2023




Prvo vabilo k pogajanjem za sklenitev skupnega sporazuma

Datum: 04. 04. 2023

Prvo vabilo k pogajanjem za sklenitev skupnega sporazuma za določitev višine nadomestil za priobčitev javnosti fonogramov na prireditvah razvedrilne narave, na katerih priobčitev javnosti fonogramov ni ključnega pomena

 

IPF, k.o., Argentinska ulica 17, 1000 Ljubljana, v skladu s 3. odstavkom 44. člena Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP) vabi združenja uporabnikov, ki skupaj predstavljajo reprezentativno združenje uporabnikov v smislu 1. odstavka 44. člena ZKUASP, k pogajanjem za sklenitev skupnega sporazuma za določitev višine nadomestil za priobčitev javnosti fonogramov na prireditvah razvedrilne narave, na katerih priobčitev javnosti fonogramov ni ključnega pomena.

Vsi zainteresirani naj svoj interes za sodelovanje na pogajanjih pisno izrazijo najpozneje v roku 8 dni po objavi tega poziva s priporočeno pošto na naslov IPF, k.o., Argentinska ulica 17, 1000 Ljubljana. Upoštevane bodo prijave, ki bodo oddane po pošti ali v poslovnih prostorih IPF v času uradnih ur najkasneje na zadnji dan navedenega roka.

 

Ljubljana, 4.4.2023

 

Viljem Marjan Hribar, direktor

 




Anketa: vpliv karantene na glasbeno industrijo v Sloveniji ter Bosni in Hercegovini

Datum: 28. 03. 2023

V okviru bilateralnega projekta (Vpliv karantene zaradi COVID-19 na glasbeno industrijo v Sloveniji ter Bosni in Hercegovini), ki ga financira ARRS, poteka raziskava, v kateri vabijo vse, ki delujejo znotraj glasbene industrije, k izpolnitvi ankete.

Z raziskavo želijo natančno ovrednotiti vpliv pandemije Covid-19 na deležnike v glasbeni industriji, saj gre za ene najpomembnejših kreatorjev kulturnega okolja. Želijo pobliže spoznati občutke in težave s katerimi ste se soočali v času, ko so vam bili nastopi onemogočeni. Prav tako jih zanima, kakšne posledice je to pustilo v vas in ali je vplivalo na vaše bodoče odločitve.

Prosijo, da na navedena vprašanja odgovorite čim bolj pošteno, saj bodo le tako rezultati potencialno uporabni tudi s strani zakonodajalca, s ciljem izboljšanja stanja.

Anketa je popolnoma anonimna in vam ne bo vzela več kot 10 minut časa. Iskreno se zahvaljujejo za pomoč.

Slovenski del raziskave vodi dr. Andrej Raspor.




Izvedena seja Skupščine IPF, k.o.

Datum: 17. 03. 2023

Na podlagi določil Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP) in na podlagi Statuta IPF, k.o. je bila 16. marca 2023 izvedena seja Skupščine IPF, k.o.

Člani IPF, k.o., imetniki pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, so obravnavali in potrdili vse predlagane sklepe:

  • Podali so soglasje k vlogi za izdajo dovoljenja za kolektivno upravljanje dodatnih pravic; za izvajalce, katerih izvedbe so posnete na videogramih (v primeru uporabe videospotov) in za filmske producente

 

  • Akti IPF, k.o;
  1. sprejeli so novi Statut IPF, k.o.,
  2. Pravila o delitvi nadomestil imetnikov pravic izvajalcev na fonogramih,
  3. Pravila o delitvi nadomestil imetnikov pravic izvajalcev na videogramih,
  4. Pravila o delitvi nadomestil proizvajalcev fonogramov,
  5. Pravila o delitvi nadomestil filmskih producentov,
  6. Pravila o namenskih skladih imetnikov pravic izvajalcev na fonogramih,
  7. Pravila o namenskih skladih imetnikov pravic izvajalcev na videogramih,
  8. Pravila o namenskih skladih imetnikov pravic proizvajalcev fonogramov,
  9. Pravila o namenskih skladih imetnikov pravic filmskih producentov ter
  10. Pravila o uporabi nerazdeljenih zneskov nadomestil

 

  • Določili so vire za črpanje namenskega sklada izvajalcev in način njegove razdelitve

 

  • Potrjen je bil tudi Finančni načrt za poslovna leta 2023, 2024 in 2025

 

Sprejeti akti bodo podlaga za novo dovoljenje pristojnega urada, ki bo na podlagi novele ZASP še bolje oz. širše varoval pravice ustvarjalcev.

 

 

Kot smo že zapisali – IPF s pomladjo piše novo zgodbo, najbolj pa nas veseli, da so naši člani del nje.

 




Regionalna konferenca IFPI v Zagrebu

Datum: 16. 03. 2023

V Zagrebu je v organizaciji Mednarodne organizacije proizvajalcev fonogramov - IFPI, v sodelovanju s Hrvaško kolektivno organizacijo proizvajalcev fonogramov - ZAPRAF, potekala regionalna konferenca organizacij glasbenih založnikov - proizvajalcev fonogramov. Udeležili so se je predstavniki glasbene industrije držav iz regije – Slovenije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Bolgarije, Albanije, predstavniki Svetovne diskografske organizacije ter največjih založniških hiš – Universal, Sony Music., Warner and Beggars.

 

 

Pomemben del so seveda kolektivne organizacije, ki so se prav tako udeležile konference, iz Slovenije so bili v Zagrebu predstavniki IPF, k.o..

Cilj in namen regionalnih konferenc se odraža v medsebojni izmenjavi informacij in znanja iz sistema kolektivne zaščite proizvajalcev fonogramov ter dobre prakse in sodelovanja med državami regije.

 

 

Več o konferenci in temah pa z različnimi sogovorniki tudi v videoposnetku.

 




Znani so nominiranci za glasbene nagrade Zlata piščal 2023

Datum: 16. 03. 2023

Med skoraj 2000 predlogi je Akademija Zlata piščal izbrala tiste, ki so v preteklem ustvarjalnem letu izstopali s svojimi glasbenimi presežki.

Akademija Zlata piščal je kandidate za nominirance zbrala z javnim pozivom ustvarjalcem in založbam, ki so prijavili skoraj 2000 glasbenih del, ustvarjenih v preteklem letu. Akademija, sestavljena iz strokovnjakov različnih glasbenih strok, je nato pregledala in s točkami ocenila izbor v petih kategorijah: skladba leta, izvajalec leta, album leta, novinec leta in življenjsko delo.

Glasovanje, kot vedno, poteka v dveh krogih. V prvem krogu člani Akademije s točkovanjem oblikujejo nabor petih nominirancev v vsaki izmed kategorij. V primeru istega števila točk je lahko nominirancev v posamezni kategoriji tudi več. V drugem krogu glasovanja člani Akademije s točkovanjem določijo zmagovalce za vsako kategorijo.

Nominiranci za glasbene nagrade Zlata piščal 2023 so:

Skladba leta

Angeli - MRFY
Argentina - Fed Horses
California - Regen
Zlatko - Iskra
Kamiondžija - Luka Basi
Kinderšpil - Leopold I.
Le ob tebi - Maraaya
Mim pravil - Batista Cadillac
Ni Panike - Masayah 
Nočna zver - AKA Neomi
San Francisco - MRFY
Zadnja Noč - Žan Serčič


Izvajalec leta
Alo!Stari
Batista Cadillac
Hamo & Tribute 2 Love
Joker Out
MRFY
Žan Serčič

Album leta
Batista Cadillac - Batista Cadillac
Demoni - Joker Out
Dvigam jadra - Neisha
The Vocabulary of Madness - Silence
MRFY - Use
Regen - Youth

Novinec leta
Hoffman
Kokosy
Masayah
Regen
Žigan Krajnčan

Življenjsko delo
Nagrajenec za nagrado življenjsko delo bo razkrit na podelitvi.

Nagrajence bodo razglasili v maju 2023 na podelitvi nagrad, ki bo tudi letos potekala v živo.