Arhiv novic objavljenih v letu 2012




Krepimo mednarodno sodelovanje

Datum: 11. 04. 2012

V Zavodu IPF smo podpisali nov bilateralni sporazum s katerim še krepimo mednarodno zaščito sorodnih pravic naših članov. Konec marca smo v skupino pogodb, ki ščitijo pravice glasbenih izvajalcev, dodali portugalsko organizacijo GDA. S tovrstnimi aktivnostmi slovenskim glasbenim izvajalcem in proizvajalcem fonogramov omogočamo, da prejmejo nadomestila za tamkajšnjo javno uporabo svoje glasbe in da tuji izvajalci prejmejo ustrezna nadomestila, če se njihova dela uporabljajo v Sloveniji.

Več o našem mednarodnem sodelovanju, mednarodni zaščiti pravic in sklenjenih pogodbah lahko preberete na naši spletni strani.




Zavod IPF razkril največkrat predvajane skladbe na radijskih postajah – Poljubljena skupine TABU največkrat predvajana v letu 2011

Datum: 03. 04. 2012

Slovenska glasba vedno bolj uspešna - prvič, odkar objavljajo lestvico, slovenska skladba zasedela prvo mesto, med prvo dvajseterico je kar pet slovenskih uspešnic.

Zavod IPF je predstavil lestvico 100 največkrat predvajanih skladb v letu 2011. Opazen je trend krepitve slovenskih uspešnic, saj je najbolj predvajana skladba nasploh Poljubljena skupine Tabu, med prvi dvajseterico pa so še štiri - Kataya & Tangels - To je moj dan, April - Ladadidej, Bilbi - Hvala za vijolice in Neisha - Tiste lepe dni. Na večjo priljubljenost slovenske glasbe kaže podatek, da je bila lani prva slovenska skladba šele na 16. mestu. Med 100 največkrat predvajanimi skladbami v letu 2011 najdemo kar 32 slovenskih skladb, v letu 2010 jih je bilo le 19. Razmerje med predvajano tujo in slovensko glasbo pa ostaja 60 : 40.

Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je drugo leto zapored pripravila lestvico največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah v letu 2011. Če so v letu 2010 med največkrat predvajanimi prevladovali tuji glasbeniki, se je podoba glasbene krajine v letu 2011 močno spremenila: »Veseli nas, da je slovenska glasba uspešna. Na 1. mestu je prvič pristala slovenska skladba Poljubljena skupine Tabu, do 20. mesta pa se zvrstijo še štiri slovenske uspešnice,« pojasnjuje predsednik Sveta Zavoda IPF Boštjan Dermol. Na tretjem mestu je pristala Kataya & Tangels - To je moj dan, četrta je April - Ladadidej, osma je Bilbi - Hvala za vijolice, dvajseta pa Neisha - Tiste lepe dni. Najbolj predvajana tuja skladba je Price Tag pevke Jessie J. feat. B.O.B.

Do 100. mesta se zvrsti še 27 slovenskih skladb, torej skupaj 32, v letu 2010 pa je bilo v prvi stoterici le 19 slovenskih uspešnic. »Nesporno dejstvo je, da so slovenski glasbeniki urednikom in poslušalcem ponudili izjemne uspešnice, ki so še danes priljubljene pri poslušalcih,« pojasnjuje Goran Lisica Fox iz Skupščine proizvajalcev fonogramov pri Zavodu IPF. Razmerje med celotno predvajano glasbo pa ostaja, glede na leto 2010, nespremenjeno; 60:40 v korist tuje glasbene produkcije.

Podlaga za lestvico je mesečna evidenca uporabe glasbe na radijskih postajah. Upravičencem Zavoda IPF je sicer redno dostopna na njihovi spletni strani, tako da lahko glasbeni izvajalci skozi vse leto spremljajo predvajanje svojih del. »V letošnji raziskavi je bilo zajetih 57 radijskih postaj, pri čemer je zaradi dodatne obdelave nekaterih novih radijskih programov, ki jih v letu 2010 nismo mogli upoštevati, lestvica še pridobila na svoji kredibilnosti,« pojasnjuje direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik. Lestvico so sicer prvič predstavili lani, ko je naslov največkrat predvajane slovenske skladbe prejela Nina Pušlar, ki je pristala na skupno 16. mestu. Najbolj predvajana skladba leta 2010 je bila Monday Morning pevke Melanie Fione. 




Ali prireditelji poznajo vse svoje obveznosti?

Datum: 28. 03. 2012

Zavod IPF ščiti sorodne pravice glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov tudi na javnih prireditvah. V želji po vzpostavitvi dolgoročno uspešnega in pravičnega odnosa med organizatorji in imetniki pravic pospešeno pripravljamo nov tarifni sporazum. Želimo si namreč, da bi glasba s fonogramov še naprej pomembno prispevala k uspešnosti prireditev.

Pošteno do izvajalcev in proizvajalcev, prijazno do uporabnika
V Zavodu IPF stremimo k spodbujanju uporabe fonogramov, zato želimo, da cena za uporabo ne odvrača od predvajanja, ampak da daje zadostno nadomestilo za uporabo, hkrati pa uporabniku prinaša dodano vrednost. Dolgo vrsto let je bilo področje zapostavljeno, danes pa smo na točki aktivnega urejanja težav in iskanja skupnega imenovalca v dobro vseh strani. Začasna ureditev je nadomestila po mnenju organizatorjev pognala v nerazumne višine, sprememba tarife pa je brez obstoja in sodelovanja krovnega reprezentativnega združenja (organizatorjev prireditev) težko izvedljiva.

Rešitev za organizatorje prihaja
Prav v tem času potekajo z organizatorji prireditev pogajanja, katerih rezultat bo tarifni sporazum, ki bo nadomestil začasno tarifo in prinesel sprejemljivejše obveznosti za organizatorje. Ne želimo si namreč, da bi se organizatorji bali predvajati glasbo s fonogramov, saj se zavedamo, da ta pomembno obogati javne prireditve. Tišina pred koncerti zagotovo ni rešitev nastale situacije. Naše vodilo je poskrbeti, da je zakonita uporaba glasbenih posnetkov za vse uporabnike čim bolj preprosta in čim bolj ugodna, hkrati pa poštena in pravična za imetnike pravic. Želimo si dobrega sodelovanja z organizatorji prireditev, zato v odnose vlagamo veliko napora. Vsi začetki tovrstne zaščite intelektualne lastnine so težki, vendar smo prepričani, da bomo našli skupni jezik in podpisali sporazum, ki bo omogočil pregleden in dober sistem, prirediteljem olajšal izpolnjevanje obveznosti in upravičencem zagotovil primerna nadomestila.

Vse, kar ste si želeli izvedeti o prijavi prireditev
Velik del odgovornosti v tem segmentu zaščite intelektualne lastnine nosijo tudi organizatorji sami, ki so dolžni plačevati nadomestila, prijavljati prireditve, sklepati pogodbe in javljati sporede uporabljenih del, vendar pa tega od leta 1995 niso počeli. Z novim sporazumom jim želimo delo olajšati. Pogosto opazimo, da organizatorji prireditev ne vedo, da imajo obveznosti tudi do Zavoda IPF in tudi kakšne so. Zato smo zanje pripravili informativno brošuro, kjer jim preprosto pojasnimo njihove obveznosti in naše poslanstvo. Aktivno se udeležujemo najrazličnejših srečanj organizatorjev, hkrati pa tudi naši terenski zastopniki pospešeno izvajajo aktivnosti osveščanja organizatorjev o prijavljanju prireditev. Tako v letošnjem letu pričakujemo povečanje prihodkov od prireditev in s tem več sredstev za izplačila nadomestil upravičencem.




Uveljavitev pravice do popravka ali odgovora v skladu z zakonom o medijih in zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o medijih

Datum: 23. 03. 2012

Delo d.d.
Slovenske novice
Odgovorni urednik
g. Bojan Budja
Dunajska cesta 5
1509 Ljubljana

Ljubljana, 23. 3. 2012

 

Spoštovani odgovorni urednik Slovenskih novic gospod Bojan Budja!

Vljudno vas prosimo, da v skladu z Zakonom o medijih in Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih objavite priloženo vsebino kot prikaz nasprotnih dejstev in odgovor na članek »Ali Telemach uničuje kabelske operaterje«, ki ste ga objavili na 4. strani Slovenskih novic 22. marca  2012.

V članku je na več mestih prišlo do podaje popolnoma nepreverjenih, enostranskih in zavajajočih informacij, ki pomenijo izjemno grobo insinuacijo mojega dela in dela celotnega Zavoda IPF.

Avtor(ica) prispevka je v članku zgolj na podlagi nepreverjenih govoric enostransko nanizal neresnične informacije o delovanju Zavoda IPF. Zaradi Zavoda IPF glasbeni izvajalci in proizvajalci dobivajo vsako let več nadomestil za svoje intelektualno delo. Vsi stroški dela so v skladu z veljavnim statutom, slovensko zakonodajo in evropskimi primeri dobre prakse dogovorjeni, obravnavani in potrjeni na ustreznih organih Zavoda IPF. Predvsem pa so stroški na letnem nivoju za več kot 1.000.000 € nižji kot pri glede na obseg in zahtevnost dela primerljivi organozaciji.

Že tretjič v tem letu se avtor(ica) članka E. N. o informacijah, ki jih podaja, ni nikoli pozanimal pri Zavodu IPF, s čimer bi vaš cenjeni časnik dobil potrebno objektivnost in celovitost slike.
V zvezi z navedenim in na podlagi 26. člena Zakona o medijih (ZMed-UPB1) zahtevamo takojšnjo objavo priloženega popravka in pričakujemo odpravo praks pisanja, ki so v nasprotju z zakonodajo in splošno veljavnimi normami ter standardi novinarskega dela in etike.

Lep pozdrav,

Gregor Štibernik, direktor Zavoda IPF




Vabljeni na prvi Slovenski teden glasbe

Datum: 14. 03. 2012

Od 21. do 25. marca  se bo na različnih lokacijah v Ljubljani (CUK Kino Šiška, Orto bar, Gala hala, K4) odvijal prvi Slovenski teden glasbe. Dnevni del bo namenjen predavanjem in delavnicam, ki jih pripravljajo predavatelji, mednarodni govorci ter številni domači strokovnjaki in poznavalci. Na STG 2012 se bodo odpirale pereče teme z glasbenega in glasbeno-organizacijskega področja, kot so avtorsko pravo za glasbenike, kjer sodeluje tudi Zavod IPF, delovanje glasbenih organizacij, založniški trendi, glasbeno novinarstvo, prodor na večje trge in pomen videospotov kot del vizualne podobe glasbe. Večerno dogajanje prinaša koncerte skupin, ki jih je mednarodna žirija izbrala med več kot 150 prijavljenimi domačimi izvajalci, med skupinami pa bo mednarodna žirija izbrala tistega, ki bo nastopil na festivalih Waves Vienna, Sziget, Terraneo in Exit.

SREDA
Program se bo pričel v sredo, 21. 3. 2012, dan pa je poimenovan Glasba skozi oči medijev. Ob 11.00 bo potekala delavnica glasbenega novinarstva, med 16.30 in 17.30 bo potekalo predavanje Si Hawkinsa (urednik novic pri The Clash) in Tima Cooperja, priznanega samostojnega angleškega novinarja. Ob 18.00 se bo tam začela tudi odprta debata na temo glasbenega novinarstva, ob 21.00 pa bodo  v Kinu Šiška nastopili MojcArt, The Tide, The Toronto Drug Bust, Torul in gosti Brains (Madžarska).

ČETRTEK
Četrtek 22. 3. 2012, bo potekal v znamenju Poti do festivalskega odra. Ob 11.00 bo potekala delavnica na temo komuniciranja z javnostmi in poti na festivalski oder, ob16.30 odprta razprava  na temo možnosti nastopa na festivalih, kjer bodo gostje Berta Andras (Sziget), Darko Flego (Exit), Luka Pavič (Terraneo), Max Zeller (Waves Vienna) inFranci Kek (Rock Otočec). Ob 18.00 bo t. i. Klubska čajanka, na kateri bosta potekala sproščen pogovor in druženje med nosilci slovenskih klubov in drugimi glasbenimi akterji, ki so neposredno ali posredno povezani s klubskim delovanjem. Ob 21.00 pa bodo  v Orto baru nastopili Barely Modern, Dandelion Children, ŠKM Banda in gosti My Buddy Moose(Hrvaška).

PETEK
Petek, 23. 2. 2012, bo v znamenju izobraževanja glasbenikov in drugih akterjev v glasbenem poslu z naslovom Glasbenik - poslovnež. Ob 11.00 bo v Kinu Šiška delavnicaKolektivne organizacije in ustanove za podporo glasbenikom, pravna izhodišča, informacije in temelji, ki jo bo vodila Barbara Švrljuga (SIGIC), gostje pa bodo pravnicaUrša Chitrakar  in predstavniki Zavoda IPF, SAZAS-a in Urada za intelektualno lastnino RS. Ob 16.30 bo predavanje na temo dobre prakse v glasbi Daniel Millerja, direktorja založbe Mute Records iz Anglije. Ob 18.00 bo prav tako v CUK Kino Šiška odprta razprava na temo posla v glasbi in rešitev znotraj tega, ob 21.00 bo v klubu K4 nastop skupin Beatmyth, Neomi, London, Hex in gostov Luise Pop (Avstrija).

SOBOTA
Sobota, 24. 3. 2012, je namenjena vsem, ki jih zanima Vizualna podoba glasbe. Ob 11.00bo v Kinu Šiška videodelavnica Kako z malo denarja posneti dober videospot, ob 18.00 bo tam tudi odprta razprava na temo glasbenega spota in celovite vizualne podobe. V festivalskem delu ob 21.00 se bodo v Gala Hali na Metelkovi predstavile skupine Dežurni Krivci, Werefox, LastDayHere, Noctiferia in gostje DreDDup (Srbija).

NEDELJA
Zaključni dan, nedelja, 25. 3. 2012, bo namenjen razglasitvi odločitev mednarodne komisije, ki bo sporočila, na katerem odru bo nastopila katera skupina (od 18.00 v Kinu Šiška), ob 19.00 pa se začne veliki sklepni koncert Slovenskega tedna glasbe v organizaciji  Rock Otočca, na katerem bodo nastopile skupine Adam (Slovenija), PassoGigante (Italija), S.A.R.S. (Srbija) in The Subways (Velika Britanija).

Podrobneje o STG 2012
Za več informacij o vstopnicah in programih obiščite spletno stran www.stg.si.