Arhiv novic objavljenih v letu 2011
Daljše trajanje varstva glasbenih del

Datum: 12. 10. 2011

V Uradnem listu EU je bila 11. oktobra objavljena spremenjena Direktiva 2006/116/ES o trajanju varstva avtorske pravice in določenih sorodnih pravic. Kot smo vas že obvestili, se varstvo pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov na glasbenih delih v Evropski uniji podaljšuje s 50 na 70 let. Direktiva je pomembna, ker zmanjšuje prepad med zaščito v Evropi in drugih regijah, kjer ta traja od 70 do 95 let. Evropski organi so na implementaciji direktive delali že nekaj let. Tako jo je Evropska komisija predlagala že leta 2008, leto kasneje pa jo je potrdil Evropski parlament. Države članice bodo imele čas za implementacijo dve leti po objavi v evropskem uradnem listu. Objavo najdete tukaj.
Ste imeli prireditev, na katerih ste predvajali glasbo s fonogramov? Veste, da jo morate prijaviti?

Datum: 07. 10. 2011

Zavod IPF ima dovoljenje države za kolektivno uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov: št. 800-9/96 z dne 7.11.2000, s katerim je pooblaščen tudi za nadzor nad javnim predvajanjem fonogramov in zbiranje ustreznih nadomestil.

Ne glede na zvrst prireditve, mora vsak organizator, ki je na prireditvi uporabil fonogram, Zavodu IPF posredovati seznam predvajanih varovanih del, kar določa ZASP v 159. členu. Področje prijave sporedov in področje dobrodelnih organizacij ureja zavodov Pravilnik o uporabi fonogramov.

Trenutno sprejete tarife za prireditve so veljavne, njihove spremembe pa so mogoče le na podlagi dogovorov z reprezentativnim združenjem uporabnikov za posamično dejavnosti. Zavod IPF obravnava predvajanje glasbe na prireditvah v skladu z dvema tarifama.

Prireditve se zaračunavajo v sklad s Tarifo Zavoda IPF za javno priobčitev fonogramov, na podlagi  katere zaračunavamo uporabo fonogramov na prireditvah, kjer je uporaba glasbe ključnega pomena in z izjemo športnih prireditev ne intervalne uporabe fonogramov. To so kategorije koncertov, kjer izvajalci nastopajo na glasbeno podlago, koncerti elektronske glasbe, maturantski plesi, novoletne zabave itd.

Za prireditve velja tudi Začasna tarifa za intervalno javno priobčitev komercialno izdanih fonogramov med in/ali pred in/ali po glasbenih nastopih, ki potekajo v živo, ki ureja intervalno predvajanje pred in/ali med in/ali po glasbenem nastopu v živo. Seznam predvajanih fonogramov in  število obiskovalcev je organizator obvezan posredovati najkasneje 15 dni po dnevu prireditve.

Vse potrebne obrazce za prijavo prireditev najdete tukaj.

Za več podatkov lahko vsak delovni dan med 10. in 12. uro pokličete našo strokovno službo na telefon 01 52 72 939 ali pošljete elektronsko sporočilo na naslov prireditve@ipf.si.
IPF TV - Odgovori na aktualna vprašanja iz prve roke

Datum: 05. 10. 2011

Na spletni strani Zavoda IPF smo v zavihku IPF TV za vas pripravili novo serijo odgovorov na vprašanja, ki vas najpogosteje zanimajo. Potrudili smo se, da bi vam jih kar se da nazorno predstavili. Vabimo vas k ogledu.

Prav tako vas vabimo, da si ogledate arhivske posnetke naših prvih oddaj, ki jih prav tako najdete v zavihku IPF TV.
Umrla legenda slovenske narodnozabavne glasbe Lojze Slak

Datum: 29. 09. 2011

V Zavodu IPF smo danes z veliko žalostjo sprejeli novico o smrti legende slovenske narodnozabavne glasbe Lojzeta Slaka. Njegov doprinos k razvoju, popularizaciji in dvigu kakovosti te glasbene zvrsti bo ostal večno zapisan v zgodovini slovenske glasbe. Ob tej priložnosti izrekamo iskreno sožalje njegovim najbližjim in vsem, ki so ga spremljali na njegovi glasbeni poti.

undefined
Slovenski imetniki pravic zaradi piratstva ob več deset milijonov evrov

Datum: 29. 09. 2011

Zainteresirana skupina imetnikov glasbenih, avdio-vizualnih in literarnih avtorskih del je včeraj na poslance državnega zbora naslovila peticijo v podporo spremembam kazenskega zakonika. Na osnovi raziskave so samo na osnovi enega primera spletnega mesta ugotovili, da so bili slovenski imetniki pravic v zadnjih petih letih zaradi piratskega prenosa njihovih del prikrajšani za 20 milijonov evrov, država pa za skoraj 5 milijonov. Danes poslano peticijo podpisujejo Združenje fonogramske industrije Slovenije (ZFIS), ki združuje interese več kot 100 domačih glasbenih izdajateljev, in ostale organizacije in združenja (ZAMP, SAZOR, ZSVGS, Sindikat GLOSA, Zavoda AIPA in IPF) in izpostavljajo da ne zagovarjajo kazenskega pregona za vsako posamezno kršitev, ampak da mora obstajati pravna osnova za ekstremne primere, kot so jih ugotovili v raziskavi. Več si lahko preberete tukaj.