2023
Nina, Nina, Nina je največkrat zavrtena domača skladba v 2022, Pušlarjeva pa tudi nasploh najbolj predvajana domača izvajalka

Datum: 16. 05. 2023

Podelitev glasbenih nagrad Zlata piščal, letošnje leto v izjemnih prostorih Sodnega stolpa v Mariboru, se je tudi tokrat pričela z resnejšimi in za glasbeno branžo zelo pomembnimi temami.

 

(Foto: Tadej Majhenič)

Okrogla miza z naslovom “Nove pravice: kaj prinašajo glasbenim ustvarjalcem” je odpirala teme in prinašala odgovore z gosti: Špelo Grčar, pravnico, strokovnjakinjo s področja avtorskega prava, Juretom Karasom, diplomiranim filozofom, režiserjem in scenaristom, članom dvojca Slon in sadež ter Jernejem Dirnbekom, glasbenikom, literatom, avtorjem verzov in proze.

(Foto: Tadej Majhenič)

Spremembe v avtorsko-pravni zakonodaji, ki so v veljavi od oktobra 2022, deljenje vsebin na spletu oz. pravice s spletnih platform, pričakovanja izvajalcev v zvezi s platformami za pretakanje, izkušnje izvajalcev s prihodki z naslova uporabe videospotov, pa o 'preteči' ali ne umetni inteligenci tudi v glasbi, to je nekaj tem, skozi katere je okroglo mizo vodil Bor Greiner.

Direktor IPF, k.o. Viljem Hribar je nato predstavil dogajanje na področju radiev v Sloveniji. Najprej nasploh v preteklem letu, nenazadnje pa podelil še tradicionalni nagradi: Največkrat predvajana domača skladba in najbolj predvajan slovenski izvajalec v 2022. Letos je oba naslova osvojila Nina Pušlar. Njena skladba Nina, Nina, Nina je bila največkrat zavrtena v preteklem letu, Pušlarjeva pa je bila hkrati tudi najbolj predvajana domača izvajalka nasploh in ima ta naslov že četrto leto zapored.

 

 

Zastopanost slovenske glasbe na slovenskih radijskih postajah je še vedno izjemno zaskrbljujoča in pesimistična. Med sto največkrat zavrtenimi so namreč v 2022 le štiri slovenske skladbe. 

  1. Nina, Nina, Nina – Nina Pušlar (na 48. mestu)
  2. Na vetru s severa – Jan Plestenjak (na 56. mestu)
  3. Lažeš mi – Miran Rudan InDesign (na 65. mestu)
  4. Medena – Miran Rudan (na 89. mestu)

(Foto: Tadej Majhenič)

Največkrat so v Sloveniji v 2022 radiji predvajali pesem Bam, Bam Camile Cabello in Eda Sheerana.

Radiji, ki imajo največji delež slovenske glasbe, so: Brezje, Veseljak, Velenje, Sraka in Slovenske gorice.

Radiji, ki zavrtijo najmanj slovenske glasbe, pa so: Antena, Center Slovenija, Capris, City in Ekspres.
Vabilo na okroglo mizo in podelitev nagrad za Največkrat predvajanega domačega izvajalca in skladbe

Datum: 08. 05. 2023

Srečati se v živo – to smo si želeli!

 

Zato vas z velikim veseljem vabimo

v četrtek, 11. maja, ob 16:30,

v Sodni stolp v Mariboru (Pristan 8).

 

Ob 17h smo pripravili okroglo mizo z gosti: Špelo Grčar, pravnico, strokovnjakinjo s področja avtorskega prava, Juretom Karasom, diplomiranim filozofom, režiserjem in scenaristom, članom dvojca Slon in sadež ter Jernejem Dirnbekom, glasbenikom, literatom, avtorjem verzov in proze.

Naslov okrogle mize je “Nove pravice: kaj prinašajo glasbenim ustvarjalcem”, gostje pa bodo odgovarjali tudi na vprašanja občinstva.

Okroglo mizo bo vodil Bor Greiner.

 

Po tem bo sledila podelitev nagrad za Največkrat predvajanega domačega izvajalca in skladbe,

direktor IPF Viljem Hribar pa bo predstavil tudi dogajanje na radijih v preteklem letu nasploh.

 

Ob 19:30 se nato prične podelitev glasbenih nagrad Zlata piščal.

 

Čakamo vas v četrtek in se veselimo druženja!

 
Streaming za izvajalce ne deluje. Kje so težave in kako jih rešiti? Spletni dogodek 2. maja 2023

Datum: 28. 04. 2023

AEPO-ARTIS (krovno evropsko združenje izvajalcev) skupaj s švedsko glasbeno organizacijo SAMI, 2. maja ob 16:15, v Stockholmu organizirata okroglo mizo na temo streaminga, kjer bo moč sodelovati tudi preko spleta.

(link za prijavo).

 

Gostje okrogle mize bodo:

Anneli Axelsson – švedska pevka, glasbenica, avtorica. Že več kot 30 let potuje po svetu kot zborovska pevka. Snemala je z več znanimi švedskimi in mednarodnimi umetniki. Anneli je predsednica zahodnošvedske veje Združenja glasbenikov in je članica upravnega odbora IAO.

 

Tom Gray – angleški glasbenik, avtor, skladatelj. Leta 2020 je ustanovil zelo vplivno kampanjo #BrokenRecord, da bi opozoril na sistemske težave v streaming gospodarstvu. Je predsednik British Ivors Academy in je sodeloval pri raziskavi Economics of Streaming.

 

Tom Kestens – belgijski glasbenik, avtor, skladatelj. Že vrsto let si prizadeva za izboljšanje pogojev za glasbenike. Imel je ključno vlogo pri belgijski reformi "statusa umetnika" in pomagal belgijski vladi pri njenem delu za uvedbo pravice do pravičnega plačila za pretakanje.

 

Voditelj okrogle mize bo Nick Yule iz AEPO-ARTIS.

Vabljeni k pogovoru!
Ženske in intelektualna lastnina osrednja tema Svetovnega dneva intelektualne lastnine

Datum: 21. 04. 2023

Svetovni dan intelektualne lastnine, ki je 26. aprila, praznujejo vse države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization – WIPO), med njimi je tudi Slovenija.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva intelektualne lastnine bodo ženske ustvarjalke, izumiteljice in podjetnice. Potekal bo pod sloganom “Ženske in intelektualna lastnina: pospeševanje inovativnosti in ustvarjalnosti”. 

Urad republike Slovenije za intelektualno lastnino je v okviru teme letošnje kampanje pripravil video natečaj, kjer je v ospredje postavil izjemne uspehe in preboje žensk izumiteljic, ustvarjalk in podjetnic. Poudarek je na izzivih deklet in žensk s celotnega sveta, ki sooblikujejo svet s svojo domišljijo, iznajdljivostjo in trdim delom, a se pogosto soočajo s težavami pri dostopu do znanja, veščin, virov in podpore, ki jih potrebujejo za uspeh.

Cilj svetovnega dneva intelektualne lastnine je ozaveščanje o pomembnosti varstva pravic intelektualne lastnine za krepitev ustvarjalnosti in inovativnosti in počastitev prispevka izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu.

Intelektualna lastnina se nanaša na stvaritve: izume, literarna in umetniška dela, slike, filme in drugo ter prav tako glasba. In tudi glasba je postavljena pred nove izzive ali tveganja, kot so kraja intelektualne lastnine ali npr. umetna inteligenca.
Uporabniki varovanih del, pravočasno uredite razmerje z IPF

Datum: 04. 04. 2023

Spoštovani uporabniki varovanih del (posnete glasbe),

obveščeni smo bili o izvajanju povečanega nadzora tržnih inšpektorjev na/v javnih prostorih (lokali, gostilne, saloni, trgovine…). Tržni inšpektorji poostreno preverjajo izpolnjevanje zakonskih obveznosti poslovnih subjektov, ki v svojih prostorih uporabljajo glasbo.

V izogib nevšečnostim ter globi za prekršek, ki jo predpisuje zakon, si pravočasno uredite potrebno dokumentacijo oz. uredite razmerje z IPF, k.o..

Še pomembneje pa je, da si boste s tem zagotovili zakonito in neomejeno uporabo celotnega svetovnega repertoarja in tako z izbrano glasbo vašim obiskovalcem in zaposlenim ponudili dobro počutje ter pripomogli k uspehu vašega posla.

Za vse informacije smo vam na voljo na: uporabnik@ipf.si

Lep pozdrav