Arhiv novic objavljenih v letu 2012







Zavod IPF podpira dobrodelne in vzgojno-izobraževalne prireditve

Datum: 09. 10. 2012

V Zavodu IPF smo vzgojno-izobraževalni prireditvi Zavoda za usposabljanje Janeza Levca v skladu z zakonodajo in našimi primeri dobrih praks oprostili plačila nadomestila za javno priobčitev fonogramov. Postopek oprostitve plačila smo lahko uspešno izvedli šele 30. 8. 2012, saj nam odgovorni v Zavodu za usposabljanje Janeza Levca prej niso posredovali ustrezne in celovite dokumentacije, iz katere bi lahko sklepali, da gre za vrsto prireditve, ki se ji ne zaračuna nadomestilo za javno priobčitev fonogramov. Nepozornost odgovornih v Zavodu za usposabljanje Janeza Levca je pripeljala tudi do tega, da so prošnjo po oprostitvi plačila pomotoma posredovali na drugo kolektivno organizacijo, kar je postopek še dodatno zavleklo. Žal so naš dopis v drugi kolektivni organizaciji nato posredovali medijem, kar je po nepotrebnem in popolnoma neupravičeno povzročilo napad na naš ugled in dobro ime. Prilagamo pa tudi dopis Zavoda Janeza Levca, v katerem priznavajo svojo napako in se nam opravičujejo.

Dopis Zavoda za usposabljanje Janeza Levca z dne 10.9.2012.




Lestvica Največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah pomladi in poletja

Datum: 03. 10. 2012

 

Slovenska glasba je v letu 2012 utrdila in povečala svoj delež med najbolj predvajanimi skladbami, ugotavlja naša osemmesečna lestvica Največkrat predvajane skladbe na radijskih postajah. Prva mesta zasedajo tuje skladbe, na prvem mestu je uspešnica »Somebody that I used to know« Gotya in Kimbre. Prva slovenska je na 7. mestu »To leto bo moje« Jana Plestenjaka, Eve Boto in Maxa, do dvajsetega mesta pa sledita še enkrat letošnja slovenska evrovizijska predstavnica Eva Boto z »Verjamem« na 13. mestu in Nika Zorjan s »Čas za nas« na 14. mestu. Med 100 največkrat predvajanimi je letos bistveno več slovenske glasbe kot v enakem obdobju lani, ko je bilo na lestvici 25 slovenskih skladb. Letos jih je med stoterico 34.

V Zavodu IPF smo drugo leto zapored pripravil vmesno lestvico največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah, ki zajema pomlad in poletje 2012. Če so bile lani na prvih mestih slovenske skladbe, je letos trend podoben kot leta 2010. Na prvih 12 mestih so tuje skladbe, med katerimi je bila najbolj predvajana »Somebody that I used to know« Gotya in Kimbre, druga je skupina Train s skladbo »Drive by«, tretji pa je Michel Telo z »Ai se eu te pego«. Prva slovenska skladba je na sedmem mestu, in sicer »To leto bo moje« v izvedbi Jana Plestenjaka, Eve Boto in Maxa. Do dvajsetega mesta sledita še dve slovenski skladbi. Na 13. mestu je naša letošnja evrovizijska predstavnica Eva Boto z »Verjamem«, 14. pa je Nika Zorjan s skladbo »Čas za nas«. Skupina Tabu, ki je s skladbo »Poljubljena« osvojila naziv največkrat predvajane skladbe leta 2011, je letos četrti najpogosteje predvajani slovenski izvajalec na 27. mestu, in sicer s skladbo »Romanje«, ki so jo posneli z Andrejem Šifrerjem.

V letu 2011 je bilo med 100 največkrat predvajanimi le 25 slovenskih, letos pa se ta trend pogostosti predvajanja slovenske opazno izboljšal in se povzpel na številko 34: »Čeprav slovenski glasbeniki niso posegli po najvišjih mestih, je v tem letu na lestvici kar 9 slovenskih skladb več kot lani, kar je zagotovo spodbudno, in želimo si, da bi prihodnje leto ugotovili kombinacijo tako najvišjih mest kot še večjega števila slovenskih glasbenikov med največkrat predvajanimi,« pojasnjuje predsednik Sveta Zavoda IPF Boštjan Menart.
 
V Zavodu IPF lestvico Največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah že tretje leto zapored pripravljamo na podlagi mesečnih poročil o predvajanju glasbe na radijskih postajah. »V letošnjo spremljanje največkrat predvajanjih skladb je vključenih 55 radijskih postaj, kar je zelo širok nabor, ki zagotavlja izjemno zanesljivost in kredibilnost podatkov,« pojasnjuje direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik. Lestvico smo sicer prvič predstavili leta 2010, ko je naslov največkrat predvajane slovenske skladbe prejela Nina Pušlar, ki je pristala na skupno 16. mestu. Najbolj predvajana skladba leta 2010 je bila »Monday Morning« pevke Melanie Fione. V letu 2011 pa je bila najbolj predvajana skladba leta »Poljubljena« skupine Tabu.

Povezava: Lestvica 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah v prvi polovici leta 2012.




Uveljavitev pravice do popravka ali odgovora v skladu z Zakonom o medijih in Zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o medijih

Datum: 02. 10. 2012

2. 10. 2012 smo v skladu z Zakonom o medijih in Zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o medijih od odgovornega urednika Slovenskih novic gospoda Bojan Budja s spodnjim dopisom zahtevali uveljavitev pravice do popravka ali odgovora.

 

Spoštovani odgovorni urednik Slovenskih novic gospod Bojan Budja!

Vljudno vas prosimo, da v skladu z Zakonom o medijih in Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih objavite priloženo vsebino kot prikaz nasprotnih dejstev in odgovor na članek »Glasbenikom drobiž, posrednikom milijoni«, ki ste ga objavili na 19. strani Slovenskih novic 1. oktobra  2012.

V zapisu avtorja/avtorice, ki se ponovno skriva za inicialkami, kot je pri vas ustaljena praksa, so povsem pavšalno in neresnično podane grobe insinuacije na račun dela Zavoda IPF. Kot je pri vas tudi že praksa, avtor ponovno ni preveril dejstev pri nas, kar je ustaljeni postopek dela vsakega kredibilnega novinarja. Ker torej kršite osnovne postulate novinarskega dela in zakonodajne okvire medijskega sveta, pričakujemo, da s tovrstnim početjem zoper naš Zavod nemudoma prenehate. V nasprotnem primeru bomo izkoristili vsa pravna sredstva za zaščito našega dobrega imena in ugleda. 

V zvezi z navedenim in na podlagi 26. člena Zakona o medijih (ZMed-UPB1) zahtevamo takojšnjo objavo priloženega (spodnjega) popravka.

Lep pozdrav,
Gregor Štibernik, direktor Zavoda IPF

 

Zavod IPF slovenskim glasbenikom izplačal že druga nadomestila letos

Zavod IPF, ki so ga ustanovili slovenski glasbeniki in slovenske založbe, je imetnikom pravic že drugič letos izplačal nadomestila za uporabo del. Naj ob tem poudarimo, da vsota za izplačila nadomestil raste že četrto leto zapored. To je omogočila učinkovita organizacijska struktura, ki porabi za svoje delovanje več kot milijon evrov manj od kakšne druge kolektivne organizacije v Sloveniji, kljub temu da je obseg dela praktično identičen. Ob tem v Zavodu IPF pospešeno nižamo in krčimo stroške delovanja organizacije, ki so za več kot 20 % nižji, kot so bili stroški v istem časovnem obdobju lansko leto.. Ob tem pa povečujemo tudi prihodke, kar v današnjem času predstavlja izjemen uspeh in letos jih bomo v dobro slovenskim glasbenikom in založbam povečali na 3.200.000 evrov, kar je za 13 % več kot lani.

Naloga in cilj kolektivne organizacije na področju sorodnih pravic je zagotoviti ustrezno uveljavljanje pravic za račun imetnikov pravic skladno s tarifami in sporazumi, sklenjenimi z uporabniki. Tarife za uporabo zaščitenih del pa morajo biti primerljive z ostalimi državami. V Zavodu IPF se trudimo poiskati sporazumne rešitve z reprezentativnimi združenji, nikakor pa ne zaračunavamo uporabe samovoljno in brezglavo, kot je to praksa pri kateri drugi kolektivni organizaciji. Prav tako skrbimo za nearbitrarno in zakonito poslovanje, tako pri zbiranju, kakor tudi delitvi zbranih nadomestil znanim upravičencem. V Zavodu IPF smo ponosni tudi nad elektronskim sistemom delovanja, ki omogoča izjemno visoko stopnjo transparentnosti, ki velja tako za upravičence na eni, kakor tudi za uporabnike na drugi strani.

Poslovanje in delo Zavoda IPF je pod konstantnim drobnogledom državnih nadzorstvenih organov in neodvisnih revizijskih institucij, ki niso pokazali nobenih nepravilnosti v našem delovanju, kar pa za kakšno drugo kolektivno organizacijo, ki jo čaka mučno in dolgotrajno izvrševanje odločb na podlagi ugotovljenih nepravilnost državnih nadzorstvenih organov URSIL, TIRS in UVK, ni mogoče trditi.

Svet Zavoda IPF 




Zakaj ste prejeli poračune?

Datum: 28. 09. 2012

V Zavodu IPF smo vas v preteklih dneh obvestili o prejemu IZREDNIH poračunov. V spremnem dopisu in prejšnjih E-novicah smo vam podrobno predstavili podlago in razloge za izvedbo naknadnih izplačil. Zbrali smo tudi nekaj najpogostejših vprašanj, ki ste nam jih zastavili tokrat. Nanje vam odgovarjamo v nadaljevanju.

Kaj mi izplačuje Zavod IPF za sorodne pravice?

V skladu s pravilnikoma o delitvi nadomestil za izvajalce in proizvajalce fonogramov Oddelek za reparticijo Zavoda IPF na podlagi prijav fonogramov in podatkov o uporabi glasbe vsako leto opravi redni obračun za preteklo obračunsko obdobje (preteklo leto) in vam nakaže za to zbrana sredstva. Obračuni odražajo dejansko stanje pri predvajanju del, na katerih sodelujete kot izvajalec ali proizvajalec fonogramov (svoja dela in njihovo uporabo lahko preverite v sistemu ADMISS).

Čemu poračuni?
Poračune opravljamo iz več razlogov:
a) ker po rednem obračunu prihaja do novih registracij del in upravičencev,
b) ker po rednem obračunu prihaja do poplačil zapadlih terjatev (v letu 2012 je npr. plačana faktura iz leta 2009).

Ta sredstva za vsako poračunano leto pomenijo določen dvig sredstev za delitev, posledično pa vplivajo na višino vaših nadomestil. Ko naprimer izterjamo nova sredstva za preteklo leto, jih v osnovi razdelimo po modelu, kot so bila že razdeljena zbrana sredstva za redni obračun, pri čemer upoštevamo tudi na novo prispele prijave fonogramov, tako da nadomestila prejmejo tudi tisti, ki so zamujali s prijavo svojih del. Skladno z zakonodajo to za izvajalce delamo za obdobje 5 let, za proizvajalce fonogramov pa za 3 leta.

Kdaj izplačamo poračune?
V nekaterih letih smo opravili poračune ob rednem obračunu, v drugih letih, ko pa smo bili pri izterjavi še uspešnejši, pa smo opravili tudi naknadni jesenski poračun. Tako smo pri izvajalcih npr. opravili že četrti poračun za leto 2009 (v letu 2010 sta bila opravljena obračun in 1. poračun, v letu 2011 2. poračun, v letu 2012 pa 3. in 4. poračun), hkrati pa drugi poračun za 2010 (v letu 2011 je bil opravljen le obračun, v letu 2012 pa 1. in 2. poračun).

Kakšne spremembe prinašajo novi pravilniki?
S spremembami pravilnikov o delitvi nadomestil bomo v skladu z veljavnimi pravili v duhu racionalizacije poslovanja opravljali poračune le enkrat, in sicer po izteku zastaralnih rokov. Ti bodo v celoti v enkratnem znesku upoštevali vsa dodatna sredstva, ki vam pripadajo in jih bomo za vas pridobili na podlagi naših aktivnosti. Večkratno izplačevanje nadomestil namreč s sabo prinaša tudi stroške, ki smo jih bili primorani na podlagi sugestij članov in odločitve Sveta Zavoda IPF zmanjšati.

Še več o nadomestilih, obračunih in poračunih pa v posebnem članku v novem Ehu, ki bo izšel kmalu.