2019
Največkrat predvajana med domačimi v 2018 je Alya

Datum: 04. 06. 2019

IPF k.o. že devet let po prejemu sporedov radijskih programov pripravi podrobnejši povzetek ali analizo dogajanja v radijskem mediju v preteklem letu. Lestvica največkrat predvajanih skladb pokaže dejansko stanje, hkrati pa skozi leta spremlja trende na tem področju.

Analizo za leto 2018 je direktor IPF k.o. Viljem Marjan Hribar predstavil pred nekaj dnevi, nadaljevala se je v okroglo mizo z naslovom Slovenska glasba danes, ki ji je sledila še podelitev glasbenih nagrad Zlata piščal.

 

 

Skupno največkrat predvajana skladba v 2018 je Echame La Culpa, ki jo izvajata Luis Fonsi & Demi Lovato. Največkrat zavrtena slovenska skladba je Srce za srce in Alya. Na lestvici stotih je sicer na 25. mestu, kar pomeni, da žal med prvih dvajset ni niti ene domače skladbe, med stotimi pa je skupaj 16 slovenskih skladb.

Še v 2017 je bilo med prvo dvajseterico 5 slovenskih in leto poprej 6. Trend je torej najmanj zaskrbljujoč, o čemer so se strinjali (skoraj) vsi udeleženci okrogle mize, kot tudi zbrani na dogodku.

Do 50. mesta je nabor domačih takšen:

  1. Srce za srce – Alya (25.)
  2. Luna – Nika Zorjan feat. Jonatan Haller (31.)
  3. Milijon in ena – Klara Jazbec (38.)
  4. Vroče – S.I.T. (40.)
  5. Halo – Alya (43.)
  6. Heart of gold – BQL (44.)
  7. Spet te slišim – Lamai (48.)

Kot zanimivost: med prvih 100, sicer čisto na repu (99. mesto) je skladba Bicikl Letečih potepuhov, ki nosi letnico nastanka 1995.

 

 

Kljub vsemu je razmerje med domačo in tujo glasbo na slovenskih radijih popolnoma identično lanskim podatkom za 2017, 67,4 % tuje in 32,6 % domače. Se pa je v primerjavi z letom poprej izredno povečalo število različnih izvedb, uporabljenih na radijskih programih. V 2017 je bilo recimo 190606, v 2018 pa kar 214955. Obstajajo pa tudi radijske postaje, ki v celem letu predvajajo le nabor 652. skladb.

Ponovno ali še bolj so na udaru predpisane kvote uporabe slovenske glasbe. RTV Slovenija jih izpolnjuje v celoti, torej 100 %. Regionalne/lokalne oz. radijske postaje s posebnim statusom vrtijo predpisano kvoto slovenske glasbe le v 79 %.

Komercialne radijske postaje pa skoraj do polovice, natančneje v 47 %, ne izpolnjujejo zakonsko določenih kvot predvajanja slovenske glasbe.

Alya je bila nagrade za Največkrat predvajano slovensko skladbo 2018 zelo vesela. Zaradi obveznosti v tujini se dogodka ni mogla udeležiti, a je prišla po nagrado malo prej.

 

 

Foto: Aleš Šnofl
Kar tri nagrade Zlata piščal v roke Siddharti, za življenjsko delo nagrada Benču

Datum: 30. 05. 2019

Petič zapored, tokrat visoko nad Ljubljano v hotelu Radisson Blu Plaza, so se srečali izvajalci, avtorji, novinarji ter drugi aktivisti v glasbeni mašineriji na podelitvi nagrad Zlata piščal.

Društvo Zlata piščal je s pomočjo akademije, ki je ocenjevala leto 2018, podelilo pet nagrad. Skladba leta 2018 je postala Meddrevesa Siddharte, ki je postala tudi izvajalec leta, hkrati pa si je za album Nomadi prislužila naziv album leta.

 

Novinca leta 2018 sta po mnenju akademije Zala Kralj & Gašper Šantl, nagrado za življenjsko delo pa je prejel Janez Bončina Benč.

 

Letošnjo akademijo je sestavljalo 91 povabljenih članov z različnih področij, povezanih z glasbo - od glasbenih urednikov, novinarjev za to področje, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2018, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

Dogodek, kot je bil včerajšnji, je še toliko bolj pomemben in dobrodošel, ko na kratko povzamemo informacijo IPF, ki jo je pred podelitvijo in okroglo mizo predstavil direktor Viljem Marjan Hribar, da v statistiki lanskega leta o predvajanju glasbe na slovenskih radijskih programih med prvimi dvajsetimi skladbami ni niti ene slovenske!.

 

 

Najboljša je bila Alya, ki je s pesmijo Srce za srce na 25. mestu lestvice postala največkrat predvajana slovenska skladba leta 2018. Alya je bila v času podelitve v tujini, zato je po nagrado prišla malo prej, se je pa iz srca razveselila tako podatka kot same nagrade.

 

 

Letošnji nagrajenci in nominiranci Zlate piščali:

Zlata piščal – skladba leta 2018: Siddharta - Medrevesa

(Nominiranci: Koala Voice - Ker tu je vse tako lepo, Dan D - Boli me K, Siddharta - A.M.L.P., Fed Horses – Sinner, MRFY - Umru zate)

 

Zlata piščal – izvajalec leta 2018: Siddharta

(Nominiranci: MRFY, Koala Voice, Hamo & Tribute2Love, Zala Kralj in Gašper Šantl)

 

Zlata piščal – album leta 2018: Nomadi - Siddharta

(Nominiranci: MRFY – Story, Dan D - Milo za drago, Koala Voice - Woo Horsie, Laibach - The Sound Of Music)

 

Zlata piščal – novinec leta 2018: Zala Kralj & Gašper Šantl

(Nominiranci: Leonart, Fed Horses, Lumberjack, Haiku Garden)

 

Zlata piščal – življenjsko delo: Janez Bončina - Benč

 

Foto: Aleš Šnofl
Podelitev nagrade Največkrat predvajana slovenska skladba na radijskih programih, Okrogla miza Slovenska glasba danes in podelitev nagrad ZLATA PIŠČAL

Datum: 28. 05. 2019

Spoštovani,

IPF vas vabi na podelitev nagrade za največkrat predvajano slovensko skladbo na radijskih programih v letu 2018, ki ji bo sledila okrogla miza Slovenska glasba danes, na kateri bodo glasbeni strokovnjaki pregledali trende v slovenski glasbeni industriji.

Pod okriljem Društva ZLATA PIŠČAL bo sledila že peta podelitev nagrad ZLATA PIŠČAL, tokrat za leto 2018, v kategorijah: skladba leta, album leta, izvajalec leta, novinec leta in nagrada za življenjsko delo. Nagrade bodo podelili prejemniki zlatih piščali za leto 2017! Več na http://www.zlatapiscal.si/sl/.

 

Pričakujemo vas v sredo, 29. maja 2019, ob 18.30 v hotelu Radisson Blu Plaza v Ljubljani.

Program dogodka:

18:30 Podelitev nagrade za največkrat predvajano slovensko skladbo na radijskih programih v letu 2018

19:00 Okrogla miza: Slovenska glasba danes

20:00 Podelitev nagrad Zlata piščal & tradicionalni Jam Session z zasedbo Krajnci in gosti.

 

Vljudno vabljeni!
Odslej dve leti časa za implementacijo dveh Direktiv

Datum: 20. 05. 2019

Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu (Copyright), ki je bila 15. aprila še zadnjič in dokončno potrjena, ter Direktiva o radiofuziji in retransmisiji (SatCab), ki sta jo sprejela Svet in Evropski parlament konec lanskega leta, sta odslej tudi uradno objavljeni.

Vse države članice imajo dve leti časa, da oba dokumenta implementirajo v svoje delovanje.

Priloženi povezavi:

Copyright 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2019.130.01.0092.01.ENG&toc=OJ:L:2019:130:TOC

SatCab

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2019.130.01.0082.01.ENG&toc=OJ:L:2019:130:TOC
V dobro skupnega cilja združene vse slovenske kolektivne organizacije!

Datum: 09. 05. 2019

DRUŠTVO KOPRIVA je z vsemi kolektivnimi organizacijami, ki že imajo dovoljenje Urada RS za intelektualno lastnino (URSIL) za delitev zbranih nadomestil iz naslova pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe iz 50. člena ZASP, sklenilo sporazum o članstvu v društvu. S tem je odpravljena pomembna prepreka na poti do pridobitve dovoljenja za zbiranje omenjenih nadomestil, saj je pristojni organ mnenja, da je popolno soglasje vseh kategorij imetnikov pravic nujno potrebno za izdajo dovoljenja in začetek izvajanja pravice. DRUŠTVO KOPRIVA je sicer že 17. marca 2017 na URSIL naslovilo vlogo za izdajo dovoljenja, vendar postopek do danes tudi zaradi odločitve Upravnega sodišča RS v drugi zadevi še ni zaključen.

Pridružene kolektivne organizacije (ZDRUŽENJE SAZAS k.o., ZAMP - ZDRUŽENJE AVTORJEV SLOVENIJE, k.o., IPF, k.o. ter AIPA, k.o.) so se v včeraj podpisanem sporazumu, ki so ga naslovili na URSIL, na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in na Direktorat za notranji trg, zavezale, da bodo v primeru podelitve dokončnega in pravnomočnega dovoljenja dale DRUŠTVU KOPRIVA polnopravno pooblastilo za upravljanje zgoraj omenjenih pravic.

Gre za zelo pomemben korak, verjetno največji v skoraj 25 letih, odkar ta pravica v Sloveniji ni sistematično urejena, zaradi česar slovenski ustvarjalci letno izgubljajo ogromno denarja.

V spremnem dopisu je zapisano: od tu naprej je razplet odvisen od interesa države in sposobnosti njenih uradnikov. Mi pa dodajamo, da bo IPF, k.o. skladno z možnostmi še naprej aktivno sodeloval v vseh korakih pridobivanja potrebnega dovoljenja, da se izbriše črna pika na Sloveniji in se nadomestila čimprej začnejo zbirati in seveda deliti med upravičene izvajalce in proizvajalce fonogramov.

Na sliki podpisniki včerajšnjega sporazuma: Gregor Štibernik (AIPA, k.o.), Viljem Marjan Hribar (IPF, k.o.), Marcel Škerjanc (ZDRUŽENJE SAZAS k.o.), Barbara Pogačnik (ZAMP - ZDRUŽENJE AVTORJEV SLOVENIJE, k.o.), Dušan Zore (DRUŠTVO KOPRIVA)