Arhiv novic objavljenih v letu 2016




Info točka IPF Maribor – v ČETRTEK

Datum: 14. 06. 2016

Ta teden vas IPF vabi na Info točko v Mariboru. Naši svetovalci vam bodo na voljo za prijavo del in za urejanje vsega potrebnega za uporabo glasbe v vašem lokalu oziroma na prireditvi.

UREJANJE podatkov in PRIJAVA del

Vsak glasbeni izvajalec mora imeti urejene podatke o skladbah, kjer je izvajalec, in svoje osebne podatke. Samo na takšen način lahko obračunavamo nadomestila za skladbe in vam jih izplačujemo.

Poletne PRIREDITVE

Pred nami je čas poletnih koncertov in prireditev. Če na dogodkih predvajate posnete izvedbe, morate v skladu z zakonodajo poskrbeti za ustrezno prijavo IPF-u. Z veseljem vam bomo pomagali urediti vse potrebno.

Obiščite nas v ČETRTEK

Ekipa IPF-a vas pričakuje TA ČETREK, 16.6.2016, med 10. in 14. uro v prostorih Založbe Obzorja, na Partizanski cesti 5, I. nadstropje, v središču Maribora. Lepo vabljeni tudi vsi, ki vam je točka v Mariboru bližje kot naš sedež v Ljubljani.




VABILO: Okrogla miza Glasba v digitalnem svetu in podelitev nagrad ZLATA PIŠČAL

Datum: 06. 06. 2016

Spoštovani! Posredujemo vam vabilo društva Zlata piščal, ki letos drugo leto zapored pripravlja podelitev glasbenih nagrad ZLATA PIŠČAL. Pred tem pripravljajo še zanimivo okroglo mizo. Veseli bodo, če se boste utegnili udeležiti njihovega dogodka.



Spoštovane kolegice in kolegi glasbeniki!

Pred nami je druga podelitev glasbenih nagrad zlata piščal, ki jih bomo za leto 2015 podelili v kategorijah: skladba leta, album leta, izvajalec leta, novinec leta in življenjsko delo. Dogodek bo povezoval Boštjan Gorenc – Pižama, glasbeno ga bodo dopolnili Krajnci.

Pred tem bomo odprli aktualno temo: Glasba v digitalnem svetu. Pripravljamo okroglo mizo, na kateri bomo soočili mnenja, poglede in izkušnje glasbenikov, proizvajalcev fonogramov, kolektivnih organizacij …

Pričakujemo vas v TOREK, 7. junija 2016, ob 17. uri v hotelu Radisson BLU v BTC Ljubljana.

Vljudno vas prosimo, da se prijavite TUKAJ.

Udeležba je za registrirane udeležence BREZPLAČNA, z njo vas čakata tudi brezplačna pogostitev in parkirišče.

 

Program srečanja

17:00 Uvodni pozdravi

17:15 okrogla miza: Glasba v digitalnem okolju

18:30 – 19:00 odmor za kavo in prigrizke

19:00 – 20:00 Podelitev nagrad zlata piščal. Vodi: Boštjan Gorenc – Pižama, glasbena spremljava podelitve: Krajnci.

 

S kolegialnimi pozdravi!

 

Boštjan Dermol,

društvo Zlata piščal




Evropska anketa za pravičen internet do izvajalcev

Datum: 02. 06. 2016

V sklopu aktivnosti za zaščito pravic izvajalcev na internetu je evropska iniciativa štirih krovnih organizacij za zaščito intelektualne lastnine izvajalcev pripravila anketo. Vabimo vas, da jo izpolnite in tako pomagate oblikovati stališča za rešitev te pereče problematike.

Štiri mednarodne organizacije, ki zastopajo več kot pol milijona evropskih izvajalcev (AEPO-ARTIS, EuroFIA, FIM in IAO), so se združile in sprožile spletno kampanjo za popravo krivic do izvajalcev, poimenovano Fair internet. V sklopu aktivnosti so pripravili spletno anketo. Na voljo je v angleščini. Če boste utegnili, vas vljudno prosimo, da si vzamete 3 minute in odgovorite na nekaj preprostih vprašanj.

Anketa se nahaja TUKAJ.

Ste vedeli?

V prvi polovici leta 2015 se je v spletu pretočila več kot milijarda pesmi, filmov in televizijskih serij; številke so se v primerjavi z letom 2014 več kot podvojile. Čeprav priljubljenost in vrednost Spotify, Netflix, iTunes in drugih zakonitih storitev prenašanja vsebin na zahtevo narašča, izvajalci še vedno ne dobimo pravičnega deleža za uporabo svojih posnetih izvedb.




EDO: Preverite, kako lokal, kjer pijete kavo, spoštuje vaše delo

Datum: 24. 05. 2016

Ob nedavnem svetovnem dnevu intelektualne lastnine je bilo veliko govora o glasbi v digitalnem okolju. Tudi na IPF-u smo z nadzorom stopili v digitalno dobo. Naši uporabniki imajo že nekaj časa na voljo mobilno aplikacijo EDO, ki  omogoča pregled nad spoštovanjem pravic med uporabniki glasbe (npr. v gostinskih lokalih, okrepčevalnicah, barih, slaščičarnah, trgovinah, frizerskih in kozmetičnih salonih ...).

Zakaj uporabljati EDO?

Zato, ker si vaše delo zasluži plačilo. Ko se gostinski lokal odloči, da bo svojim gostom predvajal glasbo, s tem ustvarja dodano vrednost v svoji ponudbi. Verjetno se bodo gostje tam bolje počutili in tudi več zapravili. Predstavljate si, da se imajo gosti dobro zaradi vaše glasbe, praznijo denarnice, vi pa zato ne dobite ničesar. IPF je tukaj zato, da zbira nadomestila za uporabo vaših glasbenih del, in pri tem nam lahko pomagate.

Kako uporabljati EDO?

Vklopite svoj mobilni telefon in v spletnih trgovinah aplikacij poiščite EDO. Aplikacija je brezplačna in ko jo boste vklopili, boste v svoji okolici videli vse lokale, ki uporabljajo glasbo in imajo z IPF urejeno plačilo nadomestila. Če npr. lokala, kjer se nahajate, ni na seznamu, lahko z nekaj kliki IPF-u sporočite neprijavljeno uporabo glasbe in tako prispevate k spoštovanju vašega intelektualnega dela.

EDO: Samo s spoštovanjem dela in kreativnega naboja lahko dosežemo več za zaščito vaše intelektualne lastnine.

Mobilno aplikacijo brezplačno lahko prevzamete v spletnih trgovinah Google Play za Android in App Store za iOS.


Edo




IPF vas v četrtek pričakuje v Mariboru

Datum: 17. 05. 2016

Svetovalci Zavoda IPF vam bodo ta četrtek na voljo v Mariboru. Lahko boste uredili vse potrebno za prijavo vaših del ali za uporabo glasbe v vašem lokalu oziroma na prireditvi.

PRIJAVITE svoja dela

Pomembno je, da so dela, kjer ste izvajalec, vpisana v bazo IPF-a, saj je to podlaga za obračun nadomesti, ki vam pripadajo za njihovo uporabo. Prav tako je pomembno, da so vaši podatki ažurirani, saj vam le tako lahko izplačamo pripadajoča nadomestila.

PRIREDITEV ali LOKAL?

Ko kot uporabnik glasbo javno predvajate v poslovnih prostorih ali organizirate prireditve, kjer se predvajajo posnete izvedbe, morate v skladu z zakonodajo poskrbeti za ustrezno prijavo. Z veseljem vam bomo pomagali, vse podrobnosti najdete tudi na: https://www.ipf.si/uporabljate-glasbo/faq-pogosto-zastavljena-vprasanja/.

MARIBORČANI, Se vidimo v ČETRTEK

Svetovalci IPF-a vas ponovno pričakujejo TA ČETREK med 10. in 14. uro v prostorih Založbe Obzorja, na Partizanski cesti 5, I. nadstropje, v središču Maribora. Lepo vabljeni tudi vsi, ki vam je točka v Mariboru bližje kot naš sedež v Ljubljani.