoštevne bodo prijave, ki bodo na navedene naslove prispele do izteka zadnjega dne navedenega roka.

 

Viljem Marjan Hribar, Direktor IPF, k.o.
K odločitvi Ustavnega sodišča RS

Datum: 08. 11. 2019

Odločitev Ustavnega sodišča RS za razveljavitev zakonske določbe Zakona o medijih v primeru zasebnih radijskih postaj, ki je predpisovala obvezen delež slovenske glasbe, ima velik vpliv na imetnike pravic na slovenskih skladbah, ki so že tako težko našli mesto v globaliziranem svetu. Z odločitvijo se je zlomila že tako tanka rešilna bilka, ki jim je dajala vsaj nekaj upanja, da bo njihov glas tudi slišan.

Na IPF, k.o. razumemo, da so imeli radijski programi določene tehnične težave pri izpolnjevanju dosedanjih določil zakona. Nekateri izdajatelji so te tehnične nedorečenosti spretno izkoriščali in že v celotnem obdobju po uveljavitvi kvot le-te spretno izigravali. Ustavna odločba je kljub temu lepa priložnost, da se rešitev na novo definira in da se področje dokončno in v dobro vseh uredi z novim zakonom o medijih. Ob tem želimo in tudi pričakujemo, da država s še več zagnanosti podpre slovensko kulturo in slovenske avtorje, umetnike in ustvarjalce.

Odločitev Ustavnega sodišča sicer na delovanje oz. poslovanje IPF, k.o. nima vpliva, saj le-ta pokriva celoten repertoar varovanih del ne glede na izvor.
Seminar Avtorska in sorodne pravice v praksi

Datum: 08. 11. 2019

Urad RS za intelektualno lastnino vabi na brezplačni seminar Avtorska in sorodne pravice v praksi, na katerega se lahko prijavite le še danes!

Predavateljica Urša Chitrakar bo predstavila avtorskopravno zakonodajo v EU, temeljna pravila avtorskega prava, pregled sorodnih pravic, pridobivanje dovoljenj za uporabo avtorskih del ter uveljavljanje avtorskih pravic v primeru kršitev s primeri iz prakse.

Udeležba na seminarju, ki bo 13. novembra 2019, od 9.00 do 14.30 ure (vmes pavza za kosilo) je brezplačna, število mest pa je omejeno. Potekal bo v prostorih Urada RS za intelektualno lastnino, Kotnikova 6, Ljubljana, velika sejna soba 4. nadstropje.

 

Vabilo:

Avtorska in sorodne pravice v praksi

Predavateljica: Urša Chitrakar, odvetnica

  1. november 2019, Urad RS za intelektualno lastnino, Kotnikova 6, Ljubljana

.......................................................................................................

 

9:00 – 10:30

  • avtorskopravna zakonodaja v EU
  • temeljna pravila avtorskega prava (kaj je avtorsko delo, kdo je avtor, katere pravice ima avtor, nastanek in trajanje avtorskih pravic)
  • pregled sorodnih pravic


10:30 - 10:45 odmor za kavo

 

10: 45 - 12:15

  • pridobivanje dovoljenj za uporabo avtorskih del (ključna pravila glede prenosa avtorskih pravic)
  • vsebinske omejitve avtorskih pravic (s primeri iz prakse)
  • CC licence, odprt dostop do avtorskih del

 

12:15 - 13:15 odmor za kosilo

 

13:15 - 14:30

  • uveljavljanje avtorskih pravic v primeru kršitev (s primeri iz prakse)
  • individualno in kolektivno upravljanje avtorske pravice

 

Dogodek je brezplačen.

Število mest je omejeno.

Če se dogodka ne morete udeležiti, sporočite pravočasno in s tem omogočite udeležbo komu drugemu.

Prijave: sipo@uil-sipo.si
Runda Digital Day #01 v Ljubljani

Datum: 07. 11. 2019

Regionalno združenje neodvisnih založb z Balkana – RUNDA je v Kinu Šiška organiziralo mednarodno glasbeno konferenco. Srečanje in predavanja so bila prvenstveno namenjena založnikom, glasbenikom in vsem, ki jih zanima digitalna glasbena distribucija. V ospredje so bile postavljene spletne glasbene platforme in izzivi, ki jih je na glasbeni teritorij prinesla digitalizacija.

Balkan ima kot tržišče na področju streaminga ogromno potenciala. Že samo število uporabnikov je ocenjeno na približno 40 milijonov (20 milijonov na Balkanu in še skoraj enkrat toliko tistih, ki bivajo v tujini). Zdaj je pomemben čas tako za lokalne kot tudi regionalne založbe, saj morajo ujeti korak s svetovnimi trendi na področju digitalne glasbene distribucije. Tudi zato je leta 2018 nastalo združenje RUNDA, in sicer iz glasbenih založb na področju Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. Ko so naredili prvo raziskavo med njihovimi člani, se je kot ključno izkazalo pomanjkanje znanja na področju glasbene industrije. In prvi korak je Runda Digital Day, ki se bo odvil tako v Ljubljani kot tudi v Zagrebu in Beogradu. 

Konferenca je bila osredotočena na digitalne glasbene vsebine, kako pravilno predstaviti svojo glasbo, kakšne so pravice avtorjev, kaj se v digitalni dobi dogaja z založbami, kakšna je zares zastopanost žensk v glasbeni industriji in zakaj moramo o tem govoriti, ter kaj nam na območju Balkana prinašajo na ponudniki glasbe na spletu.

Martina Sovdat iz IPF k.o. je na Runda Digital Day #01 predstavila ISRC kode. Osnovne značilnosti ISRC, kako je nastala, katere so njene prednosti, kako se jo določi, kdaj je posnetku/videogramu potrebno določiti novo ISRC kodo in v katerih primerih moramo uporabiti obstoječo (če jo posnetek že ima)…

 

 

Razpored s predstavniki in gosti v Ljubljani:

10:30 – 11:30     Razvoj založbe v digitalni dobi - Branko Komljenović (Menart), Miran Rusjan (Moonlee Rec.), Andrej Ilic (IDJ), Chris Eckman (Glitterbeat Rec.)

11:30 – 12:15     Kaj so ISRC kode?- Martina Sovdat, IPF k.o.

12:15 – 13:15     Avtorske pravice v digitalni dobi - Denis Simms (WIN), Didier Gosset (IMPALA), Darjo Rot (Nika Rec.), Žiga Drofenik (Universal Music Slo.)

14:15 – 15:15     Predstavitev založbe Bassivity Digital - Relja Milanković.

15:15 – 16:15     Ženske v glasbeni industriji - Kukla, Raiven, Anja Rupel, Nina Hudej (Pritličje, Warrego Valles)

16:45 – 17:45     Predstavitev WIN & IMPALA & RUNDA - Denis Simms (WIN), Didier Gosset (IMPALA), Nikola Jovanović (RUNDA)

17:45 – 18:45     Prihodnost streaminga na Balkanu - Bojan Musulin (IDJ), Marko Kocjan - Emkej (Streamarnica), Mare Godnjavec - Jizah (Nika Rec), Dejan Boskovic (Orchard)